Следва

И в Бъкингамския дворец ремонтират - дивим се на "преди" & "след" кадрите

Соня се ражда през май 1930-та в семейството на румънец и рускиня... Sonia Rykiel, един велик живот

Връщаме се към 9-ти септември 2016-та, когато си разказахме историята на великата Соня Рикел, отишла си едва дни по-рано (26-ти август същата година). Днес си я припомняме отново и не че за това има нужда от повод, но ние имаме конкретен - Одисеята на Модната къща, създадена от нея, приключи преди седмици. Малко след като презентира последната си колекция, ръководството на компанията съобщи, че бордът е взел решение за ликвидация. Историята на Соня Рикел и Sonia Rykiel проследяваме в редовете по-долу...

Celebrities преди 4 години

В иначе слънчевата сутрин на 25 август, Соня Рикел почина в дома си в Париж на 86-годишна възраст. Преди 4 години тя разкри в книга дълго пазената мъчителна тайна, че е болна от паркинсон. В книгата си, която пише заедно с Жюдит Периньон, озаглавена "Не забравяйте, че това е игра", повдига завесата над своя проблем, с който се бори от години. Наследява болестта от майка си, която е измъчвана, променена и смазана от нея."Това е една мръсотия, която се крие зад много благородно име. Паркинсон - това е име за сцена, име на роза, а не име за болест", пише Рикел.


Закриват Sonia Rykiel, разпродават имуществото


Тогава призна, че това, което я плаши, е да започне да изглежда различно от тази, която винаги е била. Разказва и за силата, която й е била нужна да крие болестта си: "Живях 15 години с това, без никой да разбере".

В днешнaтa история от живота ще ви разкажем за съдбата на една жена, творец и неугасваща душа - Соня Рикел.

Нейните дрехи са като самата нея – чувствени, колкото и сексуални, остроумни и категорични за своята направа. Изважда шевовете навън и оставя сурови подгъви години преди японците. Дрехите й се носят от широка гама от манекени, чиито стомаси не са залепнали на гърба. Всичко това тя самата нарича la démodé – не мода.

Коя е Соня?
Соня Флис се ражда в Париж през май 1930-а в семейството на румънец и рускиня. Талантлива още от детството си, Соня е мъжкарана, отгледана по буржоазен начин. Живее в Париж със семейство си и се грижи за четирите си по-малки сестри. Къщата е пълна с момичета, които се борят за вниманието на бащата. В интервю дизайнерката описва майка си като съблазнителна и атрактивна. В сравнение с нея Соня е абсолютно различен човек, както по характер, така и по визия. Кариерата й започва едва когато е на 17-годишна възраст, след като е наета да декорира витрините на парижки текстилен магазин. Първата ѝ самостоятелна рокля е направена през 1953 г. за самата нея, след брака ѝ със Сам Рикел, собственик на парижки бутик.


Внучката на Соня Рикел пуска собствен бранд


Защо кралица на плетивата?
През 1962 година, бременна Соня не успява да намери достатъчно мек пуловер във френските бутици, затова го проектира сама, а съпругът ѝ поръчва кашмир от Венеция. Не след дълго Рикел създава мекия пуловер, (това остава нейна запазена марка) както и първите си рокли за бъдещи майки. През 1967 година Соня се превръща в "Кралица на пуловерите" в Америка. Преди да пусне първата си плетка на пазара, пуловерът претърпява 7 корекции до финалното одобрение на дизайнерката. Това първо творение носи името: "Пуловерът на бедното момче" и започва да се продава в бутика на нейния съпруг, с неговата търговска марка Laura. Цветовата палитра, която избира е основно от нюанси като въглен, тъмносиньо, сиво и бежово.

Малко след като пуловерът завладява пазара, списание ELLE го поставят на корицата си и не след дълго известността връхлита Рикел и така до последния й ден... че и след това. От тогава насам Рикел експериментира с шевове от лицевата страна на дрехата и премахва подгъвите. Добавя към оригиналния дизайн на своите пуловери и принтирани думи. Освен това дизайнерката създава свой собствен аромат 7e sens.


Февруари 1975-та, Vogue


ревю от средата на 70-те

Соня Рикел проектира дълги, обгръщащи или малки кропирани пуловери. Типични за нея са големите навити пуловери с дълги ярки и обемни шалове. Моделите ѝ за горно облекло често включват обемни пелерини. През 1980 година Соня Рикел е избрана за една от десетте най-стилни жени в света. Тя показва, че плетивата могат успешно да се впишат във всички модни тенденции и създава елегантни, гладки дрехи от мека вълна, ангорска прежда, мохер, кашмир и пашмина.


Нечовешки независимата жена в колекцията на Sonia Rykiel


Рикел отваря първия си магазин в Париж през 1968 година на Левия бряг. Независимо, че името й става синоним на трикотажните облекла, небрежният шик и скандалните пуловери в стил "бедно момче", наследството й е се състои най-вече в новаторски дамски облекла във време, когато от жените се очаква да носят мрачни тонове. Редовно сравнявана с Коко Шанел, и двете дизайнерки по отличен начин избягват котюра в полза на готови за носене облекла, окуражават жените да носят панталони, правят райетата моден символ и допринасят Париж да се превърне в значим играч на съвременната карта на модата.


Соня Рикел на отварянето на първия й бутик през 1968 година

Освен като моден дизайнер Рикел се изявява и като автор на книги, сред които "от А до Я за модата" и истории за деца.

Нейното манифесто призовава "жените да бъдат ексцентрични, съблазнителни, тайнствени и да създават свой собствен стил".

"Аз исках да нося дрехи, които да ме откроят от тълпата... така реших да направя няколко неща, изработени за мен".

"Не е случайност, че обичам червеното. Аз съм родена с тази ярка червена грива. Майка ми се опита да боядиса косата ми, даже няколко пъти, тъй като никой не е имал огнено-червена коса в нашата фамилия. Просто е, червеното избра мен и аз избрах него", усмихва се мадам Рикел в едно свое интервю.

Рикел има две деца от бившия си съпруг Сем Рикел и независимо от заболяването си остава ангажирана с модната си компания, в последните години като почетен президент. През 2007 година прехвърля мениджмънта на дъщеря си, която става и артистичен дизайнер. Сред ранните й клиентки са Бриджит Бардо и Одри Хепбърн, а нейни модели редовно се появяват на страниците на Elle и Vogue. През 2009 г. е отличена с "Ордена на Почетния легион" на Франция по повод 40 години дейност във френската модна индустрия.

По време на Парижката седмица на модата през октомври 2003 година Соня представя своята собствена пролетна колекция, която включва надиплени рокли с ретро щампи на цветя и точки, както и елегантни палтенца от пепит.

Заедно дъщеря си Натали, Соня решава да пожъне същия успех и в Ню Йорк. През февруари 2005 година Хенри Бендел отваря специален щанд за дамската линия на Соня Рикел. Успехът е почти същият като в Париж, благодарение на което Соня Рикел има 3 бутика в САЩ — в Бостън, Ню Йорк и Гуам.

През декември 2009 и февруари 2010 година Соня Рикел реализира два съвместни проекта с шведския гигант H&M, а именно две колекции бельо. Началото на съвместната им работа е отпразнувано с грандиозен прием в Grand Palais в Париж.

Това е Соня Рикел - дизайнер, който никога не е учил мода и така не се научава дори да шие. Една единствена, неповторима...

И просто ей така се сетихме за историята на Типи Хедрън, Мелани Грифит и техният живот с лъвове. Помниш ли я?

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 20 часа

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.