Следва

Изобилие в излишък или родео кралиците на Versace

Make БГ мода Again: JITENSKI

Момчето, което говори... не с морето, а с модата...

All fashion преди 4 години


Петър Владимиров-Житенски - 21-годишен студент по мода, роден и израснал в София, на 12 години напуска страната, за да учи в St Gilgen International School в Залцбург, където се дипломира с отличие в специалност "Визуални изкуства"... първата му капсулна колекция, представена от Белослава Хинова, която дефилира и за Chanel, носи името CO/DECO/NSTRUCT. Дотук добре - остава да разберем какво се крие отвъд ОЧЕИЗВАДНИЯ талант, допълнен от детска усмивка и игриви очи. 

За Make БГ мода again! ни помагат HUAWEI, защото имат вкус!

V.S.: Кой е Петър Житенски?
Петър Житенски:
21-годишен студент с много големи мечти и амбиции. Преди всичко виждам себе си като човек на изкуството, обичам всичко креативно което е също и средство за собствен израз.

V.S.: А, всъщност, кой е Петър - обикновеното момче, което от 12-годишно живее извън родината си?
П.Ж.:
Това че толкова малък се отделих от гнездото ме научи да съм напълно самостоятелен и да съм наясно с възможностите и потенциала си. Също така ме научи да се адаптирам към всякакви ситуации и хора.

V.S.: Идеята CO/DECO/NSTRUCT - как, защо и какво?
П.Ж.:
Тази концепция всъщност беше повлияна от една Френска журналистка, вече и моя близка приятелка, която забеляза работата ми миналата година и написа статия, в която фразата “Urban deconstruction” беше често използвана. Техники като колаж, наслояване, разглабяне и различен тип манипулации на платове винаги са ми били интересни. Предполагам, че просто търся абсолютния потенциал на материалите, с които работя, обемите които мога да създам и в края на краищата - дали силуета, който си представям е физически възможен. За мен изкуството в модата е да можеш да съчетаеш съпротивляващи се аспекти в една консептуална история, чрез която комуникираш истинското си “аз” като творец. Не е нужно публиката да го разбира напълно, достатъчно е просто да има мнение.

V.S.: Какви материали използваш основно? От България или Франция, и къде въобще се случва измайсторяването на дизайните Jitenski?
П.Ж.:
Когато рисувам веднага си представям какво мога да намеря и къде. Ползвам материали от България, Франция и Италия, като за мен е предимно важно да са sustainable или колкото се може по - съобразени с околната среда. Имах късмета да работя с една изключително добра моделиерка, Пенка Андреева, в Пловдив. Пълен перфекционист! Там се случваше всичко зад сцената.





V.S.: Защо реши да вакумираш креациите за първата си капсулна колекция, представена чрез арт инсталации?
П.Ж.:
Аз лично го виждам като някакъв спор - дрехите обикновено се пипат, пробват, висят по закачалки.  Исках да ги представя като арт, не като нещо комерсиално. Исках да има някаква интеракция между зрителя и дрехите, подобна на тази в галерия. Ако имаха възможността да ги пипнат, според мен нямаше да са толкова интересни. Също, чисто композиционно беше много забавно да ги редим между стъклата.





V.S.: Дай ни главните точки на това как се преминава плавно от визуалните изкуства към модата?
П.Ж.:
Миналата година нямах абсолютно никакво понятие къде бях попаднал и какво ме очакваше, но просто знаех, че Париж и модата бяха двете неща, които исках. Винаги ме е бивало да рисувам и мисля, че това е едно от многото важни умения, които ти трябват в тази свера. Аз слушам внимателно какво ми се говори в университета, всяка една критика на професор или колега и се стремя да разширявам обхвата си на референции. Трябва да си любопитен и непредубеден. Трябва да експериментираш, но също и да си имаш доверие. Трябва да търсиш и да се отдаваш.

V.S.: Използваш фамилията си, а не си кръстил бранда си с някакво странно, изчанчено име, както е модерно, причината?
П.Ж.:
Гордея се с произхода си. Никога не трябва да забравяш от къде си тръгнал. По бащина линия съм от село Житен и съм супер щастлив с това че прекарах детството си там. Мислил съм си и за съвсем странно име, но искам да оправдая собственото си. А и звучи добре на Френски.

V.S.: Опиши ни дизайните си лаконично, с няколко думи?
П.Ж.:
Те са като част от мен, моята визия и идентичност. Предпочитам да се описват от хора, които не са ги гледали половин година .

V.S.: Откъде тази любов към безопасните игли?
П.Ж.:
Виждам ги по скоро като необикновен начин да декорираш дреха, въпреки факта, че напоследък са навсякъде. Харесва ми идеята за “repurposing”. Интересни са ми като предмет, а и като ги сложа на някоя дреха, съвсем губят смисъла и целта си, в което пак има някакво противоречие.

V.S.: А към деконструктивизма?
П.Ж.:
Виждам деконструктивизма като един поток. Поток от потенциал и свобода да интерпретираш обем и конструкция по собствен начин. Можеш да видиш всичко като деконструктивизъм, аз го виждам като експеримент и редене на пъзел.

V.S.: Какво друго ти влияе като творец?
П.Ж.:
Най - вече хората около мен. Креативни и интересни хора, които идват от много различни културни среди. Това допринася и за обмена на идеи и принципи помежду ни. Има и нещо изключително ободряващо в това да чуеш хора от моето поколение да обсъждат автори, режисьори или художници от миналото. Мисля, че е важно да сме запознати с творците през историята, за да можем да създаваме и оправдаваме това което те са оставили зад себе си.

V.S.: От Париж си открадна?
П.Ж.:
Самоувереността.

V.S.: Но от България винаги ще носиш в себе си?
П.Ж.:
Доброто възпитание, топлия темперамент и любовта на семейството си.

V.S.: Оглеждаш се в работата на тези трима дизайнери?
П.Ж.:
Martin Margiela, Rei Kawakubo и John Galliano. I am OBSESSED

V.S.: Но пък никога не са те вдъхновявали…?
П.Ж.:
Уважавам всички, които работят в тази индустрия, но може би хора като Kanye West, които продават заради името си, не заради самото изкуство, такива хора никога не са ме вдъхновявали.

V.S.: Пет неща, които задължително трябва да включва всеки гардероб?
П.Ж.:
Черно, неудобни обувки, бяла риза, vintage деним и нещо безумно скъпо, което никога няма да облечеш.

V.S.: И три, които би изхвърлил моментално от тенденциите?
П.Ж.:
Biker shorts, biker shorts, biker shorts. Не мога да го подчертая повече.

V.S.: Последното модно нещо, което си купи?
П.Ж.:
Обичам да подкрепям млади и иновативни дизайнери - тениска от Afterhomework Paris.

V.S.: В какво се състои добрият моден аутфит?
П.Ж.:
В личен стил, изображение и самоувереността да носиш нещо знаейки че събираш погледи. Мисля че тогава се брои за OOTD.

V.S.: А сега накъде?
П.Ж.:
Както често да казвам - обичам да се пускам по собственото си течение, не течението на всички останали. Не знам каква възможност ще ми се отвори след тази изложба, но каквато и да е бъдете сигурни, че ще се възползвам! За момента най - много искам да завърша образованието си, да представя добра колекция накрая на последния ми срок и да ме удобрят за Paris Fashion Week. Това би било прекрасно!
 

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 10 минути

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 18 часа

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.