Следва

NO TIME TO DIE е заглавието на новия Джеймс Бонд филм

"Г-н Мондриан, бихте ли ми заели една права линия?"

На 26 август от 18:00 ч. в Софийска градска художествена галерия фондация Мусиз ще представи лекцията на кураторa Десислава Димова “Г-н Мондриан, бихте ли ми заели една права линия?”.

Events преди 4 години

Събитието е по повод създаването на първата “Колекция на българско авангардно и съвременно изкуство за Център Помпиду, Париж“.


Пит Мондриан. Композиция III, с жълто, червено, синьо и черно (1929)

Център Помпиду в Париж е най-важната институция за съвременно изкуство във Франция и една от най-престижните в Европа и света, известна с изключително прецизните си колекции на световно съвременно и модерно изкуство.

През 2018 г. Бернар Блистен, директор на Център Помпиду, Париж, пристигна със свой екип в София, за да се запознае със съвременната художествена сцена и с перспективата за създаване на колекция от авангардно и съвременно българско изкуство в един от най-значимите музеи в света. Визитата му се състоя по покана на г-жа Фандъкова, кмет на Столична община.

Лекцията на Десислава Димова, куратор на бъдещата колекция, ще проследи някои от предизвикателствата при четенето на историята на българското изкуство на ХХ в. спрямо съществуващите западно и източноевропейски наративи в търсене на нови гледни точки. Лекцията ще представя някои от методологичните проблеми на изследването, свързано с проекта за създаване на колекция на българско съвременно изкуство за Център Помпиду, Париж.

По време на събитието ще бъде представен каталогът "Дървото на живота. Генеалогии на българското съвременно изкуство". В него са поканени петима художници (Лъчезар Бояджиев, Орлин Дворянов, Боряна Росса, Светлин Русев и Свилен Стефанов), които начертават своето виждане за “родословно дърво” на българското съвременно изкуство. Авторите бяха избрани, защото представляват някои от основните художествени тенденции и групирания в България от последните десетилетия. Те също са не само художници с индивидуални практики, но и идеолози, изследователи и  учители.


Проект “Колекция българско авангардно и съвременно изкуство – Център Помпиду, Париж” се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община по Програма Европа 2019 от фондация Мусиз, в партньорство със Софийска градска художествена галерия. Събитието се провежда под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община.

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 1 ден

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?