Следва

FLUCA: Дигитални приказки, фотографска изложба, филмова програма през август

Какво да четем: Хелър и Бредбъри, in english. Разтърсването е пълно

Яхваме тези изумителни произведения и се пренасяме едновременно и в миналото, и в бъдещето... жестоко! 

Books преди 4 години

Пълна уикенд чанта с книги, обожаваме!

Първото августовско четиво, което грабваме директно и отнасяме под дебелата сянка на някое уединено място този август, е 
Catch 22 на Joseph Heller. Абсолютен шедьовър, познат ни на български като Параграф 22, книгата /1961 г./ ни потапя в живота на авиаторите, изпратени в Италия през Втората Световна Война, и разкрива техните неволи, преживявания и мисли по начин, който няма аналог в световната литература. 



Четивото, избрано този път умишлено на английски, защото какво е по-хубаво в този живот от оригинала?, ни "вкарва" в живота на капитан Йосарян на остров Пианоза и стремежите му да запази разсъдъка си, чакайки да дойде времето да се прибере у дома. Джоузеф Хелър умело комбинира сатира и история и ни дава отговори на безброй многото въпроси, които книгата поражда.



Произведението взима дъха, няма какво да добавим. Освен че след тази книга няма да сте същите. Стига да успеете да стигнете докрая, голям залък е! 

Второто четиво, чудно и прекрасно за летна седмици, като тези, в които витаем от началото на лятото, е Fahrenheit 451 на Ray Bradbury. Дисутопия, написана през 1953-та, огледало на обществото днес, пряко или не.



451 градуса по Фаренхайт на Рей Бредбъри акцентира върху консуматорското общество, в което индивидуалната мисъл не съществува, но "щастието" е пълно и повсеместно. Впоследствие си даваме сметка за прознотата на това щастие, за нелепата му повърхностност, за вечния въпрос за смисъла.  

Книгата е една преувеличена представа за сегашното ни общество и, макар и да не живеем в свят, в който билбордовете са дълги стотици метри за привличане на вниманието, живеем в свят, в който неизбежно, дори е неволно, се влияем от тях.



Макар и не от най-леките летни четива, двете класики ще ви накарат да чувствате, мислите и преживявате по един различен, разтърсващ, дори травмиращ начин. Велико преживяване, което препоръчваме! 

More Books