Следва

Couple Alert: Шон и Камила са новата звезда двойка

#NotMyAriel: Феновете недоволни от избора на актриса за Малката русалка

другата гледна точка...

Celebrities преди 4 години

От Disney най-сетне обявиха актрисата, която ще влезе в ролята на Ариел в предстоящия римейк на "Малката русалка".

В образа на дъщерята на крал Трирон ще се превъплъти 19-годишната афроамериканска певица и актриса Хали Бейли, известна и с R&B дуета Chloe x Halle.

Назначаването на девойката обаче предизвикало силна реакция. Докато някои фенове бяха щастливи, че актьорите от филмите на Disney най-накрая ще станат по-разнообразни, други са абсолютно възмутени, че студиото е против “оригиналния източник” на карикатурата, където главната героиня е червенокосо момиче, нарисувано по детски снимки на актрисата Алиса Милано.

За да видите цялата гама от смущения по повод кастинга, няма да ви е много трудно - просто потърсете за хаштага #NotMyAriel. Един от най-честите аргументи е, че Хали Бейли никак не съвпада с историята на Ханс Кристиан Андерсен: героинята на датския творец трябва да има бяла кожа. Наистина, в оригиналната приказка има точно описание за вид на Малката русалка: "Всичките шест принцеси бяха много красиви малки русалки, но най-младата, деликатен и прозрачен като розово листенце, с дълбоки сини очи като морето...". Дори, ако отхвърлим факта, че "прозрачен като розово листенце" съвсем не означава "бяла кожа" (в края на краищата, розите идват в най-различни цветове!), то анимациите на Disney често са далеч от оригинала. И все пак приказката е написана през 1837 г. и съответства на мирогледа на деветнадесети век, а оттогава светът се е променил много.

Освен това оригиналът на "Малката русалка" не носи и най-прогресивното и феминистко послание: героинята прави огромни жертви, за да спечели сърцето на Принца. Именно и заради това, не е изненадващо, че от екипа на Disney искат да направят тази история по-съобразена с духа на времето.

Обаче, голяма част от зрители, възмутени от факта, че новата Ариел е тъмнокожа и съвсем не е като Малката русалка от детството им, могат да бъдат разбрани. Много от тях имат топли детски спомени, свързани с карикатурата, която свързват с главния герой и мечтаят да боядисват косата си ярко червена. Единственият проблем е, че дълго време всички принцеси на Disney бяха само и единствено с бял цвят на кожата, а момичетата с различен външен вид просто нямаха с кого да се асоциират.



Първият пълнометражен анимационен филм на компанията, Снежанка и седемте джуджета, се появи през 1937 година, а първата афроамериканска героиня се появи само 72 години по-късно, през 2009 г., в анимационния филм „Принцесата и жабата“.

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 10 часа

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.