Следва

Меган Маркъл, гост-редактор в действие

Кой е Еган Бернал, победителят в 106-тото издание на Tour de France

Бернал е първият колумбиец, печелил някога Tour de France

All About Life преди 4 години

В неделния, последен етап на тура, до известна степен изцяло протоколен, 22-годишният южноамериканец прави именно това, което се изисква от него - кара спокойно, позира за фотографите с чаша шампанско в ръка и достига Париж, съпроводен от аплодисментите на хилядите зрители, дошли, за да го приветстват и поздравят.

Фаворит още преди официалния финал на Tour de France 2019, най-известното колоездачно състезание, колумбиецът Еган Бернал облече шампионската жълта фланелка - първа в историята както на спортиста, така и на страната му.

"Повече от всичко искам да пресека финиш линията в Париж, ще се почувствам по-спокоен. Колумбия е на път да спечели първия си Tour de France - това е триумф за една цяла страна, не само за мен", откровеничи Бернал пред LeTour.fr след като завършва двадесетия етап от обиколката в събота.

Ожесточената 23-дневна надпревара отвежда състезателите от Пиринеите в Югозападна Франция, през Алпите и Белгия, преди да приключи на знаковия Шанз-Елизе в Париж.

Ето и какво трябва да знаем за първия победител колумбиец в 106-годишната история на Tour de France, част от отбора Ineos:

Бернал е роден в Зипакира - малък град в централна Колумбия, известен с подземната си Солна катедрала. Вдъхновява се да поеме пътя на колоезденето по стъпките на баща си, който работи като охранител във въпросната катедрала и кара просто като хоби.

На едва 22-годишна възраст, Бернал печели Калифорнийския тур за 2018-та, а само година по-късно вече може да се похвали с още две победи от престижни европейски обиколки: Paris-Nice във Франция и Tour de Suisse в Швейцария.

Еган се състезава за професионалния тийм Ineos, базиран на територията на Обединеното кралство. Ineos е британска компания, занимаваща се с химикали, горива и конструктивни материали. И въпреки че тазгодишната победа е първа индивидуална за колумбиеца, тиймът му е печелил цели шест, включае и миналогодишната, когато с жълтата фланелка се окичва съотборникът му уелсец Герант Томас. И тогава Бернал изиграва ключова роля в победата, съдейки по информацията на уебсайта на отбора.

Според кратката биография в портфолиото на Ineos, Бернал е висок скромните 1.75, специалността му в колоезденето е "катерач", тоест, справя се най-добре на трудните планински терени, а в биото му вече присъства и Победител на Tour de France 2019!

More All About Life