Следва

Start shopping NOW: Нов сезон, ново Аз

Транссексуален модел, оставка в Маркетинга, обвинения в сексуален тормоз - какво зa Бога се случва с Victoria's Secret?

Докато американският бранд се бори за финансовото си оцеляване, имиджово му се нанасят не е един, а цели два допълнителни удара. Има ли изход от ситуацията, или ще станем живи свидетели на края на тази 20-годишна история?

All fashion преди 4 години


Ед Разек

Маркетинговият директор на Victoria's Secret, Ед Разек, напусна компанията дни след като назначиха първия отворено транссексуален модел за своя рекламна кампания. Припомняме, че миналата година Разек бе принуден да даде публично изявление, в което се извинява за изказването си, че "транссексуални модели не бива да участват в шоуто, защото то трябва да бъде фантазия."

22-годишната Валентина Сампайо, бразилка по народност, сподели снимка в Инстаграм в събота, с която обявява официално, че участва в сесия за PINK линията на лейбъла, насочена към по-младата група потребители. Последвал пост на модела призовава: "Никога не спирайте да мечтаете", но, въпреки привидно добрите намерения на компанията да си намери място в този отворен свят, в който всеки има право на своята собствена фантазия, както и одобрението на LGBTQ обществото, ходът е сметнат за циничен.

Новините за "пенсионирането" на Разек идват директно от Лесли Уекснър, ключовата фигура зад VS и L Brands, и то във време, в което една от най-известните американски компании за бельо се изправя пред нарастваща критика. Запазената марка на VS - хиперсексуалността - все по-често бива определяна като регресивна, а "ексклузивният" им подбор от супер слаби модели (въпреки промотирания здравословен начин на живот) е порицаван заради тоталното несъответствие със сегашната вълна на body позитивизъм. Оскъдните им модели бельо също не успяват да влязат в крак с тенденциите, които athleisure-ът повелява и комфорта, който изповядва.


Жизел Бюндхен и Ед Разек


Защо Карли Клос напусна Victoria's Secret?


Разек, 71, в миналогодишно интервю с Vogue US, прави коментар, в който се заявява и като не особено голям привърженик на plus-size моделите и твърди, че публиката на ревютата на VS също не проявява никакъв интерес да ги наблюдава. Впоследствие е принуден да се извини за "несъобразителните" си коментари. Съответно гледаемостта на шоуто за 2018-та спада рязко, а отказаните поръчки и ниските продажби също не закъсняват. Като краен "продукт" от думите на Ед, компанията дори е принудена да затвори някои от бутиците си по света.


20 години по-късно: Адриана Лима каза "чао" на крилцата


Миналата седмица Шанина Шейк направи изказване, в което потвърди, че шоу тази година няма да има, от Victoria’s Secret отказват коментари, но раздаването на оставки, извинете - пенсии - е достатъчно показателно.


All the photos: Victoria's Secret Show 2018



Victoria's Secret 2018

Оказахме се недобри пророци - в края на работната седмица си зададохме въпроса дали VS ще устои на този финансов, имиджов и маркетингов разпад, като предположихме, че отговорът няма да закъснее. Е, така и стана. Не стига оставката, спадът в продажбите и затварянето на магазини, към днешна дата компанията се изправя и пред цял списък с публични личности, които в отворено писмо застават с имената си, обвинявайки лейбъла в толериране на сексуален тормоз.

Нова петиция, призоваваща Victoria's Secret да вземе позиция срещу актове на сексуален тормоз и агресия, е подписана от над 100 модела, множество от които са работили с компанията в миналото. В отворено писмо, съставено от агенцията Model Alliance и адресирано до Главния изпълнителен директор Джон Меас, настоящи и вече бивши runway звезди предизвикват ръководството да заеме ролята си в процеса срещу сексуалното насилие, срещу, цитираме, "множество обвинения в сексуален тормоз, предполагаемо изнасилване и секс трафик на модели", като някои фотографи, свързани с лейбъла, са обвинявани в подобни нарушения на моралните права. Не се пропуска и връзките между не един от управниците на L Brands, включително и Лесли Уекснър и бившия финансов директор Джефри Епщайн, посочени като конкретни сексуални насилници.


Fantasy Bra: От 1996 досега


Петицията е вече подписана от Кристи Търлингтън Бърнс, Даутцен Крус, Мила Йовович, Джема Уорд, Каролин Мърфи, Карън Елсън и ред други.

"В последните няколко седмица чуваме безброй обвинения в сексуален тормоз, предполагаеми изнасилвания и секс трафик на модели. Въпреки че тези обвинения може и да не са насочен директно към Victoria's Secret, е повече от ясно, че компанията ви играе решаваща роля в решаването на казуса", гласи писмото. "От заглавията за Изпълнителния директор на L Brands Лесли Уекснър, близък приятел на Джефри Епщайн, до обвиненията в сексуално посегателство от страна на фотографите Тимур Емек, Гред Кейдъл и Дейвид Белмер, намираме за крайно притеснително, че всички тези мъже по един или друг начин са свързани чрез работата си за Victoria’s Secret."


Валентина Сампайо

Model Alliance се обръща към компанията заради позициите, които има в индустрията, и платформата, с която разполага, за да може кампанията да достигне до достатъчно много хора в сферата: "Обръщаме се към VS, за да предприеме незабавните действия, от които се нуждае индустрията ни. На всекидневно ниво Модните къщи, модните издания и агенции налагат норми за това кое е приемливо и кое не в модата като цяло. Ако от Victoria’s Secret искат да вземат позиция по належащия въпрос и да се посветят на промяна, като се присъединят към програмата RESPECT, това би помогнало в дългосрочен план да поеме индустрията ни в нова посока."

Писмото се публикува часове след новините за оставката на Ед Разек, за когото разказахме по-горе в публикацията. Говорител на американската компания говори с Glamour US по повод отвореното писмо: "Винаги сме се интересували от благосъстоянието на моделите си и желаем да продължим този диалог с Model Alliance, за да постигнем съдържателен прогрес в индустрията."

Оттук накъде? Продължаваме да следим темата като засягаща и нас самите такава.

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 23 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.