Следва

Дизайнери за следене: Флоранс Кулс и La Collection - ненатрапчив лукс и осезаема самодостатъчност

Кой кой е в модата днес: Iris Van Herpen - произведения на изкуството, пригодени за носене

I v I-I Изхождайки от самото лого, виждаме една индивидуалност, която занапред ще ни провокира още повече и все повече ще се пише и ще се говори за нея...

All fashion преди 4 години

I(и)новативност
R(р)азличност
I (и)зкуство
S​ (с)кулптурност

​V ​(в)ъображение
A​ ​(а)налитичност
​N​ ​(н)аука

​H​ (х)ибридност ​
E (е)ксперимент
R (р)ъчна работа
​P​ (п)рирода
ж ​E​ (е)нственост
и​ N (н)дивидуалност

Да бъдеш неотразим, неузнаваем, неповторим, но с положителен знак.

Да бъдеш Айрис Ван Херпен.



Природата стои над човека. В нея са заложени закономерности, които движат света и които са мерни единици за красота - онази красота, която ражда новия живот, онази красота, която е по-велика от човека, затова не ни остава нищо друго, освен да се учим от нея, да се вдъхновяваме от нея, да се прекланяме и пазим същността й. Тя е неизчерпаем източник на мъдрост и красота. Природата е началото и краят. Природата е. И Айрис ван Херпен го знае.

Всичко е. И ще продължава да е. И в същото време всичко се променя. Това, което е било вчера, днес вече не е същото, и в това се състои красотата - в настоящето, тук и сега.

Разбира се, трудно е точно модата да отразява този моментен миг. Но Айрис ван Херпен прави невъзможното да запечата настоящето и нейния дизайн water dress е пример за това.

През 2013-та, например, тя прави колаборация с фотографа Ник Найт, който заснема, в серия фотографии, как вода бива изпръскана върху голото тяло на Дафне Гинес>>>

Вдъхновявайки се от фотографиите, Ван Херпен започва да скулптирара това, което вижда, нагрявайки пластмаса с помощта на пистолет с горещ въздух и оформяйки с клещи краищата. Крайният резултат е впечатляващ, в моден контекст - рокля, но едновременно с това, граничеща с произведение на изкуството скулптура.

Гинес сравнява ван Херпен с Александър Маккуин, за когото тя е работила за кратко като стажант. В дизайнерката Гинес наблюдава същата отдаденост, прецизност, внимание към детайла, свобода на мисълта и богато въображение, интелигентна, мъдра и прозорлива личност, любопитна и вечно търсеща.



Ник Найт също споделя своето възхищение и уважение към работата на Айрис ван Херпен​: “Очевидно е, че Айрис има дълбоко разбиране за красотата и е едновременно с това дръзка в подхода си и ентусиазирана за бъдещето. Нейният начин на работа наподобява един далечен период в миналото, когато образованието в изкуството и образованието в научни дисциплини са се считали за еднакво важни и никой не е могъл да се смята за образован, докато не е практикувал и двата подхода. Това, според мен, я прави един от най-вълнуващите и провокативни модни дизайнери на нашето време.”

Тя е човек на настоящето, тук и сега. Такива хора се превръщат в хора на бъдещето, именно защото използват потенциала на сегашното и ресурсите му по най-оптималния начин и така създават бъдещето.



Творенията на ван Херпен преплитат елементи на изкуството, музиката, балета, науката, философията, новите технологии, скулптурата, инженерството, архитектурата и фотографията.

В създаването на нова визия, всеки път се изисква различна обработка на материалите или дори създаването на напълно нови такива. Поради тази причина, Ван Херпен предпочита интердисциплинарно проучване и често си сътрудничи с различни творци и учени - като например​ хореографа Benjamin Millepied; Neri Oxman, учени от Massachusetts Institute of Technology, дигиталния арт дизайнер Daniel Widrig и различни музиканти като Salvador Breed, който създава музикалните елементи, допълващи визията на нейните дрехи.

Именно богатата палитра от хора на изкуството и хора на науката, с които тя работи, създава един уникален новаторски подход, който разчупва тяхното мислене и нашето възприемане, що се отнася до модата. В този ред на мисли ние се питаме къде е границата на практичната част на модата и тази, граничеща с изкуство?

На този въпрос Айрис отговаря така: "При мен винаги има преход от по-носими дрехи към по-скулптурални такива и обратно. Двете се нуждаят едно от друго. Те са като езика, с който общуваме - скулптуралните дрехи говорят за концепцията и вдъхновението, предават послание и внушение чрез формата. Докато по-носимите дрехи стигат до хората. Модата има едно предимство, което я отличава от другите форми на изкуство. Тя позволява да се създаде тази така нужна лична връзка между дизайнера и клиента."



Ван Херпен споделя още, че проучвателният процес е най-важната част от нейната работа и много често той изисква повече време отколкото самото създаване на колекцията. Според нея, процесът е изключително важен и понякога е по-красив от крайния продукт.

Дизайнерката не скицира идеите си на хартия, тя драпира директно върху манекена и оформя материята ръчно, докато намери идеалната форма. Иронично, в едно интервю тя споделя, че завижда на хората, които скицират в 2D, но това просто не е нейният начин. Формата следва функцията - това е просто клише за нея - формата допълва и променя тялото. Движението, тъй като то е съществена функция на тялото, е важна част от работата й.



Херпен споделя още, че е хиперчувствителна към движенията на тялото, като го отдава частично на детството, прекарано, танцувайки класически балет. Този интерес към тялото и пресъздаването на емоции, настроения и чувства в триизмерна форма е това, което я е подтикнало да се пренасочи от изкуството към модата по време на следването й в Института по изкуства в Холандия, където са завършили и Viktor & Rolf.

Движението е елемент, който невинаги се забелязва по време на шоуто, но това, което тласка дизайнерката към създаването на тези модели е именно взаимодействието между тялото и дрехата.

Тя излиза от рамките на модния дизайн и разширява границите на новите технологии към непроучван досега потенциал.



Авангардните и провокативни дизайни на Айрис Ван Херпен много по-често стават част от изложбените зали в музеите, отколкото от гардероба на някоя дама. През 2012-та Музеят Метрополитън се сдобива с неин дизайн - а именно минирокля, която наподобява стилизиран скелет, 3D принтиран с бял синтетичен полимер. Оттогава музеят има гордостта да притежава още пет от дизайните й, включително The Moon Dress, 2013-14.


The Mood Dress

За Ван Херпен източници на вдъхновение са науката, технологиите и природата и конкретни области като кристализация и магнетични движения. Склонността й да се насочва в необикновена посока и да придава нови измерения на женските форми привличат музиканти като Лейди Гага и Бьорк, които неведнъж са обличали моделите й.


Лейди Гага

Хората не сме съществителни. Ние, хората, сме във всеки един момент глаголи, сложни сказуеми - в минало, сегашно и бъдеще време, а хората на изкуствата - понякога и верига от прилагателни имена.

Айрис ван Херпен е Вселена. И като всяка Вселена, тя се основава на закони, стабилни основи и причинно-следствени връзки. Няма нищо случайно в работата й. Съществува дълбок и дълъг проучвателен процес. Има много експеримент. А там, където има експеримент, има прогрес, създава се нов свят с нови възможности.

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 1 ден

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.