Следва

Moulin Rouge отваря лятно кино на покрива си. Всички сме поканени!

“Мигновения” на Юлиян Табаков гостува в Пловдив

Непоказвани фотографии на голямата ни актриса Златина Тодева ще бъдат изложени в Баня Старинна между 18 юли и 15 август.

Events преди 4 години



Изложбата на Юлиян Табаков “Мигновения”
ще направи своята премиера и в Пловдив като част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Изложбата се открива на 18-и юли от 19 часа в “Зали за съвременно изкуство Баня Старинна” и включва няколко серии от широкоформатни и миниатюрни фотографии - портрети на голямата българска актриса Златина Тодева и режисьора Марий Росен.

Изображенията са заснети през януари 2007 г., три месеца преди Златина Тодева или мама Злата, както е по-известна в театралните среди, да напусне този свят и са последните фотографии с нея. Крехкият образ на нейната голота ни показва старостта и тялото, преди то да бъде напуснато. Отделните серии преминават от интимност и копнеж и достигат до сакралност. Този проект не само поставя сериозни морални и естетически въпроси, но и предизвиква задълбочен размисъл върху някои от вечните теми, които ни вълнуват: преходност, старост, смърт, любов, начало, край. Тези теми са неразделна част от живота като такъв, което прави “Мигновения” универсален.



Познанството на Златина Тодева с Юлиян Табаков датира от 2005 г., когато работят заедно по представлението “Анатомия на крайното”. Двамата се срещат покрай заснемането на плаката за представлението, за който на мама Злата й се налага да се съблече. Впечатлен от нейното присъствието и по идея на дъщеря й, Гергана Тодева, младият творец й предлага да направят съвместна фотосесия заедно с Марий Росен. Откровеността и отношението на актрисата помагат за доразвиването на идеята и дават възможност на Юлиян да създаде една уникална серия от снимки. Внезапната смърт на Златина Тодева обаче става причина тези фотографии да не видят бял свят до 2015 г.



“Изложбата беше представена за първи път в София през 2015-а година, след това през 2017-а гостува във Варна и сега идва ред на Пловдив. В Баня Старинна ще представя за първи път една досега непоказвана серия и две от досега излаганите серии в пълния им вид. Също така, заради локацията, широкоформатните изображения ще бъдат изготвени наново с различен размер, което прави изложбата в Пловдив наистина уникална”, споделя Юлиян Табаков.
Проектът се усъществява благодарение на Кояна Тренчева, Столична община и Министерство на културата. Изложбата “Мигновения” е акцент в официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

“Мигновения” се открива на 18 юли от 19:00 часа в Баня Старинна и може да бъде видян всеки ден от 11.00 до 19.00 до 15 август 2019-а година.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.