Приятелството на Анди Уорхол и Жан-Мишел Баския - дефиниция на изкуството през 80-те

Приятелството на Анди Уорхол и Жан-Мишел Баския - дефиниция на изкуството през 80-те

Уникална по рода си книга събира снимки и откъси от дневници на Уорхол, които разказват историята за необикновеното приятелство между двамата.


Жан-Мишел и Анди на 860 Broadway, 26 октомври1983.
© THE ANDY WARHOL FOUNDATION FOR THE VISUAL ARTS, INC.

Неповторимият Анди Уорхол напуска този свят на 22 февруари 1987 година. Смъртта му оставя огромно, все още незапълнено, място на арт сцената в Ню Йорк. Един от най-близките му приятели – уникалнотo “дете-чудо“ на уличното изкуство - Жан-Мишел Баския – също е потресен от случилото се. Преди смъртта на Уорхол, двамата работят заедно половин десетилетие и стават изключително близки.


Love to quote: 7 зареждащи цитата за по-богата седмица от Анди УорхолУорхол и Баския рисуват заедно в таванското помещение на Уорхол, 1984. © THE ANDY WARHOL FOUNDATION FOR THE VISUAL ARTS, INC. В дневниците си Кралят на попарта на няколко пъти пише, че се дразни от навика на Баския да рисува буквално върху неговата работа. Освен това, Уорхол споменава и за усилията си да се доближи максимално до стила на младия творец, докато работят заедно. 

След смъртта на Уорхол е създадена Фондация за визуални изкуства, носeща неговото име, съхраняваща хиляди документални архиви, които той прави и старателно събира в продължение на десетилетия. Вече над 30 години фондацията работи за опазването на работата на Уорхол, опитвайки се същевременно да представя нов поглед върху нея и да я прави достъпна за възможно най-много хора. През 2014г. Стандфорфският университет дигитализира огромна колекция от снимки от архивите на Уорхол, предоставени от фондацията. Те разкриват непознати досега детайли за дълбоката му връзка с Баския. Майкъл Дейтън Хърман, артист и директор на отдела за авторски права във фондацията, показва част от тези снимки, заедно със записки от дневниците на Уорхол, в книгата "Уорхол за Баския: Емблематичната връзка, разказана от Анди в думи и снимки" (Warhol on Basquiat: The Iconic Relationship Told in Andy Warhol’s Words and Pictures). В необикновено поднесената история неминуемо присъстват интересни моменти от партитата на двамата артисти със звезди от тяхната величина, като Бианка Джагър, Мадона, Доли Партън, Розана Аркет, Упи Голдбърг и др.


In photos: Баскиа такъв, какъвто никога не сте го виждали


В интервю за Vanity Fair авторът на книгата, Майкъл Хърман, разказва за това как дневниците и снимките на Уорхол са свързани с ерата на Инстаграм, в която живеем, и, разбира се, защо Уорхол продължава да оказва сериозно влияние върху съвременното изкуство три десетилетия след смъртта си.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.