Соня се ражда през май 1930-та в семейството на румънец и рускиня... Sonia Rykiel, един велик живот

Соня се ражда през май 1930-та в семейството на румънец и рускиня... Sonia Rykiel, един велик живот

Връщаме се към 9-ти септември 2016-та, когато си разказахме историята на великата Соня Рикел, отишла си едва дни по-рано (26-ти август същата година). Днес си я припомняме отново и не че за това има нужда от повод, но ние имаме конкретен - Одисеята на Модната къща, създадена от нея, приключи преди седмици. Малко след като презентира последната си колекция, ръководството на компанията съобщи, че бордът е взел решение за ликвидация. Историята на Соня Рикел и Sonia Rykiel проследяваме в редовете по-долу...

В иначе слънчевата сутрин на 25 август, Соня Рикел почина в дома си в Париж на 86-годишна възраст. Преди 4 години тя разкри в книга дълго пазената мъчителна тайна, че е болна от паркинсон. В книгата си, която пише заедно с Жюдит Периньон, озаглавена "Не забравяйте, че това е игра", повдига завесата над своя проблем, с който се бори от години. Наследява болестта от майка си, която е измъчвана, променена и смазана от нея."Това е една мръсотия, която се крие зад много благородно име. Паркинсон - това е име за сцена, име на роза, а не име за болест", пише Рикел.


Закриват Sonia Rykiel, разпродават имуществото


Тогава призна, че това, което я плаши, е да започне да изглежда различно от тази, която винаги е била. Разказва и за силата, която й е била нужна да крие болестта си: "Живях 15 години с това, без никой да разбере".

В днешнaтa история от живота ще ви разкажем за съдбата на една жена, творец и неугасваща душа - Соня Рикел.

Нейните дрехи са като самата нея – чувствени, колкото и сексуални, остроумни и категорични за своята направа. Изважда шевовете навън и оставя сурови подгъви години преди японците. Дрехите й се носят от широка гама от манекени, чиито стомаси не са залепнали на гърба. Всичко това тя самата нарича la démodé – не мода.

Коя е Соня?
Соня Флис се ражда в Париж през май 1930-а в семейството на румънец и рускиня. Талантлива още от детството си, Соня е мъжкарана, отгледана по буржоазен начин. Живее в Париж със семейство си и се грижи за четирите си по-малки сестри. Къщата е пълна с момичета, които се борят за вниманието на бащата. В интервю дизайнерката описва майка си като съблазнителна и атрактивна. В сравнение с нея Соня е абсолютно различен човек, както по характер, така и по визия. Кариерата й започва едва когато е на 17-годишна възраст, след като е наета да декорира витрините на парижки текстилен магазин. Първата ѝ самостоятелна рокля е направена през 1953 г. за самата нея, след брака ѝ със Сам Рикел, собственик на парижки бутик.


Внучката на Соня Рикел пуска собствен бранд


Защо кралица на плетивата?
През 1962 година, бременна Соня не успява да намери достатъчно мек пуловер във френските бутици, затова го проектира сама, а съпругът ѝ поръчва кашмир от Венеция. Не след дълго Рикел създава мекия пуловер, (това остава нейна запазена марка) както и първите си рокли за бъдещи майки. През 1967 година Соня се превръща в "Кралица на пуловерите" в Америка. Преди да пусне първата си плетка на пазара, пуловерът претърпява 7 корекции до финалното одобрение на дизайнерката. Това първо творение носи името: "Пуловерът на бедното момче" и започва да се продава в бутика на нейния съпруг, с неговата търговска марка Laura. Цветовата палитра, която избира е основно от нюанси като въглен, тъмносиньо, сиво и бежово.

Малко след като пуловерът завладява пазара, списание ELLE го поставят на корицата си и не след дълго известността връхлита Рикел и така до последния й ден... че и след това. От тогава насам Рикел експериментира с шевове от лицевата страна на дрехата и премахва подгъвите. Добавя към оригиналния дизайн на своите пуловери и принтирани думи. Освен това дизайнерката създава свой собствен аромат 7e sens.


Февруари 1975-та, Vogue

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.