Следва

Принц Джордж на 6 - без зъбче, но по-сладък от винаги

Какво е "Barré"? Вашият съветник за балетна "Barré" тренировка

За кои части на тялото е най- удачна тази тренировка? Какви резултати да очакваме?

All About Life преди 4 години


Instagram/ @barrecore

Ако някога сте били любопитни да опитате фитнес тренировка с "barré", по-долу ще разберете ползите от този сравнително нов вид групово упражняване и как да започнете.

"Barré" (произнася се: "барей") идва от френски и основното му приложение е в балета. Това е познатата на всички, които са искали да станат или са станали "баРелини" - станкà.

Какво всъщност е фитнесът "barré"?
"Barré" е хибриден тренировъчен клас - съчетаващ в себе си балетни движения с елементи на пилатес, танци, йога и силови тренировки. Повечето класове включват балетно "barré" и използват класически танцови движения като плие, заедно със статични движения. "Barré" се фокусира основно върху повторенията на малки движения.

Но истинската разлика между "barré" и други тренировки са изометричните движения, които обикновено изпълнявате, като стегнете определени мускули, докато не се разтреперите и усетите горенето!

Много класове започват със загряване със лицеви опори, планкове и кофички, преди да се започне с "barré", което се съсредоточава върху краката и дупето. Много класове завършват на постелката, със упражнения за корема, преди да приключим с лека йога. Някои класове също използват ластици и леки тежести на ръцете, за да направят класовете по-трудни и да помогнат за изграждането на чиста мускулна маса, както и за стягане на корема.

За какво е най-добре?
"Barré" прави пълна тренировка на тялото, но е чудесно за стягане на корема, дупето и краката. Тъй като балетът е с ниско силово въздействие, това е чудесно, ако се възстановите от нараняване (предупредете инструктора предварително, за да направи необходимите промени!). Много от класовете "barré" могат да бъдат модифицирани, така че да са безопасни за жени преди или след раждане. Тренировките на "barrе"също са добра опция за съчетаване с други упражнения като бягане, вдигане на тежести или каране на колело, защото укрепват мускулите, необходими за тези упражнения, без да са прекалено стресиращи на тялото.

Има ли други видове "barré"?
Всяко студио предлага вариация на класа по "barré", може да е кардио "barré" (движенията са съчетани с пълна кардио тренировка), или пък "HIIT barré" (подобно на описаната тренировка, но по-интензивно), дори съчетани с йога и пилатес класовете, където акцентът е върху стречинг и релаксиране, а не съсипване на мускулите.


Instagram/ @barrecore

Кои известни личности се занимават с този вид тренировка?
Увлечението по "barré" фитнеса започва в Лос Анджелис, където много от познатите звезди като Джесика Алба, Оливия Палермо, Дрю Баримор, Зоуи Дешанел, Натали Портман и Дакота Фанинг правят с удоволствие упражненията. "Ангелите на Виктория Сикрет"- Кандис Суанпуул и АлесандраАмброзио също споделят любовта си към "barrе" в Инстаграм. В Обединеното кралство Мили Макинтош, Джордан Дън, Рита Ора, Попи Делевин и силната в темите за здравословно хранене блогърка Мадлен Шоу присъстват на класовете в "Barrecore" (фитнес център в централната част на Лондон) .

Какви резултати да очакваме?
Любителите на "barré" споделят, че са необходими само няколко тренировки, за да се забележи разлика в тялото - и ако редовно посещавате класове, вероятно е да видите стягане на всички мускули, като едновременно се почувствате по-силни.


Instagram/ @barrecore

Има ли как да тренираме в домашни условия?
Препоръчваме класове, за да сте сигурни, че изпълнявате движенията по правилен начин, но тук можете да сверите нещата, ако все пак решите да тренирате вкъщи.

1. Тренировка "barré" за стягане на бедра.

2. Тренировка "barré" за ръце.

3. Тренировка "barré" за оформяне на дупето.

4. Тренировка "barré" за изглаждане на корема.

Разбира се, в България няма как да сме по-назад и, макар и наскоро представена, тази тренировка набира голяма скорост.


Във фитнес VIBES HEALTH & FITNESS, София, може да намерите всички вариации описани по-горе:

1. Balates

2. Power Stretching

3. Pilates Strong

4. Piloga

More All About Life

Tanqueray с нов продукт в България

All About Life преди 23 часа

Световноизвестната марка джин Tanqueray пуска нов продукт на българския пазар. Продуктът е изненада за мнозина, тъй като е безалкохолната алтернатива на Tanqueray London Dry и е създаден за безалкохолни коктейли със същия, неустоим вкус. Идеята на бранда е, че всеки може да се наслади на Tanqueray 0.0 без да прави компромис с вкуса.

Може ли чешмяната вода да съсипе кожата и косата ни

All About Life преди 4 дни

В обществото битува схващането, че някои видове чешмяна вода могат да повлияят негативно на кожата и косата ни, но преди да навлезем в дълбочината на въпроса, нека първо се попитаме къде се корени проблемът.