Следва

ABSOLUT REPAIR - златен стандарт в професионалната грижа за коса

Гъшата кожа (кератоза пиларис) и как се справяме със състоянието

Чао, чао пъпчици!

Body преди 4 години


Superwoman

Няма нищо по-гадно от това да имаш неравности по кожата. Особено когато си в настроение да се чувстваш като богиня и искаш околните да се държат с теб като с такава. Не, не говорим за целулит, това е съвсем друга тема, която си има съвсем логично решение. Ще си говорим за кератоза пиларис или казано иначе – гъшата кожа.

Ако не се сещате какво търсим да назовем, защото сте нямали опит с подобно състояние, то поне със сигурност се сещате, че поне веднъж в живота си сте се чудили какви са тези малки пъпчици, които сте забелязвали да се образуват по бузите, външната част на бедрата, дупето, но най-често в горната част на ръцете.

Доста често сърбят, а на моменти дори леко парят. Защото знаем, че е и това сте се чудели - не, не са заразни.


Keratosa pilaris

Какво причинява кератоза пиларис?
Честа картинка в анимационните сериали са проскубани кокошки, патици, гъски и всякакви пернати (сещаме се за Looney Tunes и Дафи Дък), та там ясно се вижда как без перата кожата им изглежда настръхнала. За разлика от чистата бяла кожа на кокошките, при хората това "настръхване" се проявява като зачервявания, подобни на гнойни пъпки, но с лек кафяв оттенък в определени случаи.

През лятото хората с този медицински проблем обличат дрехи с дълги ръкави и слагат един тон грим, което е not cool като цяло. Подобни действия за справяне са изцяло погрешни - едно, че запарват кожата, второ, дрехата започва да се трие в кожата, а за грима... въобще да не захващаме темата.

Причини за каратоза пиларис
Медицинското обяснение на този проблем е причинено от натрупването на кератин (протеин, който отговаря за растежа на космите). Това, което се случва е: порите се запушват с блокираното вътре натрупано количество кератин. Следователно бихме могли да открием прояви на кератоза пиларис само на места, където растат косми. Точна причина за появата им няма, но се предполага, че може да се отдаде на натрупване и на други фактори като алергии към млечни продукти и глутен.

Странични фактори
Хормоналните промени влияят много на кожата и тялото, съответно този проблем често може да се влоши по време на пубертет или бременност. Други фактори са топлината, горещата вода при къпане и ароматизираните продукти (ексфолианти с парфюм, душ гел, сапун, кремове).

Как да лекуваме?
Добрата новина е, че има методи и начини, с които можем да смекчим проблема. Може да не съществува конкретен лек, но малките промени в ежедневието могат да допринесат за облекчаване на проблема:

- избягване на пряка слънчева светлина
- избягване на ароматизирани продукти и груби ексфолианти 
- избягване на млечните продукти.

Използвайте нежни ексфолианти с фини частици и се оглеждайте за продукти, които имат гликолова, млечна или салицилова киселина в състава си. За да не си правите експерименти сами, най-добре е да се консултирате с фармацевт, когато отидете да търсите подобен продукт.

More Body