Следва

Nanushka

Double trouble: Пладнешки обир за Ив Сен Лоран

В традиционната ни Double Trouble рубрика и днес разглеждаме два сходни на вид елемента, които обаче не би следвало да имат чак толкова голяма прилика помежду си.

All fashion преди 4 години



Ценовата разлика този път не е отправна точка, за разлика от по принцип, а плагиатството в най-чист вид или, ако решим да се изразим малко по-възпитано, отдаване на почит чрез взаимстване. Когато обаче тази почит не се чете ясно като присъствие, а именно в името на дрехата, какъвто е случаят сега, или дори не е упоменато в сайта на бранда за конкретната колекция, по-скоро говорим за плагиатство. 



Обектът на упреците този път е позиционираният в Москва бранд Rasario, чиято рокля в черно и преувеличена розова панделка на гърба, имитира до прекалено голяма степен един от най-известните дизайни на Ив Сен Лоран.

Оригиналът носи името Paris Rose и е част от кутюр колекцията на френския дизайнер за Есен/Зима 1983г., показван е на множество изложби през годините, като дори в момента е изложен в музея Метрополитън в Ню Йорк. 



Самият дизайн е толкова разпознаваем и иконичен за старата къща, че през 2018-та става част от селекцията за модната колаборация между YSL и Barbie.



Значително по-младата му руска версия съществува едва от този месец като част от pre-fall колекцията за 2019-та, начело с дизайнерката Расида Локоба и подобно на останалите дизайни на бранда, е ориентиран около вечерната естетика.

Брандът всъщност може да се похвали със завидна популярност - 196k последователи и звездни появи от рода на Коко Роша, Кортни Кардашян и Лаис Рибейро, а дрехите, освен в собствения сайт на марката, се продават в Moda Operandi и Net-a-Porter.



"Вдъхновената" от Ив Сен Лоран рокля пък може да се закупи за точно 1680 евро от всеки един от изброените сайтове.



Доколко големи са приликите и заслужават ли руснаците нашата критика, оставяме вие да решите в анкетата долу!

Анкета

Кражба ли е това?

More All fashion