Стил урок на седмицата: ШАПКАТА на стареца и морето

Стил урок на седмицата: ШАПКАТА на стареца и морето

"Ти си се родил рибар, както рибата се е родила, за да бъде риба..." - думите са на Хемингуей в "Старецът и морето"

Лутаме се, търсим, откриваме и преоткриваме, но по една или друга причина продължаваме да попадаме на рибарската шапка или иначе казано BUCKET HAT. Пишем за нея още от изминалата есен, когато пипкавият аксесоар успя за пореден път да си проправи път на дизайнерските дефилета, тогава най-ярък пример дойде в лицето на Prada, а оттогава насам очарованието на силуета й продължава да расте завидно.

Позната първоначално единствено като аксесоар с практична, а не модна цел, за рибари от 70-те години на миналия век, то по-късно шапката бива възродена в края на 90-те години като част от хип-хоп културата, а сред обожателите й попадат имена като Бритни Спиърс, Шарлот Йорк, Дженифър Анистън, Кристина Агилера и още. Днес обаче въпросният дизайн не се възприема като неприятно ретро елемент или плажен аксесоар за деца, благодарение на смелия стил на скандинавците и съответно много добрия усет на големите модни къщи, този сезон открито се радваме на рибарската шапка. А по всичко личи, че настроението ще се запази и през Есен/Зима 2019-та, съдейки по великолепната колекция на Мария Грация Кюри за Dior.

За настоящото лято обаче имена като Gucci, Ganni и Prada участват дейно в случващото се, представяйки не една или две версии на дизайна - от памук или рециклиран найлон, едноцветни, с анималистичен или гингам принт, а обемът от примери, идващи в лицата на модните момичета, е способен да убеди дори и противопоставящите се на тренда в неговия резон.

По отношение на стайлинга на някогашния елемент с "хлъзгава" репутация, то там спокойно можем да кажем, че строги стилистични правила не съществуват. Разбира се, най-лесният за опитомяване маниер е минималистичният, в който основните елементи са семпли, а на аксесоарите е поверена главната роля. Този замисъл може да се случи както с най-обикновени джинси, риза и кецове, така и с по-смели, но монохромно подбрани визии. Тоналността е винаги разумна идея, когато искаме да наслоим с повече елементи, но едновременно с това да омекотим общото звучене.

Ако пък се чувстваме смели, то тогава изобилието от цветове, текстури, принтове и мотиви е добре дошло, а максимата е: "Колкото повече, толкова повече!'' Еклектиката е добра посока, към която да се придържаме - различни по вид стилове, микс от на пръв поглед несъчетаеми елементи като къдри, едри райета и леопард принт например, които обаче в краен вариант очароват>>>

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.