Следва

"Open Art Files: Записки и бележки под линия" - прочит на съвременното изкуство в България

Миналото: Алфред Хичкок - човекът, който можеше твърде много

Майсторът на съспенса моделира не само модерното кино, а и формира съзнанията на цяло едно поколение

People of art преди 4 години

Ако все още крачеше по тази земя, Сър Алфред Джоузеф Хичкок щеше да навършва 120-тата си годишнина днес. Кариерата му обхваща повече от половин век и ни дарява със скъпоценности от кинематографично воайорство.

Отделно от дълбоката следа, която оставя в историята на киното, и придобиването на прозвището "един от най-значимите артисти във филмовото изкуство", Хичкок също моделира съзнанията и светоусещането съвременниците си. В чест на рождения ден на Майстора на съспенса разглеждаме живота и творчеството му в кадри и споделяме писмо, подписано от директор на начално училище, което Хичкок посещава за заснемането на част от "Птиците" (1962):

"Истинската причина за това писмо е да ви информирам що за влияние оказа жеста ви на добра воля върху малко момченце, на което подарихте своя рисунка и автограф. Момчето е доста срамежливо и не взема активно участие в училищните дейности, като да споделя например опита и преживяванията си в часовете по "споделяне". Толкова беше развълнуван и докоснат от преживяното, че гордо сподели автографа и разказа си не само със съучениците си, а с всеки един клас в училището ни. Никога досега не е правил подобно нещо. Много често е нужна именно така искрица, за да помогне на подрастващ да излезе от черупката си и да поеме по пътя си със самочувствие. Едва ли можете да си представите какво подарихте на това дете."


с Алма и дъщеря им Пат


Грейс Кели и Алфред Хичкок на снимките на To Catch a Thief


Миналото: Фестивалът в Кан през годините. Да си припомним


В галерията горе>>>, разбира се, няма как да пропуснем любимците му, на които е отредил да изиграят някои от най-значимите роли във филмите си - Грегъри Пек, Грейс Кели, Джанет Лий, Типи Хедрън...


Хичкок и Джанет Лий


с Ингрид Бергман, 1948

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 6 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра