Гъшата кожа (кератоза пиларис) и как се справяме със състоянието

Гъшата кожа (кератоза пиларис) и как се справяме със състоянието

Чао, чао пъпчици!


Superwoman

Няма нищо по-гадно от това да имаш неравности по кожата. Особено когато си в настроение да се чувстваш като богиня и искаш околните да се държат с теб като с такава. Не, не говорим за целулит, това е съвсем друга тема, която си има съвсем логично решение. Ще си говорим за кератоза пиларис или казано иначе – гъшата кожа.

Ако не се сещате какво търсим да назовем, защото сте нямали опит с подобно състояние, то поне със сигурност се сещате, че поне веднъж в живота си сте се чудили какви са тези малки пъпчици, които сте забелязвали да се образуват по бузите, външната част на бедрата, дупето, но най-често в горната част на ръцете.

Доста често сърбят, а на моменти дори леко парят. Защото знаем, че е и това сте се чудели - не, не са заразни.


Keratosa pilaris

Какво причинява кератоза пиларис?
Честа картинка в анимационните сериали са проскубани кокошки, патици, гъски и всякакви пернати (сещаме се за Looney Tunes и Дафи Дък), та там ясно се вижда как без перата кожата им изглежда настръхнала. За разлика от чистата бяла кожа на кокошките, при хората това "настръхване" се проявява като зачервявания, подобни на гнойни пъпки, но с лек кафяв оттенък в определени случаи.

През лятото хората с този медицински проблем обличат дрехи с дълги ръкави и слагат един тон грим, което е not cool като цяло. Подобни действия за справяне са изцяло погрешни - едно, че запарват кожата, второ, дрехата започва да се трие в кожата, а за грима... въобще да не захващаме темата.

Причини за каратоза пиларис

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.