Следва

Соня се ражда през май 1930-та в семейството на румънец и рускиня... Sonia Rykiel, един велик живот

Разводът или поема за гнева: историята на принцеса Хая звучи като измислица, но е ужасяващата реалност

Шестата съпруга на дубайския шейх Мохамед ал Мактум е третата жена в семейството, която бяга от неговата опека. Подробната й история разказахме ТУК, а поводът бе бягството й от Дубай.

Celebrities преди 4 години

Историята може да звучи като заглавие на новела от Джули Купър, но случилото се с принцеса Хая Бинт ал-Хюсеин е напълно реално. Тя бяга от съпруга си шейх Мохамед Ал Мактум, срещу когото ще се изправи тази седмица във Върховния съд на Лондон.


Истории от живота: Хая бинт ал Хюсеин, принцесата, която избяга от принца


По-рано този месец стана ясно, че принцесата е напуснала съпруга си и е потърсила убежище в Германия - за нея и двете деца, 7-годишният син Зайед и 11-годишната Джалила. Според последните новини, тримата са вече в Обединеното кралство и живеят в извънградска къща до Лондон, в близост до двореца Кенсингтън, на стойност 85 милиона лири.

През последните дни принцесата, придружена от адвоката си Фиона Шакълтън, която представляваше принц Чарлз и Пол Макартни в техните дела за развод, е поискала пълно попечителство над двете си деца, които избягаха заедно с нея от Обединените арабски емирства. Тя е поискала и защита от брак по принуда, която предпазва от насилие и унижение членове на семейството, бивши и настоящи партньори от техните съпрузи.

В отговор шейх Мохамед е подал молба за връщане съпругата и децата му в Дубай, отхвърлена по-рано тази седмица от съдия сър Андрю Макфарлън. Съдията поиска от медиите да ограничат споделянето на детайли от процеса, преди той да е приключил.

Принцеса Хая, родена в Йордания и полусестра на краля на Йордания – Абдула II, бе шестата и най-младата съпруга на 70-годишния шейх Мохамед. Подробната й история - ВИЖТЕ Я ОТНОВО - я описва като изключително приятна, образована, влюбена в конния спорт и допреди известно време - и в съпруга си, дама. Защо Обединеното кралство ѝ даде убежище, ще се опитаме да обясним?

Великобритания се намира в трудна ситуация, защото се опитва да поддържа мирни отношения с ОАЕ. Надеждите са, че дипломатическите интереси на двете страни няма да се намесят в желанието на принцеса Хая за убежище и защита.

Наскоро шейх Мохамед публикува поема в профила си в Инстаграм, което може да се тълкува и като послание към избягалата принцеса. Заглавието: "Ти живя и ти умря". Един от кулпетите гневно обвинява лирическата героиня – жената – в предателство и коварство: "Ти, предателко, ти, предателко на най-ценното доверие, твоите игри бяха разкрити. Твоите дни на лъжи свършиха и вече няма значение какви сме били и какви ще бъдем."

Защо принцеса Хая напусна шейх Мохамед?
Принцеса Хая е третата жена от семейството на шейх Мохамед, която планира бягство от палата. Според близки до нея източници, причините за крайното решение се коренят в бягството на принцеса Латифа, една от дъщерите на шейх Мохамед от друга съпруга, миналата година.

33-годишната Латифа избяга от ОАЕ, но бе заловена на индийското крайбрежие и върната обратно в Дубай. Докато медиите в Дубай писаха, че принцесата е била жертва на експлоатация и вече е в безопасност, активисти за човешките права твърдяха, че става въпрос за отвличане.

През март тази година приятелка на Латифа, помогнала й с плана за бягство, направи изявление за Гардиън и разкри, че са го замисляли 7 години. Принцесата е имала намерение да потърси убежище в САЩ. "Когато акустирахме в близост до Индия, двама мъже вързаха ръцете ми, блъснаха ме към водата и заплашиха да ме убият. Латифа бе пред мен. Крещеше, че търси политическо убежище. Последните ѝ думи бяха: "Не ме връщайте обратно, застреляйте ме тук", споделя нейната приятелка.

Преди бягството Латифа е записала видео, публикувано Youtube (ехото е от Рахал ал Кунун, който го публикува в Тъитър, когато тя е задържана в Банкок при опит да избяга от семейството си и да потърси убежище в Канада). Във видеото с 2.8 милиона гледания Латифа разказва, че жените в семейството ѝ са под пълен контрол на баща ѝ, шейх Мохамед, описан като чисто зло.

През юли 2000 година друга от дъщерите на шейх Мохамед, Шамса ал-Мактун, тогава 19-годишна, прави опит за бягство в Съри, Великобритания. Според медиите Шамса е карала Ленд Роувър до края на щата, а след това е бягала пеша. Година по-късно е открита в Кеймбридж и върната обрано в Дубай. Пред приятелите си Латифа е споделила, че 8 години след случката сестра ѝ е държана под домашен арест и дрогирана от членове на семейството.

Има основание да се вярва, че принцеса Латифа е склонила принцеса Хая да избяга от шейха, за да го вразумят и да намали увеличаващия се натиск, който оказва на семейството си.

Разводът предстои, очакваме подробности.

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 16 часа

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.