Следва

Тайната градина: 3-те, които не знаехме за...

Истории от живота: Хая бинт ал Хюсеин, принцесата, която избяга от принца

Бягството от семейството на арабския шейх превърна принцеса Хая в една от най-обсъжданите личности на годината.

Celebrities преди 4 години

Затова и се потапяме в историята на живота й, от самото й детство до международния скандал. С думи на самата Хая, избрани от многобройните й интервюта от различни години.

"Мъдра, великолепна, грациозна, невероятно дружелюбна и извънредно общителна. – с тези думи описва първото си впечатление от принцеса Хая журналистката от арабското издание Emirates Woman. – Нейно Величество буквално сияе отвътре, на лицето й винаги грее приятна усмивка. Мисля си, че ако не играеше толкова важна социална роля като Посланик на мира на ООН, председател на дубайското Международно хуманитарно градче и жена на Негово Величество шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум, тя би била идеалният кандидат за длъжността Министър на щастието".

Смятана за една от най-влиятелните жени на Близкия Изток, не само заради богатото си родословие и влиятелен съпруг, Хая допринася за огромната промяна в обществените възприятия относно жената в дълбоко патриархалните общества. Тя взима активно участие в дейността на много световни благотворителни организации, борещи се с проблема с глада, пише статии и никога не минава безучастно покрай онези, на които е нужна помощ. Но днес от помощ се нуждае самата принцеса. Връщаме се 45 години назад, в самата същност на историята на дъщерята на йорданския крал, за когото днес говори целият свят.


Принцесата с майка си и баща си

Щастието с татко

Принцеса Хая се ражда на 3 май 1974 година в Аман, Йордания. Баща й е покойният крал на Йордания Хюсейн ибн Талал, който води страната в много неспокойно време, но винаги намира време, което да прекара със семейството и особено с децата. "Ако не бяхме на училище, тичахме при татко на работа, а свободните му дни бяха само "наши", – разказва Хая. – Возеше ни с колата, пътувахме заедно из страната. Показваше ни места с особено значение за него, разказваше за живота си. Никакви бавачки! Той ни взимаше сам, а ние просто бяхме с татко".

Кралят поощрява любовта на децата си към животните. "Ако видех магаре на средата на пътя, спокойно можех да си го взема вкъщи. Скитащи кучета, бездомни котки. В градината ни имаше постоянно нарастваща колекция животни", – спомня си Хая.


С майка си

Особената връзка с мама и рано приключилият й живот
Майката на принцеса Хая, кралица Алия ал Хюсеин загива трагично при катастрофа на военен вертолет през 1977 година. Тя е на 28, дъщеря й - на 3. Естествено, малката Хая не разбира какво се е случило. Усеща липсата на любимата мама, но едва когато ражда собствени деца, осъзнава невероятната драма от загубата. "Аз съм от тези хора, които складират болезнените спомени и ги заравят надълбоко. В продължение на десетилетия се самоубеждавах, че мога да го преживея. Но когато се роди дъщеря ми, аз се вгледах в себе си и си помислих: "Господи, колко силно ме е обичала майка ми!". По-рано не можех да си го представя, и дори не мислех за това. Бях в шок, осъзнавайки, че някой е могъл да изпитва такива чувства към мен".

Независимо че расте без майка, до ден днешен Хая се озадачава колко двете си приличат, не само физически. В ранна възраст принцесата разбира, че иска да продължи делото на майка си - да се занимава с хуманитарност и да помага на нуждаещите се. "Тя /кралица Алия/ действително е правила много за изкореняване на бедността, за разрешаването на хуманитарни кризи", казва Хая. – Аз се заинтересувах специално от сферата на здравеопазването, защото последното й пътуване /с благотворителна цел/ е било именно посещение на болница".



Трогателният подарък, залог за бъдещи победи

Бащата вижда колко трудно свиква момичето с мисълта, че майка й вече я няма. Когато Хая навършва 6, той й поднася особен подарък - съвсем мъничко жребче /тогава кралят не подозира, че полага началото на едно от най-важните увлечение в живота на дъщеря си/. "Майката на жребчето също беше умряла, затова и на него се наложи да порасне самичко. Това беше невероятно трогателен, интуитивен жест. Беше точно това, от които имах неистова нужда. Конюшните станаха моят нов свят."

Младата принцеса участва активно в живота на кончето. Хая се грижи за него, помага на работниците да почистват обора му, храни го и си играе с него, като едновременно го тренира. Скоро момичето пожелава да се научи да язди. Удава й се много лесно, затова преминава на препятствия и скокове. "Гледах по телевизията програми като "Кон на годината", после тичах в конюшната, за да тренирам самостоятелно и да скачам с коня. Може би е било рисковано, но пък беше весело".

