Следва

Седмичен ХОРОСКОП - 29.07 - 04.08

Сър Мик Джагър: Живот в снимки

Известен по целия свят като един от най-страхотните вокалисти на всички времена, Мик Джагър е въплъщение на рокендрол стила. 

Celebrities преди 4 години

Връщаме се 60-години назад в неговата кариера послучай 76-тата му годишнина!

A Star is Born
Въпреки че е възпитан да следва стъпките на баща си и дядо си в учителската професия, Сър Майкъл Филип Джагър, основател на Rolling Stones, твърди, че пеенето винаги го е привличало. 

В съвместните мемоари на Rolling Stones, той обясни как  "винаги съм пял като дете. Бях едно от онези деца, които просто обичаха да пеят. Някои деца пеят в хорове, други обичат да пеят пред огледалото, много обичах да слушам радиото, за да чуя как пеят изпълнителите - Би Би Си или Радио Люксембург - или просто да ги гледам по телевизията и във филмите”.

Попитан по-късно от вестник Гардиън дали се превръща в баща си, Мик отговаря:

"Не. Работил е много повече, отколкото аз. Но мисля, че като цяло хората преди са работили доста повече от нас сега. Тогава не са имали време за почивка".

Още в началното училище Мик се среща с бъдещия си съавтор и един от хората, с които ще създадe група, основаваща се на партньорство, в основата на което е неразриваната връзка Любов/Омраза - Кийт Ричардс.


Мик и Кийт Ричардс

Двамата губят връзка след 11 години, защото поемат по различни пътища - Джагър заминава да учи в гимназия Дартфорд, а Ричардс в Техническата гимназия за момчета в Дартфорд, но се събират отново след случайна среща години по-късно.

Двамата се срещат на гара Дартфорд през юли 1960-та, когато Мик пътува за лекциите си в Лондонското училище по икономика. Докато разговарят, откриват взаимна любов към ритъма и блуса и докато преоткрито им приятелство направо разцъфтява, се местят да живеят в апартамент в Едит Гроув, Челси, заедно с бъдещия си китарист - Брайън Джоунс.

"Започваш с рокендрол, за да можеш да правиш секс и да вземаш наркотици, но в крайна сметка вземаш наркотици, за да продължиш да пееш рокендрол и да правиш секс" – Мик Джагър

Апартаментът е мухлясъл и депресиращ, с вана в кухнята, килим, покрит с фасове и семейство плъхове за съсобственици. По-късно Мик се шегува, че по това време той и Ричардс "сменят акцентите", тъй като той загубва висококласния си Кент акцент, а Ричардс преминава през ужаса на нископлатената работническа класа.

Джагър продължава да работи и да учи бизнес през това време - със заем. Той се притеснява, че групата няма да успее и заниманието им ще бъде като нещо странично. Първоначалните идеи за живота му са да бъде журналист или политик, но според биографията на Кристофър Андерсън, Джагър скоро загърбва тези планове, защото "било прекалено много работа".

Пред Гардиън споделя още и за дните преди да станат известни:

"Преди да станем известни доста се бунтувахме, защото никой не оценяваше блуса, който свирехме. За това все казвахме "Майната му, на теб и на остарелия джаз", това беше ужасно място, някакви дъртофелници си свиреха на кларинет... Звукозаписните студиа не ти плащаха за труда и никой не знаеше как се работи с половината техника вътре. Затова се бунтувахме много и някак се отпушиха нещата след това. Не сме се появили пред камерите просто ей така”.

Starting the Stones
Първоначално групата свири за без пари и заради това, тримата основателя често спят на едно легло.

Изкачването им до славата обаче се случва толкова бързо, че до есента на 1963-та, Джагър загърбва учението си и се ангажира с групата целодневно. Все по-често започват да свирят в малки барове, но за сметка на това с разпродадени билети.

В една подобна вечер, неканени гости се промъкват в тълпата, приличащи на четиримата Beatles. Впечатлени от това, което им е представено, "странниците" се съгласяват на спонтанно гостуване в апартамента на Stones - за по няколко шота.

Те не крият отвращението си към състоянието на мухлясалия апартамент, но въпреки това, остават да пият с групата три часа, дори подписват снимка на Брайън. Това е началото на едно дълготрайно приятелство и съперничество между групите и по-специално между Джагър и Ленън.


Пол Макартни и Мик Джагър

По-късно Beatles пишат втория сингъл на Stones, I Wanna Be Your Man. Скоро след това, Джагър и Ричардс биват окуражени да започват да пишат сами собствените си материали и въпреки нестабилното начало, по-късно именно този ход създава един от най-великите и най-бурни екипи за писане на песни на всички времена.

По време на първата си фотосесия с фотограф Филип Таунсенд, групата доказва, че вече са изградили доста навици като на примадони, припомня си Таунсенд: "Забих ги по средата на някакъв път със знак "Паркирането забранено". Това беше първата снимка на всички заедно. Докато им купувах пилешко, наистина нямах никакво желание да им купувам и бира, но Мик Джагър каза: "Ще искаме и пет бири, моля", казах: "Не, няма да го направя, защото току-що ти купих две пилета, не мога да купя и пет бири". Ето защо държат халби на тази снимка”.

Love in Vain
Сексапилът винаги е бил неразделна част от публичния образ на Джагър, а до 1966-та разбива милиони женски сърца по целия свят, като разкрива публично връзката си с певицата и актрисата Мариан Фейтфул.


