Следва

#ootd: Състояние на духа

Le Paris Russe de Chanel: 97 божествено скъпи и носталгични по Имперска Русия френски бижута

От красотата на тази Шанел ювелирна колекция се подкосяват крака от коляно.

All fashion преди 4 години

Chanel са царе на ефектната и обезателно-искам-това бижутерия, като това лято прибавят към изумителните си аксесоарни емблеми традиционния руски кокошник - едрата диадема за глава, както и двойки и тройки двуглави орли.

Всичкото това мащабно, сияещо със стотици карати, и посветено на Руската Империя великолепие, ефимерно донемайкъде наречено Le Paris Russe de Chanel, е дело на екипа бижутери на Модната къща под ръководството на Патрисия Легеро. Видимо е внимателното проучване, направено от тези хора на биографията на Великата Мадмоазел, в частта й "руска следа". Резултатът от това трепетно връщане в миналото е солидна колекция скъпоценности, в която има и едри брилянти в главната роля, оставени в целия си блясък сами, и ефектни трансформъри, и трогателни в своята декоративност коктейлни екземпляри от типа "за вечни времена".


княз Дмитрий Павлович Романов, 1915
© Apic / Contributeur

Париж в началото на ХХ век е главна арена на бойните действия и на модното поприще, и на попрището на изкуството. Няма нужда да припомняме, че неспокойните предреволюционни и революционни времена щедро събират на това място най-интересните хора на света. На процеса помага и, казано по днешному, хайпът около балетните постановки на Дягилев, заради чиято яркост и декоративност руската култура се вижда на европейците екзотична, приказна и безкрайно интересна. На премиерата на спектакъла му "Руските сезони", в началото на 1910-та става запознанството на Габриел Шанел с Великия княз Дмитрий Павлович Романов, братовчед на последния руски император Николай II. 10 години по-късно се случва краткият страстен роман между двамата. Част от него се развива на яхтата Flying Cloud, на която също преди време е посветена колекция бижута на Шанел.


Габриел - Коко - Шанел и княз Дмитрий Павлович, 1924
© Collection Zina de Rosnay


Габриел Шанел, Стравински и Лифар с компания, 1938
© Photo Roger Schall / Collection Schall

Гениалният интуитивен маркетолог, който носи в себе си модистката Коко, прави възможно превръщането на малкото предприятие за ушиване на рокли в модна империя. Междувременно Габриел Шанел повече от умело се изкачва по социалната стълбица. От руска страна тя получава и тлъсти бонуси, и остри шипове. На Стравински и Лифар помага охотно с пари и светски ресурс. Личен секретар и довереник - на вече споменатия Дмитрий Павлович — става граф Сергей Кутузов, също близък приятел. На журналистите, острата в езика си Мадмоазел гордо съобщава: "Сред бродировачките ни има велики княгини!" Истината не е много далеч от това - Мария Павловна Романова е подпомогната именно от Габриел Шанел при откриването на шивашкото й ателие Kitmir. Неговите бродерии и мотиви силно повлияват тенденциите при европейските костюми в края на "прекрасната епоха".


Игор Стравински
© Universal History Archive / Contributeur

Русия, с разкази за която френската бохема е развличана от приятели и познати със славянска кръв, определено липсва. Болшинството от обкръжението на Габриел Шанел тайно или явно оплаква загубената завинаги империя, и тази носталгия се проектира в приказната, почти кич естетика, която се трансформира в представите на основателката на Chanel в действително красива фантазия. Именно за нея се "говори" в новата колекция - в диамантените сетове се провиждат мотивите на графика Билибин, използвани в гербове и монограми на князе и княжни, полускъпоценните камъни претворяват костюмните приказки на Леон Бакст и витражите на парижкото кабаре a la Russe. Респективно разглеждането на тази феерия от лукс, красота и мисъл, базираща се уважително и творчески на историята, е най-логично под звуците на гениалната руска музика, подписана с Бородин, Стравински, Римски-Корсаков. Както винаги при Chanel — материалите и техниката са по-високо от всяка възможна похвала, независимо от ефимерността на източника на вдъхновение.


Кабаре a la Russe, 1925


Апартаментът на Габриел Шанел

Първокласни, едри перли, невероятни цветни камъни от най-висок карат, прозирни диаманти, редки сапфири, удивително тънък емайл... 97 артикула руски бел епок от Франция. В галерията, а при повечко късмет - и върху нас.

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 6 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.