Наследството на Alaia в нов прочит

Наследството на Alaia в нов прочит

В бившата редизенция на Азедин Алая в Париж в момента са събрани над 25 хиляди архивни дизайна от всички стари колекции на дизайнера, които ще бъдат използвани за откриването на фондация, посветена на творчеството и живота му.


Кралят умря, да живее кралят: Думите на вечния Азедин Алая


Каролин Базен, която е директор на парижкото студио на бранда, споделя, че там се съхранява всеки един елемент, който дизайнера някога е създавал, както и прилежащите кройки. Именно оттам дизайн екипът зад името черпи идеи и вдъхновение за новата пролетно-лятна колекция за 2020-та. До голяма степен всъщност новите дизайни са взаимствани от оригиналните - избродираната жакардова рокля, подчертаната по специфичен начин талия, коженият сутиен, наподобяващата мрежа пола, а цветовата палитра пази неутрален тон с помощта на черно, бяло и нюд, а от време на време наблюдаваме намесата на цвят под формата на червено плетиво и леопардов принт.


We Love: Отблизо. Шедьоврите на Азедин Алая с Караваджо и Бернини в галерия Боргезе


Екипът зад колекцията се старае да покаже сложността на всяка една от конструкциите, отличителен белег за неговия дизайн маниер през годините, а за новия пролетно-летен сезон конкретно, страстта на Алая към фламенкото е видима в дългите рокли с леки обеми и мрежесто-дантелени участъци, които, макар и доста фино, добре илюстрират референцията. Всеки един от показаните в look book-а елементи пък идва със специален етикет, посочващ точната колекция със сезон и година, откъдето е взаимстван дизайна - някои от тях биват преразгледани според изискванията на новия сезон по отношение на кройка, докато други са запазени непокътнати, като дори платовете са съвсем същите, взети от съответстващите фабрики, с които Алая е работил преди години.


Музите на големите дизайнери


 

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.

Още от ViewSofia