Следва

Седмичен ХОРОСКОП - 12.08 - 18.08

Жени в черно: Даниела и линията на съдбата

Символи, знаци и сродни души...

All About Life преди 4 години

В следобеда на годината - Август, възобновяваме мастилената си рубрика "Мъже в черно", в която по стар обичай си говорим за философията, стояща зад вековната традиция на татуировките, преминала през изпитанията на времето и на променливите трендове, за да заеме главна позиция в културата на съвремието ни. Обръщаме внимание на всички онези интересни лица, покрити це-ли-те в татуси. Днес ви представяме Даниела Чункукова - дамското присъствие и енергия в рубриката, която определено привлече погледите ни. Повече за нея - от самата нея:


Жени в черно: Галя Петкова




Даниела Чунчукова на 26 години. Занимавам се с реклама и работя като акаунт мениджър в рекламна агенция. Обичам да чета, а що се отнася до скритите ми заложби - смятам се за артист по душа. Като малка съм пяла, танцувала и свирила. До ден днешен обичам всяко едно от тези занятия и обожавам цветовете и изкуството. Тайните ми страхове ще запазя в тайна. Смятам, че всеки ден животът може да ти поднесе моменти на възход и падение, дори и малки. Важното е да не ни прави особено впечатление и да вървим напред. Занимавам се с йога от две години. От момента, в който това занимание влезе в живота ми, той се промени до неузнаваемост.

Наскоро стартирах своя блог www.ombyd.com, там споделям за пътя си към йогата и към по-осъзнатия живот. Дълго време планирах този проект и най-накрая е факт. Имам много работа, но с вяра и упоритост всичко, което искам, ще се случи. Мечтая да съм винаги влюбена, както в момента. Любовта ни прави по-добри и ни помага да постигнем всичко останало. Зодия Телец съм, но със смесени чувства към зодиите - все пак мисля, че и в тях има известна доза истина.

Любимото ми място е хълмът над село Брестник. Това е селото, в което дядо ми е отраснал и за мен е много специално. От хълмчето виждам небето, природата и моя роден град.

Нямам любима песен, обикновенно като харесам някоя я слушам по една седмица и след това сменям с друга. Не знам кой е любимият ми филм, но наскоро гледах Green Book и го препоръчвам силно на всеки. Филмът е прекрасен и показва човешките отношения по един много красив и деликатен начин. 


Мъже в черно: Иван Гинев, един графичен ДИЗАЙНЕР


След краткото, но съдържателно био на Дани, пристъпваме към въпросите за изящната й червена татуировка, които едва възспряхме:

View Sofia: Защо татуировката е червена?
Даниела Чунчукова:
Червена е, защото символизира червения конец на съдбата, който тръгва от сърцето и излиза през малкия пръст. Според различни легенди в Източната култура, този конец те свързва с твоята сродна душа - всеки от нас се ражда, свързан с някого другиго на този свят. Конецът може да се разтяга и да се удължава, но никога не се къса, и един ден, може би, когато най-малко очакваш, срещаш своя човек и сърцата ви се свързват в едно.



В Япония има много интересна легенда, свързана с червения конец на съдбата - разказва за император, който е искал да открие своята сродна душа и чува за жена, имаща способността да вижда червения конец. Неговите придворни се свързват с нея и я довеждат на посещение. Жената веднага видяла линията - отвела я в бедно семейство при жена, която държала малко дете. Отвеждат имератора при детето, но той така се ядосал много, че в яда си блъснал детето на земята, оставяйки му белег на челото. Минало много време, повече от 20 години, и имераторът остарял все повече. Негов генерал му открил младо, красиво и умно момиче, за което да се ожени. Всичко било наред и дошъл денят на сватбата. Имераторът стоял срещу момичето, а когато вдигнал воала, видял белега на челото й, след което си спомнил случката от преди години - все едно е било вчера. Осъзнал, че е грешал и че жената е била права. Най-накрая се събира със сродната си душа.

Тази история за мен лично е много красива, а и аз вярвам, че всеки от нас има сродна душа. Понякога отнема време да я срещнем, но винаги се случва и след това всичко е много красиво. Важно е да сме търпеливи.

V.S.: Кой ти я прави?
Д.: 
Беше важно да открия правилния човек за тази татуировка - в крайна сметка го открих, след което дадох пълна свобода на творчеството на Сребра от "Мастилницата", която препоръчвам силно на всеки. Всичко се случи с много внимание и прецизност към всеки детайл и въпреки че на моменти ми беше трудно да издържам, тя беше истински герой.

V.S.: Колко време отне?
Д.: 
Общо три сесии. Първият път беше пет часа, тъй като трябваше да нарисува всяка линия. Вторият път около четири часа, а последният три.

V.S.: С какъв мотив би ме убедила да си направя същата?
Д.: 
Много хубав въпрос, но мисля, че не бих се опитвала да убеждавам друг да си направи същата. Трябва да се вслушаш във вътрешния си глас - ако на момента, в който я видиш не ти хареса, то никога няма. И обратното. Не бих искала да убеждавам никого.

V.S.: Има ли разлика в усещането ти, общо, към света, преди да се решиш на тази "вечна" рисунка и след като я имаш върху кожата си?
Д.: 
Може би още по-силно вярвам, че всичко в света, в който живеем се случва с причина, тъй като символиката й ми напомня за това ежедневно. "Вечната" рисунка сякаш винаги е била част от мен и честно казано я обожавам. В началото имах период, една-две седмици, в който трябваше да свикна, че тя ще е с мен до края на живота ми, но това е нормално. Мисля, че може би и татуировките са като срещите ни със сродните души. Рано или късно те се случват. 



