Следва

Изобилие в излишък или родео кралиците на Versace

Make БГ мода Again: JITENSKI

Момчето, което говори... не с морето, а с модата...

All fashion преди 4 години


Петър Владимиров-Житенски - 21-годишен студент по мода, роден и израснал в София, на 12 години напуска страната, за да учи в St Gilgen International School в Залцбург, където се дипломира с отличие в специалност "Визуални изкуства"... първата му капсулна колекция, представена от Белослава Хинова, която дефилира и за Chanel, носи името CO/DECO/NSTRUCT. Дотук добре - остава да разберем какво се крие отвъд ОЧЕИЗВАДНИЯ талант, допълнен от детска усмивка и игриви очи. 

За Make БГ мода again! ни помагат HUAWEI, защото имат вкус!

V.S.: Кой е Петър Житенски?
Петър Житенски:
21-годишен студент с много големи мечти и амбиции. Преди всичко виждам себе си като човек на изкуството, обичам всичко креативно което е също и средство за собствен израз.

V.S.: А, всъщност, кой е Петър - обикновеното момче, което от 12-годишно живее извън родината си?
П.Ж.:
Това че толкова малък се отделих от гнездото ме научи да съм напълно самостоятелен и да съм наясно с възможностите и потенциала си. Също така ме научи да се адаптирам към всякакви ситуации и хора.

V.S.: Идеята CO/DECO/NSTRUCT - как, защо и какво?
П.Ж.:
Тази концепция всъщност беше повлияна от една Френска журналистка, вече и моя близка приятелка, която забеляза работата ми миналата година и написа статия, в която фразата “Urban deconstruction” беше често използвана. Техники като колаж, наслояване, разглабяне и различен тип манипулации на платове винаги са ми били интересни. Предполагам, че просто търся абсолютния потенциал на материалите, с които работя, обемите които мога да създам и в края на краищата - дали силуета, който си представям е физически възможен. За мен изкуството в модата е да можеш да съчетаеш съпротивляващи се аспекти в една консептуална история, чрез която комуникираш истинското си “аз” като творец. Не е нужно публиката да го разбира напълно, достатъчно е просто да има мнение.

V.S.: Какви материали използваш основно? От България или Франция, и къде въобще се случва измайсторяването на дизайните Jitenski?
П.Ж.:
Когато рисувам веднага си представям какво мога да намеря и къде. Ползвам материали от България, Франция и Италия, като за мен е предимно важно да са sustainable или колкото се може по - съобразени с околната среда. Имах късмета да работя с една изключително добра моделиерка, Пенка Андреева, в Пловдив. Пълен перфекционист! Там се случваше всичко зад сцената.





V.S.: Защо реши да вакумираш креациите за първата си капсулна колекция, представена чрез арт инсталации?
П.Ж.:
Аз лично го виждам като някакъв спор - дрехите обикновено се пипат, пробват, висят по закачалки.  Исках да ги представя като арт, не като нещо комерсиално. Исках да има някаква интеракция между зрителя и дрехите, подобна на тази в галерия. Ако имаха възможността да ги пипнат, според мен нямаше да са толкова интересни. Също, чисто композиционно беше много забавно да ги редим между стъклата.





V.S.: Дай ни главните точки на това как се преминава плавно от визуалните изкуства към модата?
П.Ж.:
Миналата година нямах абсолютно никакво понятие къде бях попаднал и какво ме очакваше, но просто знаех, че Париж и модата бяха двете неща, които исках. Винаги ме е бивало да рисувам и мисля, че това е едно от многото важни умения, които ти трябват в тази свера. Аз слушам внимателно какво ми се говори в университета, всяка една критика на професор или колега и се стремя да разширявам обхвата си на референции. Трябва да си любопитен и непредубеден. Трябва да експериментираш, но също и да си имаш доверие. Трябва да търсиш и да се отдаваш.

V.S.: Използваш фамилията си, а не си кръстил бранда си с някакво странно, изчанчено име, както е модерно, причината?
П.Ж.:
Гордея се с произхода си. Никога не трябва да забравяш от къде си тръгнал. По бащина линия съм от село Житен и съм супер щастлив с това че прекарах детството си там. Мислил съм си и за съвсем странно име, но искам да оправдая собственото си. А и звучи добре на Френски.

V.S.: Опиши ни дизайните си лаконично, с няколко думи?
П.Ж.:
Те са като част от мен, моята визия и идентичност. Предпочитам да се описват от хора, които не са ги гледали половин година .

V.S.: Откъде тази любов към безопасните игли?
П.Ж.:
Виждам ги по скоро като необикновен начин да декорираш дреха, въпреки факта, че напоследък са навсякъде. Харесва ми идеята за “repurposing”. Интересни са ми като предмет, а и като ги сложа на някоя дреха, съвсем губят смисъла и целта си, в което пак има някакво противоречие.

V.S.: А към деконструктивизма?
П.Ж.:
Виждам деконструктивизма като един поток. Поток от потенциал и свобода да интерпретираш обем и конструкция по собствен начин. Можеш да видиш всичко като деконструктивизъм, аз го виждам като експеримент и редене на пъзел.

V.S.: Какво друго ти влияе като творец?
П.Ж.:
Най - вече хората около мен. Креативни и интересни хора, които идват от много различни културни среди. Това допринася и за обмена на идеи и принципи помежду ни. Има и нещо изключително ободряващо в това да чуеш хора от моето поколение да обсъждат автори, режисьори или художници от миналото. Мисля, че е важно да сме запознати с творците през историята, за да можем да създаваме и оправдаваме това което те са оставили зад себе си.

V.S.: От Париж си открадна?
П.Ж.:
Самоувереността.

V.S.: Но от България винаги ще носиш в себе си?
П.Ж.:
Доброто възпитание, топлия темперамент и любовта на семейството си.

V.S.: Оглеждаш се в работата на тези трима дизайнери?
П.Ж.:
Martin Margiela, Rei Kawakubo и John Galliano. I am OBSESSED

V.S.: Но пък никога не са те вдъхновявали…?
П.Ж.:
Уважавам всички, които работят в тази индустрия, но може би хора като Kanye West, които продават заради името си, не заради самото изкуство, такива хора никога не са ме вдъхновявали.

V.S.: Пет неща, които задължително трябва да включва всеки гардероб?
П.Ж.:
Черно, неудобни обувки, бяла риза, vintage деним и нещо безумно скъпо, което никога няма да облечеш.

V.S.: И три, които би изхвърлил моментално от тенденциите?
П.Ж.:
Biker shorts, biker shorts, biker shorts. Не мога да го подчертая повече.

V.S.: Последното модно нещо, което си купи?
П.Ж.:
Обичам да подкрепям млади и иновативни дизайнери - тениска от Afterhomework Paris.

V.S.: В какво се състои добрият моден аутфит?
П.Ж.:
В личен стил, изображение и самоувереността да носиш нещо знаейки че събираш погледи. Мисля че тогава се брои за OOTD.

V.S.: А сега накъде?
П.Ж.:
Както често да казвам - обичам да се пускам по собственото си течение, не течението на всички останали. Не знам каква възможност ще ми се отвори след тази изложба, но каквато и да е бъдете сигурни, че ще се възползвам! За момента най - много искам да завърша образованието си, да представя добра колекция накрая на последния ми срок и да ме удобрят за Paris Fashion Week. Това би било прекрасно!
 

More All fashion