Следва

Voin de Voin за Sofia Art Week или какво да НЕ пропуснем от културния календар следващата седмица

Какво да четем (на малките "възрастни"): Седемте чудеса на г-н Хакарайнен

Издателство "Дамян Яков" представя "Седемте чудеса на г-н Хакарайнен" - увлекателно четито за малчугатните от най-популярния съвременен финландски писател и илюстратор Маури Кунас.

Books преди 4 години

Маури Тапио Кунас e роден на 11 февруари 1950 гoдина в град Вамала, Финландия.

Завършва Университета за изкуство и дизайн в Хелзинки като графичен дизайнер. Работил е като политически карикатурист в много финландски вестници, а към момента живее в Еспоо със своята съпруга Таря и двете им деца Джена и Нора.

Otava / Katja Lösönen 2009

Aвторът е известен с многобройните си детски книги, илюстрирани от самия него, представящи предимно антропоморфни животни, но приписва голяма част от своя успех на съпругата си Таря, която двадесет години е работила като асистент в илюстрациите. Детските книги на Кунас се характеризират с някои повтарящи се персонажи, като Хера Хаккарайнен.

Неговата най-известна детска книга се нарича "Кучешката Калевала".

Освен книгите за деца, Кунас рисува и пародия за рокендрола, наречена Nyrok City за тийнейджъри и възрастни - комедийни пародии от епохата на рокендрола през 70-те и 80-те на миналия век - като "инплементира" The Beatles и The Rolling Stones във финландски стил. Това е едно от малкото произведения на Кунас, в които героите са нарисувани като хора, а не животни.



Спираме се на една от последните книги на автора, преведена от фински от Росица Цветанова. 

Вижте и научете за Седемте чудеса на света в забавната компания на г-н Хакарайнен. Този неуморен пътешественик, но и странен сомнамбул, винаги може да ви изненада – с ролята си на мумия, увита в тоалетна хартия в Египет, укротител на крави в Индия, готвач на спагети от вълнена прежда във Венеция...

Маури Кунас изобразява чудесата на света, доказвайки ненадминатия си талант на разказвач и илюстратор. Фактите са проверени, а хуморът гъделичка.


"– Представете си само: започнали строежа на Великата китайска стена преди повече от две хиляди години  – разказваше Ирмели Брънча. – И дължината `и е над шест хиляди километра.Жителите на село Пингпонг, което се намираше близо до стената, притежаваха съкровище – вазата Цонг, която беше на 1500 години. Пазеха я в една от кулите на стената с денонощна охрана.

Жителите на село Пингпонг, което се намираше близо до стената, притежаваха съкровище – вазата Цонг, която беше на 1500 години. Пазеха я в една от кулите на стената с денонощна охрана.

– Китай наистина е чудна страна – дивеше се съдията Седларов. – А китайците са сръчни хора, щом дори могат да се хранят с клечки.– Аз определено съм неспасяемо несръчен – оплака се г-н Хакарайнен."




"Вечерта в селото организираха състезание за акробати, за него пристигнаха групи изпълнители от различни краища на страната.– Китайската акробатика е световноизвестна – знаеше системният инженер Токов."


Намираме в големите кницарници и онлайн ТУК.

А тук си припомни:

Дете бе моят татко, дете ще съм и аз: AndonastY & Крис

Дете бе моят "татко", дете ще съм и аз: Десислава & Сандро


Дете бе моят татко, дете ще съм и аз: Деян & Деян & Христо

Дете бе моят татко, дете ще съм и аз: Иван & Наси

Дете бе моят татко, дете ще съм и аз: Гого & Ясмин

More Books