Следва

Tрейлърът на The Irishman: Скорсезе, Пачино и Де Ниро в действие

FLUCA: Дигитални приказки, фотографска изложба, филмова програма през август

Дигитални приказки, видео изложба и специална селекция от филми, създадени в майсторския клас на Георги Дюлгеров ще бъдат сред акцентите на Австрийски културен павилион през август.

Events преди 4 години

В разгара на лятото FLUCA ще отправи поглед към интернационалните връзки и теми като обмен на културно наследство и съместимост на нациите в Европа. Малко по-късно серия от прожекции ще поканят зрителите да изследват скрити процеси и мотиви в човека.

Daniela Kostova+Anna Leevia-IN THE JAWS OF THE MERMAN

На 1 август новата програма на FLUCA ще бъде открита с видео селекцията "Дигитални приказки".
Десетте видеа са разултат от три проекта, вдъхновени от колекцията Германски народни приказки, събирани в началото на 19-ти век от Ксавие Фон Шонверт. За целта артисти от няколко различни култури бяха помолени да направят свой прочит на приказките през интернационалната дигитална перспектива на 21-ви век.. Германци, украинци, датчани, българи, унгарци, американци, австрийци и бразилци са свързани в тази удивителна селекция, която събира първите два албума с Дигитални приказки, както и представя предстоящото 3-то издание по колекцията на Шонверт. Посланието на видео селекцията е хората да се свържат през времето, парадигмите и границите.

Sandra Ratkovic

На 2 август
от 20:00ч. кураторът Сандра Радкович ще представи самостоятелната си изложба В и Извън ЕС, която разглежда две различни тенденции в Европа. Докато Обединеното кралство иска да напусне ЕС (Brexit), Сърбия е заинтересована да се присъедини към ЕС. В изложбата са съпоставени два фотографски проекта: ако "Мърсисайд и Брекзит" /Великобритания/, се занимава с въпроса защо хората искат да напуснат и как напускането на ЕС засяга социума, градския пейзаж и културата, то "Паралелни биографии Сърбия-Германия" представя държави, които пряко взаимодействат с ЕС. Вторият фотографски проект отвежда към сходни нужди и житейски реалности на хора с една и съща професия в Сърбия и в Германия. Изложбата съдържа и интерактивни елементи, които въздействат на посетителите по време на пътуването из Стария континент.

Kristian Pederson+Elke Brauweiler - Orbits

По случай 75-годишнината на Георги Дюлгеров, на 8 август от 20:00ч. Австрийски културен павилион ще обърне специално внимание на най-вдъхновяващите представители от майсторския клас на големия български режисьор.
  "Иван“ на Надежда Христова ще заговори за загубата и желанието да се въплътим в някой друг, а „Внезапно и аз усещам вятъра“ с режисьор Диана Мирчева ще разгледа самотата през очите на хората в старчески дом и очакването на посетители, което се превръща в повод за празник.

Какво се случва с в късните часове на мистериозен хотел ще научат зрителите във филма “XVII” с режисьор Ради Стоянова. Ленатата ще бъде прожектирана по време на втората вечер /15.08./ с филмови селекции от класа на Дюлгеров. Малко по-късно „Извинявайте“ на Оля Желева ще ни покаже колко смешни и абсурдни моменти могат да съпътстват създаването на телевизионен продукт.


 

На 19 август FLUCA ще представи ADATA Air, проект на Пловдив 2019 - Европейска столица на културата. Резидентната програма ADATA AiR стартира с отворена покана в края на 2017 г., насочена към артисти от Европа, на които е предоставена възможност за творчески престой в Пловдив, както и условия за диалог и обмен между местната артистична общност с гостуващи артисти, архитекти, дизайнери и др. По време на престоя си през 2018 г. резидентите имаха възможност да разработят нови проекти за остров Адата, а някои от отличените проекти ще бъдат презентирани в австрийски културен павилион.

Програмата за месеца ще завърши на 30 август с Бунтовни кадри - видео презентация на Анна Цее (Виена - Санкт Петербург) и Ив Тошайн (Виена - София).

Двете художнички често работят в тандем и разглеждат горещи проблеми свързани с политиката, кризите на обществата и съвременните форми на феминизма. През 2012 година те избират името FUCKi̶s̶m̶TC за своя колектив.

За информация за всички събития от програмата на FLUCA, следвайте FLUCA – Austrian Cultural Pavilion във фейсбук.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.