"Винаги избирам неща от новите колекции. Към дрехи от предишни не се и докосвам", Алла Вербер

На шести август почина една много любопитна, загадъчна и интересна жена - руската еврейка Алла Вербер, бизнес дама, журналист, предприемач, вицепрезидент на компанията за търговия с луксозни стоки Mercury, fashion-директор на ЦУМ в Москва и ДЛТ /еквивалента на ЦУМ в Петербург/.


Алла Вербер и Елизабет фон Гутман

След като стана известно, че невероятната Алла Вербер е починала внезапно по време на почивката си в Италия на 61-годишна възраст, като най-вероятното причина е инфаркт, разказахме подробно историята на невероятно интересния й живот.

Днес пак се потапяме в света на тази "машина за мода и успех", чрез един разговор, проведен преди две години, между Алла и колегата от списание System - Елизабет фон Гутман.

— Как разбрахте, че искате да се занимавате с мода?

— Родена съм в Санкт Петербург в семейството на лекари, затова и започнах да уча медицина, но напуснах три години по-късно. През 1976-та заминах от Питер в Рим, където живях година. В Рим любовта ми към модата се усили изключително, научих много нови неща. Бях на 18, модата в Италия беше в подем, играеше огромна роля в живота на хората, и начинът, по който изглеждаше жената, беше много важен.

Модата ме интересува буквално от момента на раждането ми. През съветското време дори не разбирах какво е това мода, но ми харесваше да обличам хората, сама себе си да обличам, да сменям тоалети. Не съм дизайнер, но мога да взема човека и до го превърна в онова, което си представям за него. Разбира се, днес това е лесно - пълно е с дрехи, от всякакви дизайнери и класове, но 40 години назад не беше същото. Затова аз си взимах палтото на дядо и го стягах в талията с колан. Непрестанно правех нещо с гардероба си и с гардеробите на другите хора. И ако отивах някъде, изглеждах по-добре от всички.

— Кои дизайнери ви бяха любими, докато живеехте в Рим?

— Gucci. Това беше бранд номер едно тогава, и всички ходеха облечени в Gucci — с шарфове Gucci, с чанти Gucci. Първата ми дизайнерска вещ беше чанта Gucci. Взех я със себе си, когато се върнах от Рим вкъщи в Петербург. Затова през 90-те, когато започнах да работя в Mercury, първият бранд, който мечтаех да вкарам в Русия, беше Gucci. Точно в онзи момент на поста креативен директор на Модната къща застъпи Том Форд.

— Днес, както разбирам, обстановката в Москва силно се различава от това, което е била в началото на вашата кариера. Какво се измени?

— Пред очите ми се смениха цели две поколения. Учих се в чужбина, обиколих целия свят, върнах се в Москва през 1989 година, а работа в индустрията започнах в през 90-те. Тогава хората бях съвършено други. Растяхме в затворена в комунистическа страна, а сега Русия стана ултракапиталистическа, открита, прекрасна и значима. Промени се всичко. Няма нищо общо между миналите поколения и днешното. Днес хората са много модерни, интернационални и открити; от детството си имат всичко, което може да се пожелае, включително и образование на международно ниво. Ние не можехме дори да излезем от страната, можехме да учим само тук. Днес е различно, различно е всичко - от това как изглеждат хората, как си обличат, как пазаруват. Шопингът като експириънс се измени. Когато хората идват в магазина, знаят какво искат, срявнавят цени - ние им даваме избор, а да има избор винаги е по-хубаво.

— Какво е от значение за купувачите в Русия?

— Цената е на първо място. Нашите цени са европейски. И Tax Free, А Tax Free, който възнамеряват да въведат при нас, ще бъде по-нисък, отколкото е в Европа - вече няма да се налага да купувате нещата другаде, тук ще са достатъчно достъпни. Дори чужденци пристигат на шопинг в ЦУМ и то година след година, за да си пазаруват оттук. Така че изборът, който предлагаме, действително е най-добрият. Не казвам, че вкусът на нашите купувачи кардинално се отличава от предпочитанията на хората в другите страни, но все пак има разлика. На това влияе, например, климатът: в Русия често е студено затова и особено много обичаме кожата с косъм. Руснаците обожават обувките - естествено, че в целия свят обичат обувките, но у нас ги обожават. Украшения и скъпоценности в Русия се носят дори и през деня. В другите страни това не е прието.

— Да поговорим за руските дизайнери, в какво се крие тяхната уникалност?