По-късно Хая има невероятен успех в конния спорт - на 13 представя Йордания на международни състезания, на 18 печели бронзов медал на Панарабските игри, ставайки единственото момиче-победител в историята на Игрите. Но в детството, този малък кон, подарен от татко, става преди всичко най-добрият приятел на момичето, загубило най-близкото си същество. Отдушник, благодарение на който тя успява да не потъне, да не се затвори, а напротив – да открие за себе си нов, удивителен свят.



Любимият брат и малките пакости

След смъртта на майката, принцеса Хая става много близка с брат си Али (днес той заема поста вицепрезидент на ФИФА oт Азия). Двамата са неразделни, повече от близнаци: "Вечно изкарвахме хората от равновесие. Беше ни нещо като общ план", шегува се Хая.

Независимо от достатъчно консервативните методи на възпитание, възприети в семейството, Хая и Али често нарушават въведените порядки и причиняват истерични пристъпи на възпитателите си.

Един от най-ярките епизоди, който си спомня принцесата, е кражбата на бащиния автомобил. "Винаги беше паркиран на улицата, – казва тя. Първият път, когато го откраднахме, бяхме съответно на 6 години аз и на 5 - брат ми. Невисокият ми ръст не позволяваше да се добера до педалите, затова го уговорих той да седне зад кормилото". Естествено, двамцата не стигат далеч, врязвайки се в най-близкото препятствие, т.е. пътешествието приключва няколко метра встрани. "Което не ни попречи да повторим", смее се Хая.

На 11 младата принцеса е изпратена в девическото училище-интернат Badminton School в Бристъл. "Това беше забележително училище, но аз много тъгувах за дома". Особено тежка е раздялата с брата. Али също е изпратен за учи в Англия – в колежа Papplewick в Аскът. Със сестра му го делят едва 100 мили, но в течение на цялата учебна година двамата не успяват да се видят нито веднъж, общуват само с писма.

"Помня, че му написах: Пет дни, три часа и двайсет минути остават, докато се видим". А следващото писмо започваше с думите: "Четири дни, три часа...". Хая чувства огромна отговорност за съдбата на по-младия си брат при отсъствието на майка. Винаги й е страшно важно да знае какво става с него, наред ли е всичко, къде е, щастлив ли е.



Обикновеният живот на едно необикновено момиче
Всъщност, крал Хюсеин ни най-малко не иска да изолира децата си или да им навреди, изпращайки ги надалеч. Уреждайки обучението им в престижни английски училища, той цели само едно - да ги научи на самостоятелност. По собствените му думи, това е, за да се "запознаят" със света и многообразните му култури и да разберат какъв живот водят некоронованите особи. Дали принцеса Хая усеща особено отношение към себе си в интерната? "Да, определено, – твърди през смях. - При това много ми се подиграваха, защото бях най-ниската. Това, естествено, ме направи по-силна. Но в момента, в който станех да играя в каквото и да е спортно мероприятие, всичко си идваше по местата".

След дипломирането си в Badminton School, Хая постъпва в Bryanston School в Дорсет. После идва ред на колежа Света Хилда към Оксфордския университет, където получава степен Бакалавър по философия, политика и икономика. Днес Хая свободно владее 5 езика (испански, английски, френски, италиански и португалски), отлична е политическите теми /макар че твърди, че не влиза в дискусии и не обсъжда политически въпроси/ и активно продължава да спортува - вече за собствено удоволствие.

Посвещава огромна част от времето си за благотворителност. Основава първата арабска неправителствена организация Tikyet Um Ali (Храни се, за да живееш), чиято дейност е насочена към борбата с глада в Йордания, и е председател на дубайското Международно хуманитарно градче (International Humanitarian City), което оказва помощ на хора, оказали се в извънредна ситуация. Принцесата активно участва в инициативите на ООН и членува в управителните органи на десетки организации с идеална цел.



От възхищението до страха - семейната "идилия" с арабския шейх
Историята на запознанството на Хая с емира на Дубай и Министър председател на ОАЕ - шейх Мохамед - е неизвестна за широката общественост. Дори сватбата им, нетипично за Изтока, се състои в изключително интимна обстановка. Сред гостите на тържествената церемония през април 2004 година /мястото е кралския дворец Ал Барака/, присъстват само най-близките роднини, в това число кралица Рания. Принцеса Хая става шестата и последна жена на арабския шейх, и от ден първи е безмерно очарована от съпруга си. "Всеки ден се възхищавам на това, което прави, споделя веднъж. – Всеки ден благодаря на Бога за това, че съм редом до такъв Човек".

