Следва

#ootd: Състояние на духа

Le Paris Russe de Chanel: 97 божествено скъпи и носталгични по Имперска Русия френски бижута

От красотата на тази Шанел ювелирна колекция се подкосяват крака от коляно.

All fashion преди 4 години

Chanel са царе на ефектната и обезателно-искам-това бижутерия, като това лято прибавят към изумителните си аксесоарни емблеми традиционния руски кокошник - едрата диадема за глава, както и двойки и тройки двуглави орли.

Всичкото това мащабно, сияещо със стотици карати, и посветено на Руската Империя великолепие, ефимерно донемайкъде наречено Le Paris Russe de Chanel, е дело на екипа бижутери на Модната къща под ръководството на Патрисия Легеро. Видимо е внимателното проучване, направено от тези хора на биографията на Великата Мадмоазел, в частта й "руска следа". Резултатът от това трепетно връщане в миналото е солидна колекция скъпоценности, в която има и едри брилянти в главната роля, оставени в целия си блясък сами, и ефектни трансформъри, и трогателни в своята декоративност коктейлни екземпляри от типа "за вечни времена".


княз Дмитрий Павлович Романов, 1915
© Apic / Contributeur

Париж в началото на ХХ век е главна арена на бойните действия и на модното поприще, и на попрището на изкуството. Няма нужда да припомняме, че неспокойните предреволюционни и революционни времена щедро събират на това място най-интересните хора на света. На процеса помага и, казано по днешному, хайпът около балетните постановки на Дягилев, заради чиято яркост и декоративност руската култура се вижда на европейците екзотична, приказна и безкрайно интересна. На премиерата на спектакъла му "Руските сезони", в началото на 1910-та става запознанството на Габриел Шанел с Великия княз Дмитрий Павлович Романов, братовчед на последния руски император Николай II. 10 години по-късно се случва краткият страстен роман между двамата. Част от него се развива на яхтата Flying Cloud, на която също преди време е посветена колекция бижута на Шанел.


Габриел - Коко - Шанел и княз Дмитрий Павлович, 1924
© Collection Zina de Rosnay


Габриел Шанел, Стравински и Лифар с компания, 1938
© Photo Roger Schall / Collection Schall

Гениалният интуитивен маркетолог, който носи в себе си модистката Коко, прави възможно превръщането на малкото предприятие за ушиване на рокли в модна империя. Междувременно Габриел Шанел повече от умело се изкачва по социалната стълбица. От руска страна тя получава и тлъсти бонуси, и остри шипове. На Стравински и Лифар помага охотно с пари и светски ресурс. Личен секретар и довереник - на вече споменатия Дмитрий Павлович — става граф Сергей Кутузов, също близък приятел. На журналистите, острата в езика си Мадмоазел гордо съобщава: "Сред бродировачките ни има велики княгини!" Истината не е много далеч от това - Мария Павловна Романова е подпомогната именно от Габриел Шанел при откриването на шивашкото й ателие Kitmir. Неговите бродерии и мотиви силно повлияват тенденциите при европейските костюми в края на "прекрасната епоха".


Игор Стравински
© Universal History Archive / Contributeur

Русия, с разкази за която френската бохема е развличана от приятели и познати със славянска кръв, определено липсва. Болшинството от обкръжението на Габриел Шанел тайно или явно оплаква загубената завинаги империя, и тази носталгия се проектира в приказната, почти кич естетика, която се трансформира в представите на основателката на Chanel в действително красива фантазия. Именно за нея се "говори" в новата колекция - в диамантените сетове се провиждат мотивите на графика Билибин, използвани в гербове и монограми на князе и княжни, полускъпоценните камъни претворяват костюмните приказки на Леон Бакст и витражите на парижкото кабаре a la Russe. Респективно разглеждането на тази феерия от лукс, красота и мисъл, базираща се уважително и творчески на историята, е най-логично под звуците на гениалната руска музика, подписана с Бородин, Стравински, Римски-Корсаков. Както винаги при Chanel — материалите и техниката са по-високо от всяка възможна похвала, независимо от ефимерността на източника на вдъхновение.


Кабаре a la Russe, 1925


Апартаментът на Габриел Шанел

Първокласни, едри перли, невероятни цветни камъни от най-висок карат, прозирни диаманти, редки сапфири, удивително тънък емайл... 97 артикула руски бел епок от Франция. В галерията, а при повечко късмет - и върху нас.

More All fashion

„Оригиналът“ на тесните дънки, Кейт Мос

All fashion преди 15 минути

От известно време плахо споменаваме, че тесните дънки май се завръщат, но така ли е наистина? Ако гледаме внимателно какво носят Бела Хадид и Жизел Бюндхен, както и какво показаха на подиума Miu Miu, по-скоро трендът е факт. В което ни убеждава и съвсем скорошната поява на Кейт Мос.