Следва

Внучката на Соня Рикел пуска собствен бранд

Евтино бижу или скъпо бижу - какво, защо, от кого и срещу колко

Ювелирните красоти не просто добавят щрих и акцент към външния вид, но и отварят пътя пред себеизразяването, разкриват характера, отразяват стила, част са от строго индивидуалното ни отношение към живота.

All fashion преди 4 години

Масивни или обратното, тънки като косъм, силно открояващи се или пък невидими за неподготвеното око, бижутата са част от "личния ни бранд", следователно е много важно как и какво избираме. Естествено, не става дума само за трендове и стил, но и за глобалния въпрос: как да се ориентираме на какво да отдадем предпочитание - на комерсиалните, шир-потреба бижута, или на дизайнерските украшения, и защо?

Простичко казано, мас-маркетът и дизайнерските брандове имат различни цели, съответно и своите плюсове и минуси. Днес обръщаме внимание на отличителните им черти, като се надяваме така да помогнем в себеуточняването - кое, по колко и защо.

Стил vs Мода
Масовото производство най-напред следва модните тенденции. Бижутата от техните многобройни линии копират моделите от рекламите и каталозите на солидните брандове и тези, показани на модните ревюта, но след пика на популярност на съответния тренд, почти на мига загубват актуалност. Ако имате склонност едни и същи бижута, украсяващи китките, ушите или пръстите ви бързо да ви омръзват и да имате осезателната необходимост да ги смените веднага с други, то масовото производство е перфектен избор - все пак нещата, които предлага, се сменят генерално всеки сезон. Дизайнерските украшения, напротив, не припкат след модните течения, съответно и рискът да излязат от мода на практика е сведен до минимум.

Грамотно избраният аксесоар, в синхрон с индивидуалния ви стил, ще ви радва с години.

Цена vs Качество
Мас-пазарът е насочен праволинейно към поддържането на ниски цени. Производството, логистиката, транспортът, са пера в този вид бизнес, сведени до минимум като ресурс. Често виждаме купища бижута на малки площи в търговски центрове, повечето от тях с доста ниско качество. Примесите на нескъпоценен метал са голям процент, това прави бижутата евтини и лесно заменими - можем спокойно да ги носим на плажа, точно както и на извънградско парти - евтините пръстени и колиета няма да ни подтикнат съм самоубийство дори да ги загубим или повредим.

Дизайнерските изделия обикновено са далеч по-скъпи, защото в производството им се влагат злато, сребро, платина с висока чистота и в солидно количество, без обезателното старание да се минимализират изделията. Още повече, високата цена е адекватна на увереността, че по кожата няма да останат следи или да се предизвика алергия, а външният вид и дизайнерската стойност на бижуто ще го направи ценен подарък за дъщерята и дори внучката.

Внучката на Грейс Кели се омъжи в Saint Laurent и диамантите на баба си

 

Оригиналност vs Универсалност
Още една цел на масовото производство е да се произведат украшения, които ще паснат и ще се харесат на всеки. При производството им се използват машини, така формата на бижутата е достатъчно идентична от модел до модел в рамките на всяка колекция, а тази уеднаквеност преминава често и от сезон в сезон. От една страна - ок, универсалната форма на дрънкулките е измислена така, че да подхожда на всяка външност. От друга страна, такъв тип украса по никакъв начин не може да допринесе за индивидуалността. Факт е, че ако решим да си изберем дизайнерско бижу, ще вложим повече средства, повече време и умуване, но пък ще се сдобием с нещо уникално наше.


Make БГ мода Again: Нева Балникова

Вариантите при избор на висок клас бутикова бижутерия, поне тези, които ние препоръчваме са два - избор на нещо автентично, много индивидуално и допринасящо за това да се чувстваме повече от добре в стиловата си кожа от роден, български дизайнер. Двамата бижутери, за които се сещаме веднага и чиято работа силно препоръчваме, са Нева Балникова, невероятно интересен творец, който в бижутата си черпи вдъхновение директно от природата - неповторимата красота на боровото клонче или чарът на прасето, в чиято година според китайския хороскоп сме сега, са интерпретирани вълшебно в колекциите й, и Николай Сърдъмов - разпознаваем, изящен творец, който умело чрез творенията си превръща покупателите им в синергична артистична общност - "по Сърдъмовото бижу ще ги познаете".


Николай Сърдъмов


Това, което знам... с бижутера Николай Сърдъмов

Остава, разбира се, вариантът, в който инвестираме във висок клас дизайнерска бижутерия - някакви възражения срещу брошка от Chanel, чокър от ACNE или чифт обици от Oscar de la Renta?


Обеци Oscar de la Renta


Колие Gucci


Грива Acne Studios

Не вярваме. Истината e там, че този тип бижута, макар и също от неблагороден метал, са толкова мислени, прецизирани и натоварени със символика и дизайнерски талант, че имат приятното свойство да те карат да се чувстваш специален и важен. В собствените очи, не в нечии други.

Няколко примера за инвестиция в такъв тип бижу следват, препоръчваме реакция веднага, повечето са много намалени, сезонът на намаленията е в тоталния си пик.


Обеци Oscar de la Renta


Гривна Chloè


Колие Melissa May Manning


Обеци Rejina Pyo

More All fashion