През 2007 година се ражда дъщеря им - Джалила, 5 години по-късно - синът Зайед. Преди няколко години, в интервю за арабско издание, Хая споделя, че малкият е просто влюбен в баща си: "Зайед безумно харесва всичко, което прави баща му, шейх Мохамед бен Рашид Ал Мактум!". Добавя, че всяка вечер, без изключение, носи дрехите на детето в пералнята, защото джобчетата на Зайед са пълни с гущери и бръмбари. "Шейх Мохамед е великолепен, – добавя Хая в онзи момент. – Смята, че децата могат да се въргалят в мръсотията всеки ден, ако това им носи удоволствие. Това укрепва и имунитета им".

Чувствителна и грижовна майка, принцеса Хая едва излиза от шока, предизвикан от тежката реакция на двегодишната й дъщеря след ухапване на пчела. Момиченцето е в шок, не спира да плаче, в този момент на помощ се притичва съпругът. Мохамед уверява жена си, че всичко ще бъде наред, и после сам успокоява детето. Този тип грижи действително му се удава. При това бащата мъдро обяснява на дъщерята, че понякога болката просто трябва да бъде изтърпяна.

Бащината заръка стои една идея странно за западния жител, но за хората от горещите страни той действително може да спаси живот. "/В детството си/ шейх Мохамед често се събужда и открива скорпиони в постелята си, споделя Хая. И представителите на по-старите поколения в семейството на бъдещия емир на Дубай приучват момчето да търпи болката от ухапването на неголеми скорпиони. "Още повече, че при скорпионите ви убива не отровата, а болката. Отровата остава локализирана, и постепенно организмът ви се адаптира към нея".

В продължение на много години принцеса Хая, шейх Мохамед и очарователните им деца приличат на образцово семейство. Прекарват много време заедно, ежегодно посещават публични мероприятия като надбягванията в Аскът, където изглеждат напълно щастливи, а във всяко интервю принцесата не забравя да спомене, че се възхищава на мъжа си. Така че, какво всъщност се случи през юни 2019-та? Защо принцесата си взе децата и тайно избяга от съпруга си, търсейки защита в чужда държава /твърди се, че принцесата, заедно с 11-годишната Джалила и 7-годишният Зайед и с около 40 милиона долара собствени средства са пристигнали в Германия с молба за политическо убежище, като едновременно Хая подава и молба за развод. Действието предизвиква дипломатически скандал, Мохамед ал Мактум моли властите да върнат съпругата и децата, Германия отказва. Междувременно се твърди, че принцесата е поискала от Обединеното кралство разрешение да се засели в Лондон, което е получила - Хая и кралското семейство са близки, самата принцеса притежава имот до двореца Кенсингтън на стойност 85 милиона паунда/.

По данни от източници на BBC, принцесата взима решението да напусне страната, узнавайки последни детайли от историята на Латифа – една от по-големите дъщери на мъжа й от друга съпруга. Припомняме, че момичето нееднократно се опитва да избяга от страната, обвинявайки баща си в кошмарно отношение /според близки до фамилията Латифа, 33, е с ограничаване да не излиза извън двореца, да не пътува, и на практика е държана в плен приблизително 8 години, както и някои от сестрите й - шейхът има 23 деца - 9 момчета и 14 момичета от 6-те си жени/. Шейхът отрича всички обвинения. Отначало 45-годишната принцеса подкрепя 69-годишния си съпруг, но неотдавна й стават известни "някой плашещи подробности, свързани с връщането на Латифа" в ОАЕ. Латифа се опитва да избяга от Дубай преди година, но е заловена около бреговете на Индия и върната в страната, след връщането, младата жена са сблъсква с враждебното отношение и натиск от страна на семействата на емира на Дубай. Принцеса Хая не се чувства в безопасност в дома си и моли за защита тези, на които има доверие.

Сега на принцесата предстои да получи развод в съда и да получи попечителство над децата си. Предстои да видим какво още има да се случва, като междувременно отново се сещаме за старата, но златна приказка: Нищо не е е каквото изглежда.

More Celebrities

Внезапно слабичката Кейти Пери и пак ли за онова лекарство става въпрос

Celebrities преди 9 часа

Кейти Пери и силно вталената й фигура, демонстрирана в прозрачна мрежеста рокля на музикалните награди iHeartRadio 2024 възбудиха добре познатия ни шум около "обичайния заподозрян" - Оземпик. 

Pre-Fall 2024 на Dior и всички звездни гости на Мария Грация Кюри

Celebrities преди 6 часа

На 15 април в Ню Йорк беше показана предесенната колекция на френската модна къща Dior. Творческият директор Мария Грация Кюри събра на първия ред куп на шоуто в Бруклинския музей куп звездни посланици на марката.