Следва

SOS: Скалпът ви се ЗАДУШАВА!

Как "gua sha", древната китайска лимфна дренажна техника за лицето, работи в действителност?

Техниката е лесна и едновременно в състояние тотално да промени кожата ни.

Face преди 4 години


Моделът Корая Фей използва сърцевидния кварцов скулптор на Kora

Древната китайска практика се базира на идеята за канализиране на енергията, подобряване на кръвообращението и лечението на мускулни болки, но "gua sha" има значителни ползи и за кожата. Името се превежда "gua" – остъргване, и "sha" – лошо. Буквално "остъргване на всичко лошо." Традиционната форма на техниката включва натискане (от вида, който не бихте искали върху деликатната кожа на лицето ви) и дори думата "обелване", но ако търсите да имате сияйна кожа, да изгладите бръчките и да се отървете от подпухването, леко докосване е напълно достатъчно.

Нека минем към същественото - как работи?
Използва се инструмент, направен от розов кварц, нефрит и авантюрин. Този вид камък е специално изрязан по контура на лицето, може да използвате любимия серум или етерично масло за по-хубаво приплъзване. Една от техниките за използване на този камък е да си представите, че метете, но го правите върху лицето си.

Движението стимулира кръвообращението, натискът облекчава напрежението и подпомага лимфния дренаж. Това е важната част. Добре функциониращият лимфен дренаж е ключът към сияйна кожа. За разлика от кръвоносната система, която има сърдечен мускул, за да се движи, лимфната система може да изисква малко ръчно натискане, когато започва са се забавя, така че неща като напрежение в мускулите и лоша поза не ограничават правилната функция на системата. Повече от 30% от вашите лимфни възли, са разположени в главата и шията, подобряването на функцията им може да окаже голямо влияние на лицето.

"Перфектно е за премахване на подпухналостта, премахване на токсините и оформяне на лицето, за да може скулите и челюстта да са по-изразени", споделя кожният терапевт от Сидни, Никол Манинг /"OndaBeauty"/. Салонът включва този вид масаж в терапията "Сияйно лице" (комбинира френската линия за кожа "Odacité", светодиодна терапия и завършва с "gua sha"). Манинг използва тази древна техника между различните стъпки или преди да започне масажа заради здравословния вид, който получава кожата след прилагането на лимфния дренаж.


Кварцов gua sha масажор White Lotus от Cult Beauty, 77лв. ОТТУК

Лимфният дренаж е ефективен, когато докосването е нежно, така че не се чувствайте длъжни да причините болка на лицето си. Натискът трябва да бъде нежен, но твърд. Бавен, но умерен. Чувството e страхотно по цялото лице, но ако не завърши масажа gua sha с шията, изпускате голяма част от ползите. Това е основно дренажно място за лимфната система, там трябва да започнете и да завършите, ако искате максимален ефект. Започнете под ухото и плъзнете камъка надолу към основата на врата.

Има много различни форми камъни, всяка от които е съобразена с различни области и техники. Изберете този, който има няколко опции в едно, така че да обхванете различни част от лицето и шията, разширявайки местата на третиране, докато придобиете увереност. Калифорнийска марка за красота е създала "Wildling's, клевърстоун", който, от едната страна е леко груб (леко прилича на гребен), за да стимулира повдигане на челото и бузите. "Кора" е във формата на сърце, така че се превръща в камък за медитация, когато не го използвате за масаж на лице. Можете да опитате и камъните на "Hayo'u".

Ако тепърва се запознавате с gua sha, Манинг предлага да се фокусирате върху шията. "Напрежението на много хора идва от това, че си стискат челюстта. Така че насочете вниманието си към отпускане на врата и челюстта и кръвоснабдяване на тези зони," споделя тя. Маннинг препоръчва всяко движение да се повтаря поне по пет пъти, така че да получавате медитативна полза, добавена към подобряване здравето и вида на кожата.


На българския пазар се предлага и силно препоръчвам да се потопите в това удоволствие!

1. Padmalaya (Spa studio)
2. GreenHealth

More Face