V.S.: Изобщо, влияят ли ни татусите осезаемо?
Д.:
 За мен лично всеки един татус си има история и момент, с който го свързвам. Вярвам, че в някои случаи те са и предвестници на бъдещето. Пример за мен е цъфтящото лотусче на дясната ми ръка. В Будизма той символизира просветление, чистота на душата и тялото. Дълго време не бях много сигурна в себе си и постоянно имах съмнения. Направих си лотуса, защото той излиза от калта и ми напомня за това, че в много ситуации след тежките моменти, идва нещо много красиво, в случая - цвете. След време започнах да се интересувам от йога и Източна култура и разбрах много повече за това малко цвете и неговото значение. Дали е било съвпадение, или самата татуировка ми е повлияла енергийно, не мога да кажа със сигурност, но ми се иска и силно вярвам, че е така. В отговор на въпроса дали татуировките ни вилияят -според мен да.

V.S.: С какво препоръчваш да се внимава, когато взимаме решението какво точно и къде да си татуираме?
Д.:
Най-важното, според мен, са грижите за татуировката след като я направиш. Важно е да следваш указанията на татуиста, да я почистваш редовно и да я овлажняваш.

V.S.: Харесва ли ти я майка ти?
Д.:
Много! И още от момента, в който реших да я направя, ме подкрепяше. Успокояваше ме в моментите след като я направих, когато бях притеснена. 

V.S.: А баща ти?
Д.: 
Баща ми е невероятен и има огромно чувство за хумур. Честно казано на него май не му харесва толкова много и се шегува с мен, казвайки ми "Изцапала ли си се?" и други подобни. Въпреки това съм сигурна, че я харесва, защото знае, че аз се чувствам добре с нея, а за него това е най-важното.



V.S.: Проблемът съчетаване на едно тату с друго стои ли изобщо на дневен ред? Често забелязваме татуирани хора без връзка от една рисунка/символ до друга.
Д.:
Според мен при всеки е строго индивидуално. Аз лично имам малко червено сърчице отгоре на лявата ръка и впоследствие осъзнах, че се свързва  с "линиите на съдбата". Останалите ми татуировки нямат обща връзка.



V.S.: Любимата дотук?
Д.: 
Любимата ми определено са червените линии, но харесвам и всички останали, тъй като всяка една има различен и важен за мен смисъл.

V.S.: Следващата?
Д.:
 През септември ще си правя обща татуировка с майка ми. Много се вълнувам за нея, тъй като тя предложи да го направим и го планираме от доста време. Татуировката ще е символ на нашата любов - малък и нежен знак, който ще присъства и върху двете ни. Майка ми е най-добрата ми приятелка и винаги е била. С нея мога да споделя всичко и се радвам, че се реши точно това да е първата й татуировка.

V.S.: Кога спираме да вярваме в символите, знаците и вътрешния глас?
Д.:
По-правилно е да се замислим кога започваме да вярваме в символите, знаците и вътрешния глас. В днешно време много хора са "изгубени". Изгубени са в забързания живот, в многото проблеми и във винаги нестигащото време. Забравят, че, ако спрат за момент и просто дишат и издишат, ще видят, че животът всъщност е прекрасен и щастието е вътре в нас самите. Имам предвид, че заради този начин на живот много хора не се впечатляват от своя вътрешен глас и от знаците, които получават. Често ни трябва много време, за да се осъзнаем, но веднъж стане ли, целият ти светоглед се променя. Започваме да усещаме всичко по различен начин и всеки един момент става специален. Обичам своя вътрешен глас, все още не го слушам всеки път, но се стремя да го правя все повече и целта ми е да се слеем в едно.

V.S.: Добре ли е това?
Д.:
НЕ! Не трябва да спираме да вярваме в това, в което сме сигурни. Ще има хора, които ще се смеят и ще гледат странно, но това не бива да ни кара да спираме да вярваме в себе си.



V.S.: Пожелай ни нещо августовско?
Д.: 
Пожелавам ви много слънце и усмивки. Усмихвайте се винаги, дори и да няма слънце. Опитвайте се да предавате усмивките и положителната енергия на всеки около вас. Това е много важно, тъй като ние, хората, приемаме един от друг повече, отколкото си мислим.

V.S.: И ни вдъхни една надежда, като в прелестното стихотворение на Джани Родари, с което ще сложим многоточие на тази наша приятна среща...

Джани Родари в превода на Валери Петров.

ПРОДАВАЧ НА НАДЕЖДА

Ако можех да имам едно
магазинче със две полички,
бих продавал... познайте какво?
Надежда! Надежда за всички.

Купете! С отстъпка за вас!
Всеки трябва надежда да има!
И на всеки бих давал аз,
колкото трябва за трима.

А на тоз, който няма пари
и само отвънка поглежда,
бих му дал, без да плаща дори,
всичката своя надежда.


Д.: Все повече и повече хора започват да живеят по-осъзнато и да се грижат за природата ни. Мисля, че в днешно време това е най-важно. Трябва да обърнем внимание на това, което се случва околко нас и да дадем своя принос в опазването на нашия дом. Аз силно вярвам, че това ще се случи.

More All About Life