Следва

Четиво в четвъртък: Почти нормално семейство

"Физика на тъгата" на Теодор Ушев – с премиера през септември в Торонто

Официалната премиера на анимацията на Теодор Ушев "Физика на тъгата" по едноименния роман на Георги Господинов ще бъде през септември, в рамките на Международен филмов фестивал в Торонто. 

Movies & TV преди 4 години



Най-новият проект на изключителния роден аниматор Тео Ушев е с продължителност от 26 минути и е първият в историята анимационен филм, направен с енкаустика – рядка и специфична живописна техника, при която се използват горещ восък и различни бои и пигменти. Анимацията е озвучена от актьорите Доналд Съдърланд и сина му Росиф Съдърланд.

Пред Zippy Frames -  онлайн издание за Европейска и независима анимация, Ушев споделя:

"Мисля, че през лятото на 2011-та за пръв път се докоснах до книгата на Георги Господинов „Физика на тъгата“. По това време романът вече беше добил известна популярност в България като нещо различно, модерно, встрани от традиционното. Не прочетох книгата веднага. Мисля, че едва през есента успях да я прочета, но тя ме докосна дълбоко, беше книга за мен, за моето поколение."

След световната си премиера на фестивала в Торонто (5-15 септември), "Физика на тъгата" ще бъде представена и на фестивала в Отава (25-29 септември). С предишния си проект, базиран на творба на Георги Господинов - "Сляпата Вайша", Ушев, който живее в Монреал, спечели номинация за "Оскар" и няколко престижни награди.

Нямаме търпение да видим как публика и жури ще приемат "Физика на тъгата", а дотогава се потапяме в изкуството чрез 1 минута и 19 секунди "подготовка": 


 

More Movies & TV