Следва

Четиво в четвъртък: "Форсиране на романа река"

Редки фотоси на Джаки Кенеди, една изложба в Париж

Cтилът, децата, семейството и пътешествията й са в Galerie Joseph

Events преди 4 години

Последният път, в който рязко ни се прииска в Париж по първокласен арт-повод, бе есента на миналата година, когато фондация Louis Vuitton реши да представи изложби на двама от най-изключителните художници на XX век - Егон Шиле и Жан-Мишел Баскиа


Джаки Кенеди в Париж, май 1961 

Днес, в разгара на лятото на 2019-та, усещаме същата силна тръпка. Не става дума за живопис, а за фотографии, това е единствената разлика, иначе емоцията е сходна

Парижката Galerie Joseph посвещава юли и август на Жаклин /Джаки/ Кенеди — редки фотографии на първата дама на САЩ, от детството до години след убийството на Джон Кенеди могат да бъдат видени в изложбата "Джаки, иконата" до края на лятото.


Снимка на Жаклин Бувие от детството


Жаклин с родителите си, 1935, и в деня на своята сватба, 12 септември 1953


Джкаи Кенеди с децата, 1965

Джаки, наистина неповторима, се ражда на 28 юли 1929 година в Саутхемптън, през 1953-та се омъжва за Джон Кенеди, става "Кралицата на Америка". Джаки обожава френския кутюр, от Юбер дьо Живанши - до Коко Шанел - и Елза Скиапарели, омъжва се в рокля на Ann Lowe, като съпруга на президента я облича Олег Касини, консултира я Даяна Врийланд - и пренарежда виждането за модата и гардероба не само на first lady, но и на цяла Америка.


Джаки в костюм на Олег Касини 


Джаки и Джон Кенеди на Американската регата, 1962 


Джаки и Джон Кенеди на летище Далас, 22 ноември 1963 



По повод 25-години от смъртта на Джаки Кенеди /датата е 19 май 1994 година/, Galerie Joseph събират стотина редки нейни снимки от разни периоди, от триумфални до трагични.

Изложбата е в Париж до 1 септември.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.