Следва

Михаела Маринова въвлечена във виртуална любов

Четиво в четвъртък: "Поразените" на Теодора Димова

"Поразените”– новият роман на писателката Теодора Димова с дебют на "Аполония"

Books преди 4 години

Дългоочакваният роман на изтъкнатата българска писателка Теодора Димова е в книжарниците! "Поразените"  описва историята на три жени и едно дете, които губят своите мъже и бащи, поразени от тоталитарния режим, установил се у нас чрез съветската окупация след преврата на 9.IX.1944 г.



След като затвори 10-годишния обърнат цикъл, посветен на християнството с последната си книга - "Зове овцете си по име", в новия си роман видната българска писателка Теодора Димова ни връща към един от най-тъмните периоди в нашата история - първите седмици след 9 септември 1944 г., когато мнозина са поразени от тоталитарния режим, установил се чрез съветската окупация след преврата.


Теодора Димова: Като порасна, искам отново да съм дете!


"Поразените" разказва за тежката съдба на три жени и едно дете, които преминават през ужаса на деветосептемврийския преврат. Жени, чиито мъже и бащи са убити, и които вървят в леденото февруарско утро към мястото на убийството. Вали сняг. Жените не говорят. Напомнят на черни мироносици, но не за да възвестят радостната вест, а за да видят ямата, където със сгурия са засипани телата на обичните им. Снегът не се задържа върху този черен кръг. Стопява се. Всичко наоколо е бяло, а този кръг остава черен…

За написването на "Поразените" Теодора Димова коментира: "Ние всички, родените преди ’89-а и след нея, всички ние, които имаме нещо общо с България, сме поразени от тези събития така, както сме поразени от Чернобилската авария. Мащабът на пораженията тепърва започва да излиза наяве. Това е печално известно на всички ни. Но поразени ли са наистина "Поразените"? Това е въпросът, който ме тревожеше и утешаваше едновременно, докато пишех за трите жени и за това дете. В какво се изразява поражението и в какво победата? Свети апостол Павловата прочута фраза звучеше през цялото време в главата ми: "…силата ми се в немощ напълно проявява…". Кой е по-силен в очите на Бога – този, който кротко плаче в себе си, или онзи, който безсрамно тържествува?"


Димова ще представи за първи път новия си роман "Поразените" на тазгодишните празници на изкуствата "Аполония" в Созопол. Събитието ще се състои на 30 август от 20:00 часа в Художествената галерия в Стария град на Созопол, а за книгата ще говорят проф. д-р Веселин Методиев и проф. Михаил Неделчев.

Вход свободен.

More Books