Следва

Обичта на известните: Салма и Франсоа - винаги двама, винаги

Мила родна картинка: България в ТОП 20... на най-замърсяващите със серен диоксид държави в света

България е единствената държава в Европейския съюз, класирана в ТОП 20 на най-големите замърсители със серен диоксид в света. Сърбия и Украйна са другите две страни от Европа, заемащи "почетни" позиции.

All About Life преди 4 години

Горещите зони са проследени със сателит на НАСА и анализирани в най-новото изследване на Грийнпийс - Индия, озаглавено "Глобална база данни на най-горещите точки на замърсяване със SO". Електроцентралите и индустриите, изгарящи въглища, както и тези, зависими от петрола, са виновни за две трети от замърсяването със серен диоксид, причинено от човешката дейност. Основните източници на серен диоксид в страната ни са централите от Маришкия басейн (най-голямата ТЕЦ Марица изток 2 и най-старата - ТЕЦ Брикел) и ТЕЦ Бобов дол.



Серният диоксид или SO2 е един от най-опасните замърсители, тъй като е сред основните причинители на смърт и заболявания. Картата на горещите зони в света показва, че индустрията трябва възможно най-бързо да направи прехода отвъд въглищата.

"Класацията е тъжен факт, който говори за нежеланието на управляващите в България да погледнат фактите. Още по-тъжно е, че с цената на всичко пазят внушението, че въглищните динозаври са жизнено важни за страната. Всъщност това ни изправя пред неминуема криза, тъй като забавяме създаването на национални стратегии за регионите и тяхното развитие отвъд въглищата, а кандидатстването за средства от фондове, създадени за целта, изобщо не се случва.", коментира Меглена Антонова от "Грийнпийс" - България.

Точно заради системно неглижиране на нормите за серен диоксид, срещу България има заведено дело в края на юли от Европейската комисия. След като страната беше осъдена през 2017-та за високите норми на фините прахови частици, това е второто дело срещу страната пред Съда на ЕС във връзка с качеството на въздуха.


Мръсен градски въздух = мръсна коса. Спасението!


"Изгарянето на въглища, петрол и газ е най-големият източник на емисии серен диоксид, които причиняват критични нива на замърсяване и преждевременна смърт", казва Лаури Миливирта, старши анализатор в офиса на "Грийнпийс" в Северна Европа. "Възобновяемата енергия може да спести милиарди евро от разходите за здраве, както и хиляди човешки животи всяка година. Фундаментално е правителствата да направят бърз преход отвъд въглищата и да въведат строги стандарти за замърсителите, докато преминат на възобновяеми енергийни източници."

Отдавна твърдението за евтината енергия на въглищата в Маришкия басейн е мит - в края на 2018-та правителството плати 360 млн лв., а пролетта се заговори за нова финансова инжекция от 600 млн. лв., за да спаси от фалит ТЕЦ Марица изток 2. От началото на тази година държавната електроцентрала е произвела загуба от 145 млн. лева.

More All About Life

Sugar Daters вече и в България

All About Life преди 4 дни

SugarDaters, водеща sugar dating платформа, е развълнувана да обяви разширяването си в България, в отговор на нарастващото търсене на sugar dating запознанства в региона. Стратегическият ход идва след превода на уебсайта на български и стартирането на персонализирани блог постове, насочени към българските потребители.

Франция стана първата страна в света, чиято Конституция гарантира правото на аборт

All About Life преди 1 седмица

Франция стана първата страна в света, в която правото на жените на аборт е официално записано в конституцията. Съответната поправка, която бе приета от френския парламент, е официално одобрена, съобщи телевизионният канал Public Senate.