Следва

XOXO! Gossip Girl се завръща, но има ли смисъл да го гледаме без оригиналния каст?

Четиво в четвъртък: "Форсиране на романа река"

На 19 юли излиза от печат "Форсиране на романа река", един многопластов, мултикултурен роман река от световноизвестната писателка Дубравка Угрешич!

Books преди 4 години

"Форсиране на романа река" разгръща уникална постмодернистична картина на двата свята от близкото минало през погледа на онези, които ги претворяват в художествена фикция. Ставаме свидетели на международна писателска среща в Загреб през 80-те години на миналия век с участници от Източна Европа и от Запада. От "шапката" изскачат характерни образи, нижат се гротескни, сюрреалистични събития, абсурди, контрасти – нелепа смърт в хотелски басейн, премиера на книга в месокомбинат, пищен прием със сватбената торта на Ема Бовари, устроен от далечен роднина на Флобер, женско сексуално отмъщение на язвителен критик, бягство отвъд желязната завеса и небезизвестен чадър… Дубравка Угрешич отново пленява читателя с присъщото си дръзко остроумие и изобретателност, с тънък хумор и ирония.



Дубравка Угрешич е родена през 1949 г. в Кутина, Хърватия, в семейство на хърватин и българка. По време на етническите конфликти в бивша Югославия в началото на 90-те избира доброволното изгнаничество и интелектуална свобода и емигрира в Холандия.

Творчеството й е щедро на критики към съвременното общество, често поднесени шеговито и иронично, разнищва проблемите с идентичността и имиграцията, както и порочното, често снизходително отношение към жените писателки. Преведени на повече от 20 езика, произведенията й са удостоени с престижни отличия, сред които наградата на Берлинската академия по изкуствата „Хайнрих Ман“, Международната литературна награда „Нойщадт”, наричана още „Американската Нобелова награда за литература", и номинация за Международната награда „Ман Букър“.


„Форсиране на романа река“ (превод: Жела Георгиева, цена: 17 лв., стр. 248)
Корицата е дело на Неда Ангелова.
 

More Books