— Руските дизайнери станаха много популярни последните две години. Преди 6-8 години никой не ги възприемаше сериозно. Изглеждаше, че те се продават в Русия, но никъде в останалия свят. Аз се опитвам да ги поддържам от самото им създаване. Руските дизайнери са много талантливи и трудолюбиви. Когато идват при мен, виждам веднага кой от тях е добър, кой още се развива, на кого му е нужно още време, но винаги ги подкрепям.

Напоследък станаха невероятно популярни по целия свят, представят ги в различни шоуруми, в Harrods, на Net-a-Porter и т.н. И аз много се гордея с тях, защото видях с очите си как започнаха нещата при тях.

— Кого от руските дизайнери бихте посочили като наистина специален?

Вика Газинская. Тя вече отбеляза десет години на бранда си с изложба в ЦУМ. Имам чувството, че когато за първи път дойде да ми покаже нещата си, беше едва вчера. Тя е много популярна.


Истории от живота: Вика Газинская, толкова млада, толкова талантлива!


Помня също, Терехов, който започна като много млад и кльощав младеж, а стигна до огромен успех. На ревюто му тук, в ЦУМ, дойдоха 450 души. Ако бях поканила още 400, щяха да дойдат и те. Това е огромен успех.

По време на Седмицита на модата често виждам хора, които пушат в парижкия ресторант Caviar Kaspia и си разказват един на друг: това ми е от руски дизайнер. Например, Vilshenko.

Днес те се продават дори в Harrods. Страхотно е. Руснаците напредват!

— Да поговорим за милениалите - това е тема, която вълнува всички. Всички искат да знаят как да привлекат вниманието им. Какъв е вашият план за интерграцията на тези млади хора в ЦУМ, например - може би ще им предложите някакъв по-особен шопинг-експириънс?

— Пускаме много специална продукция, като молим всички дизайнери, с които работим, да направят нещо ексклузивно за ЦУМ. На такива продукти следва да се обърне силно внимание и да се акцентира върху тях, това е важно.

— Забелязва се, че правите много капсулни колекции.

— Да, редовно колаборираме с дизайнерите в такъв формат, създавайки ме нещо специално за милениалите.

— Cоциалните мрежи са важни също при работата с милениалите. Вие например вече сте голяма инстаграм-звезда.

— Да, вчера установим, че имам над 200 000 последователя. Невероятно, все пак всичко започна едва половин година назад. Отчитайки и възрастта ми, това е супер забавно.

— Вие кого следвате в инстаграм?

— Нямам много свободно време затова и разлиствам мрежата по нощите. Следя акаунти за пътешествия, например Condé Nast Traveller, страниците на модните списания, сайтовете им. За конкретни хора ще ви излъжа - те не са ми толкова интересни. Следя Old Hollywood, Моника Белучи, страниците на брандовете - Versace, Оливие, Ким, Стефано. Всяка нещо "прекарвам" със Стефано, не лягам да спя, докато не му погледна страницата. Да кажем така: Стефано /Габана/ ми пожелава лека нощ всяка вечер. Неотдавна загубих скъпия си приятел Ерве Леру, а той разглеждаше моя инстаграм всеки ден. И сега аз не затварям очи преди да разгледам новите постове на сестрите Ерве. Той беше най-най-добрият ми приятел в продължения на 30 години, пишеше ми в коментари: "обичам те", "изглеждаш прекрасно", "днес не така добре", "сменяй червилото", "не сменяй червилото" и т.н.


Алла и Доменико Долче

Винаги съм носила Dolce&Gabbana. Всички знаят, че нося техни дрехи. Аз съм "посланика" им в Русия вече 25 години. Те направиха за мен великолепна рокля, в която се появих на последния бал на Tatler. Сама ги помолих да измислят за мен красива дълга рокля и те я създадоха - зелено-златна. Обясниха избора си с това, че ме виждат златна, а зеленият цвят е като очите ми.

— Вашите модели за подражание в индустрията?

— Възхищавам се на Мира /Дума/, Наталия Водянова, Лена Перминова - прекрасни са и много умни. Мира е красива, невероятно умна жена и майка. Винаги изглежда безупречно, винаги е супер модерна. Помня я като 14–15-годишно момиче, ощо тагава знаех какво ще стане от нея. Имам способността да предвиждам какво ще стане с един или друг човек в бъдещето.

Преди много години се запознах с Орнела Мути. Обожавам всички италиански актьори. С Орнела си пишем много. Много сме близки, дори и в момента тя е в Москва. Когато видя, че ми пише Орнела, си мисля "О, какво става, сънувам ли?" Но не, това е раалността.


Наталия Водянова и Алла

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.