Мик и Мариан

На 18-години и с малко детенце, Мариан оставя съпруга си, за да бъде с Джагър.

По време на един особено известен грабеж в дома на Кийт Ричардс, намиращ се в Съсекс, Мариан е открита от полицията - дибидюс, само по едно кожено килимче. По-късно тя обвинява именно нападението за емоционалните си проблеми и края на връзката й с вокалистът. "Това с наркотиците ме увреди", споделя тя на списание Q – "развали взаимоотношенията ни и четири години по-късно се озовах на улицата като долна наркоманка. Обвинявам ли някого или нещо за това? Да".

"Може би всичко, което може да се очаква от една такава връзка, която е обречена на провал, са няколко добри песни" - Мариан Фейтфул

Връзката им е обект на вдъхновение за много от песните на Stones, включително Sister Morphine, Sympathy for the Devil, You Can't Always Get What You Want, Wild Horses и I Got the Blues. Заради зависимостта им от наркотици, те прекратяват връзката си през 1970-та година.

В същото време движението, което прави Джагър - за изразяване на личността - събира фенове от всички сфери на живота. Фил Мей, приятел на Кийт Ричардс, споделя своето мнение:

"Мик беше тайното скрито оръжие от самото начало. Беше невероятен, пълен с енергия – и напълно оригинален. Заради Мик момичетата прегръщаха сцената, докато останалите момчета си седяха на бара, опитвайки се да изглеждат възможно най-незаинтересовани от случващот се. За първи път стана и друго - МОМЧЕТАТА се промъкваха до сцената, буквално бутаха жените и набиваха други момчета, за да се приближат до Мик Джагър. Той беше първият изпълнител, който се хареса и на двата пола - хетеросексуалните мъже, както и на хомосексуалистите".


Джери Хол и Мик Джагър

Джагър има връзки с певицата Марша Хънт, за която той пише Brown Sugar, Бианка Де Масиас, за която се жени през 1971-ва и се развежда само седем години по-късно заради изневяра, моделът на Плейбой Биби Бюел, моделът Джери Хол, певицата Карла Бруни, внучка на Роалд Дал - Софи Дал и, може би най-известното име от последните години - дизайнерката Лорън Скот.


Мик и Бианка Джагър

Настоящата му спътница - Мелани Хамрик - е балерина. Джагър има общо осем деца, включително успешните модели Джейд, Джорджа-Мей и Елизабет Джагър.

В интервюто за Harper's Bazaar, Джорджа-Мей твърди, че славата не променя какъв родител е Мик:

"Баща ми не е много строга бащина фигура. Хората казват през цялото време "Баща ти е толкова готин!", но те са мои родители и непрекъснато ме излагат".

"Беше различно - да ходим на концерти и да пътуваме много, но у дома това беше нещо като нормална среда. Майка ми отглежда кокошки и имаме овчарка, имаме малка ферма, така че имах наистина нормално възпитание по този начин”.

Friend or foe?
"Понякога се чудя "какво наистина искаш да постигнеш, Кийт”, - казва си Кийт Ричардс се в интервю за Esquire преди четири години. "Можеш да си седиш у дома, да рисуваш малко или да пишеш. Но има нещо, което ме привлича в това да свиря с Чарли Уотс, Мик и Рони. Това е неописуема сила. Сложи тази група в една стая с няколко микрофона и инструмента и нещо ще се роди. Ние сме обречени да правим това!”

Приятелството между двамата живи основатели на Rolling Stones приключва през 2010-та, когато Ричардс снима филм-мемоар, наречен "Живот", който разказва изцяло за трудностите му с Джагър. Сдобряват се пет години по-късно, но Джагър очевидно още е засегнат от този факт и се мръщи, когато хората го питат дали тяхната връзка е като тази на женена двойка. 



"Хората казват най-глупавите неща, това е напълно различно от това да работиш с някого. Работя с Кийт и го познавам от дълго време. Това са работни взаимоотношения - винаги имате трудности с хората, с които работите. Понякога те могат да бъдат много раздразнителни и умопомрачителни, но трябва да се опитате да продължите и това е, което се опитваме да направим".

Междувременно Кийт преоткрива и приема "тъмната страна" на отношенията им:

"Какво очаквате след 50 години? Имате две момчета, които са преживели много неща в живота си и все още някак си се справят - когато се погледнем един друг в очите, казваме "Знаеш ли какво, знам как седят нещата, да действаме”. Има нещо, което ни дърпа напред. Понякога го презирам, други пъти толкова много обичам. Това е като да имаш брат. Никога не съм имал такъв, така че, той е моят брат.”

Later life
Освен наследството, което оставят Rolling Stones, все още изнасящи концерти, които включват легендарното представление в Glastonbury през 2013-та, Джагър пее с други групи и публикува няколко соло албума.

Една от най-забележителните му съвместни работи е кавър версията Dancing in the Street на Марвин Гей, която пее на Live Aid с Дейвид Боуи.

Смъртта на Боуи го натъжава безмерно: "Дейвид винаги е бил вдъхновение за мен и много оригинален човек - никога няма да го забравя.”

Днес, Джагър е признат за един от най-успешните вокалисти на всички времена и с последния албум на Stones, издаден през 2016-та, той доказва, че няма намерение да приключва с кариерата си скоро.

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 2 часа

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.