Следва

We love: Анджелина и Жаклин в Париж

Заложено в ДНК-то: 8 семейни модни империи

family business...

All fashion преди 4 години

Стартираме срядата, потапяйки се в архивите на модните марки, които са се превърнали в успешен семеен бизнес вече години наред и които продължават да властват над тенденциите и дефилетата от Седмицата на модата>>>

Salvatore Ferragamo
Салваторе Ферагамо отваря първия си магазин през 1912 г. в родния си град Бонито. Две години по-късно той емигрира в Съединените щати, където изучава фабричните методи и от 1923 г. името му става име на световен лейбъл, като се смята за изключително престижно да притежаваш чифт обувки Ferragamo. След смъртта на майстора през 1960 година, Ванда Ферагамо става управител на бизнеса на съпруга си, а шест им деца - Фиама, Джована, Фулвия, Феручо, Масимо и Леонардо, й помагат. Днес братята и сестрите продължават марката Salvatore Ferragamo с помощта на децата си. Така броят на наследниците на модната корпорацията вече нарастна на около 40 души.



Fendi

През 1918-та италианката Адел Касагранде основава магазин за кожени изделия, а името му придобива известното си название чак през 1925 г., когато Адел се жени за Едуардо Фенди. След Втората световна война цялото семейство взима участие във възстановяването на компанията. И така, петте дъщери - Паола, Анна, Франка, Карл и Алда, заемат ръководни позиции в компанията. Дори след като Fendi бива закупена от конгломерата LVMH през 1999 г., членовете на семейството продължават да заемат ръководни позиции в компанията, и така чак до днес.

Tod's
Филипо Дела Вале основава своя магазин за обувки през 20-те години на миналия век, а с времето неговият внук Диего Дела Вале го превръща в глобална марка, сега известна като Tod's . Братът на Диего пък - Андреа Дела Вале също има пръст в семейния бизнес, както и синът му - Емануеле, който заема позицията на креативен директор на марката.

Prada
През 1913 година братята Марио и Мартино Прада откриват магазин за кожени изделия Fratelli Prada в Милано. Невестата на Марио, Луиз, поем компанията след смъртта му през 1958 година. Деветнадесет години по-късно дъщеря им Миуча Прада се присъединява към бизнеса и заедно с производителя на кожени изделия (а по-късно и преврънал се в неин съпруга) Патрицио Бертели започна да движи марката в напълно нова посока. Отказвайки да импортира стоки в полза на само на една чанта и създавайки колекции с готова за носене мода, творчеството на Миуча и бизнес проницателността на Бертели превръщат Prada в една от най-продаваните и известни модни линии в света.

Missoni
Отавио Мисони и съпругата му Росита основават линията Missoni през 1953-та, пет години след откриването на първата плетачна работилница в Галарата. През 1996-та двойката предава контрола върху бизнеса на трите си деца: Виторио, който става маркетингов директор; Лука, който влиза в ролята на дизайнер на мъжки облекла до 2008 година, и Анджела, която е дизайнер на дамското, а в последствие и на мъжкото, облекло. Внучката на Отавио и Росита -Маргарита, пък е дизайнер на аксесоари и бивш модел за Missoni.

Giorgio Armani
Италианецът Джорджо Армани основава едноименната си марка през 1975 година. Сестра му Розана, която днес заема водещи позиции в комяанията, обаче има сериозен пръст в превръщането на лейбъла в модна Къща. С течение на времето семейният бизнес започва да включва и племенниците на Джорджо - Силвана и Робърт, които отговарят за рекламната политика на компанията и се смятат за основни наследници на Маестрото.

Versace
Джани Версаче, който основава едноименната марка през 1978 година, е един от малкото независими дизайнери, които контролират всичко, свързано с бранда си: от дизайна до търговията на дребно. След убийството на Джани през 1997-ма, сестра му Донатела Версаче, бивш вицепрезидент на компанията, заема поста на креативен директор, а по-големият брат Санто Версаче става генерален директор. Дъщерята на Донатела - Алегра, получи 50% дял в компанията като наследство от чичо си, а днес тя работи за развитието на икономическите връзки на марката.

Alexander Wang
Струва си да се започне с факта, че формирането на Александър Уан като дизайнер започва със семейството му. Уанг провежда първото си дефиле по време на сватбата на брат си, показвайки 35 модела, специално проектирани за снаха му. Никак не е изненадващо, че към днешна дата именно брат му е главен изпълнителен директор на марката. Бащата на Александър контролира производствените процеси в Китай, а майката, която преди това е била начело на компанията, разработва лейбъла като оперативен директор.

More All fashion