Следва

YSL избира балканска красавица за лице на новия си аромат

Двойна блефаропластика за успешен кариерен старт? Дали?

Милиони китайски студенти от поколението Z се подлагат на двойна блефаропластика, за да увеличат шанса си за по-добро кариерно развитие

Face преди 4 години

Чували сме и дори познаваме хора, решили да използват услугите на естетичната хирургия, за да угодят на суетата и самочувствието си, но какво да кажем за тези, които целят кариерно развитие? Е, според South China Morning Post, редица китайски студенти лягат под ножа, за да променят външния си вид преди да постъпят в учебно заведение, тъй като множеството вярва, че успехът е в пряка зависимост от външността.

Южнокитайският вестник разказва историята на 17-годишната Лин Ли, която споделя в тамошна социална мрежа, Xiaohongshu, за желанието си да претърпи двойна блефаропластика и ринопластика преди да замине да учи. Постът й бързо набира популярност - хиляди коментари от нейни връстници, като някои са с готови препоръки за хирурзи, а други й предлагат първо да опита някои неинвазивни процедури, преди да прибегне към операциите.


Да си купим ли новия апарат за неоперативна блефаропластика, или да не си го купим?


Изглежда, че Лин Ли е само една от нарастващия брой подрастващи, родени след 95-та, които са се насочили към пластичната хирургия и нека като професионално развитие, а като способ за успех в живота. Според So-Young, сайт за пластична хирургия, потребителите на естетичната медицина в Китай в края на 2018 са над 20 милиона– 64 % от пациентите, запазили своята процедура чрез So-Young, са millennials (родени след 1990) и 19 % - post-millennials (родени след 1995).

Въпреки че статистиките се отнасят за всички видове операции – от корекция на носа до уголемяване на бюста – няколко са процедурите, които се считат за най-популярни сред най-младите. Най-желаната и най-често срещаната е блефаропластиката, още позната като операция на двойния клепач. Около 50% от азиатците са родени без двойна гънка на клепача и подобен вид операция се прави, за да се създаде такава. Мнозина смятат, че желанието за двойна гънка всъщност е опит за доближаване до една "по-западняшка" външност, докато други посочват, че има сведения за практикуване на процедурата още през 1800-та година, много преди да започне господството на Запада.

Какъвто и да е произходът й, решението за подлагане на операция не трябва да се взема с лека ръка. "Блефаропластиката може да бъде извършена поради козметични причини или за да се подобри зрението, като се повдигнат отпусналите се клепачи извън полезрението на пациента", казва д-р Мелиса Дофт, американски пластичен хирург. "Процедурата се извършва под седация в съчетание с локален анестетик и включва премахването на излишните мазнини и кожа, за да се възвърне контура". Заздравителният период отнема до шест седмици, а рисковете включват инфекция, неспособност от затваряне на очите след операцията и дори слепота. Въпреки това, рискът от усложнения значително намалява, ако операцията е извършена от квалифициран хирург в строго хигиенична среда.

Проблемът е там, че процедурите често се извършват в опасни условия и има множество нелицензирани "специалисти" и безотговорни реклами, които поставят пациентите на риск. Според Китайската национална здравна комисия общо 2 772 случая, свързани с незаконна пластична хирургия, са били поети от здравните служби в Китай между май 2017-та и май 2018-та.

Потенциалните пациенти обаче не се отказват и дори броят им е с тенденция към нарастване, включително се увеличава и масовата нагласа, че операциите са приемливи, когато става въпрос за решаването на даден проблем. Въпреки че ние сме тотално "ЗА" всеки от нас да взема отговорно и сам решения, касаещи собственото му самочувствие, съответно и тяло, сме също така наясно и с натиска, идващ от желанието да се отговори на един откровено нереалистичен идеал за красота, и с това, че стойността на един човек не бива да бъде базирана върху начина, по който изглежда.

More Face