Следва

Една нощ? Или нощта...

Защо мицеларната вода съсипва кожата и как да поправим това?

Мицеларната вода: задължителен продукт в гримьорните по време на седмиците на модата по целия свят, бърз и лесен начин да премахнем грима без да използваме мокра кърпичка, и неизменна част от ежедневната ни бюти рутина.

Face преди 4 години

Използваме я, обичаме я, не вярваме, че може да почистим лицата си без нея, но се оказва, че може да причинява повече зло отколкото добро на кожата. Разочаровани сме.

И така, какво представлява мицеларната вода: "В основата си мицеларната вода е почистващ разтвор, който се нанася върху повърхността на кожата, подобно на традиционните тонери," споделя лондонският козметичен дерматолог д-р Сам Бънтинг"Макар и да има течна основа, тя съдържа капани за мръсотия, познати като мицели, които премахват нечистотията от кожата."

Дотук добре. Но проблемът не е дотолкова в самата мицеларна вода, колкото в начина, по който остава върху кожата, тъй като обикновено формулите им са създадени без отмиване.

"Мицелите са основно сърфактанти (повърхностноактивни) или масло във вода молекули," обяснява д-р Бънтинг. "Докато много хора биха позволили на малко количество сърфактант да остане върху кожата след избърсването (предполагайки, че те са с нежна за кожата формула), други с чувствителна кожа не биха."

Въпреки че сърфактантите обикновено се считат за сравнително безвредни в бюти индустрията, е по-добре да се избягват, ако имате суха или чувствителна кожа – внимавайте за често срещани съставки като содиум лаурил сулфат (SLS).

Д-р Бънтинг е намерила лесно решение на проблема – просто измийте лицето си след това: "Винаги препоръчвам да изплаквате с вода, за да премахнете остатъците."

Изглежда, че всякакви проблеми могат да бъдат поправени, като се уверяваме, че мицеларната вода не е останала (въпреки написаното на етикета), но е нужно да отбележим, че тя няма непременно да почисти кожата достатъчно добре – а това може да доведе до проблеми, независимо от типа кожа.

Дълбокото почистване е съществено за всяка бюти рутина, за да се пазят порите чисти и маслата – балансирани; мицеларната вода има тенденцията да достига само до повърхността (и след това остава там), за разлика от други видове измиващи за лице, които най-вероятно вършат по-добра работа. Така че ако желаете да използвате мицеларна вода (с вас сме, трудно е да се отървете от навика), най-добре е да я включите като част от многостепенен почистващ режим.

Английският консултант-дерматолог д-р Анджали Мато потвърждава: "Като общо правило, мицеларната вода може да е част от двойно почистваща рутина. Това е особено полезно за вечерното почистване, когато искате да премахнете грима, мръсотията, потта, и замърсяването от повърхността на кожата. Второто почистване с пенливо или кремообразно измиващо гарантира, че повърхността на кожата е достатъчно чиста, за да може други активни съставки (ретиноли) да бъдат нанесени преди лягане."

Ако желаете мицеларната вода да присъства в шкафа в банята Ви, ще си струва да помислите също и за списъка с останалите съставки – колкото по-малко, толкова по-добре. "Предпочитам тези, в които няма парфюм и етерични масла", казва д-р Бънтинг. "Така че, иронично, евтиното и семплото често е по-добре." Любимата й? - "лично аз винаги избирам Bioderma Sensibio (около 27лв. за 500ml)."

Д-р Мато също е фен на Bioderma (и постоянен фаворит в гримьорните, които споменахме), и на Garnier (приблизително 6лв. за 400ml) и на La Roche-Posay за чувствителна кожа (около 24лв. за 100ml). Ние бихме добавили и мицеларния лосион на Avenе към тази селекция - около 10лв. за  200ml.

Финално мнение? Все още я харесваме – но ако ще почиствате, почиствайте правилно…

More Face