Следва

Thank you for the music! The classical one!

Какво да четем: Против лятна летаргия

Доброто заглавие в края на юли, когато дори мислите сякаш се топят, е животоспасяващ елемент от цялостното преживяване, наречено Лято

Books преди 4 години

И не че през другото време не е, напротив, но в месеците, в които всички "купонясват" и "много пътуват", има нужда от солидна защита срещу това заразно нехайство и безвремие, което тенденциозно се намества в ежедневието и някак се превръща в извинение за липсата на съсредоточеност до... декември?

via GIPHY

Приятното и увлекателно четиво в случая се оказва именно такъв скафандър и обезпаразител, а ние разполагаме с две. Юлските заглавия, с печат от Жанет 45, са колкото интересни, толкова и различни, тоест е въпрос на вкус. Запознаваме ви с "Поздрави от синята палатка" на Петя Кокудева и прясна-прясна от печатницата "Пиле, змия, звяр и дюля" на Петко Симеонов:

"Поздрави от синята палатка" събира 95 от най-ценните ми срещи със света. Това не е пространен пътепис, а калейдоскоп от кратки, фрагментарни истории с много личен поглед към разнолики места и култури. Някои от текстовете са същински трилъри, други са разговори, трети са документален разказ - от вулкан, кафене или оризище, четвърти са фрагмент от философията на далечна култура…


Автор: Петя Кокудева/Оформление: Люба Халева/Фотографии: Георги Янев/Вътрешно оформление: Венета Атанасова/Редактор: Надежда Радулова/Брой страници: 240/ISBN: 978 619 186 508 6/Корична цена: 25лв.

От Скандинавия, Прибалтика и Русия през Азия и Нова Зеландия до Африка и САЩ – тези пътешествия ще ви отведат в домовете на велики писатели и на обикновени хора. Ще ви разкажат за богове с плетени шапки и за страховити затвори, за хумористични републики и свободни слонове, за пустинни дяволи и далечни ледници.

5 континента. 25 страни. 95 истории. 145 фотографии. И напомнянето, че всички тези числа нямат особено значение. Не и без хората, животните и мимолетните срещи завинаги.



Автор: Петко Симеонов/Оформление: Христо Гочев/Редактор: Надежда Радулова/Брой страници: 272/ISBN: 978 619 186 507 9/Корична цена: 17лв.

За "Пиле, змия, звяр и дюля" редакторът Надежда Радулова пише: "Четири новели, в които острото сатирично перо е потопено в мастилото на магическия реализъм. На пръв поглед познати исторически реалии и типажи, покрай които сме минавали и в живота, и из страниците на родната ни литература, изведнъж ни изненадват със странни "измествания", жестове, реплики, обрати. А-ха сюжетът да влезе в отъпкания коловоз, и историята отново "дерайлира" и поема в напълно неочаквана посока. И всичко това – на чуден, сочен, гъвкав български език."


Какво да четем (на малките "възрастни"): Седемте чудеса на г-н Хакарайнен
Какво да четем: Ние, децата от гара "Берлин"
Какво да четем: Полезно/Приятно
Какво да четем: Двете крайности
Какво да четем: Удоволствията на живота & феминизмът
Какво да четем: Париж в книги, не на френски
Какво да четем: Обикновените необикновени жени
Какво да четем: Art x2

More Books