Какво да четем: Модерната класика на Греъм Грийн

Какво да четем: Модерната класика на Греъм Грийн

"Пътешествия с леля ми", 1969

"Не си позволявайте да се заблуждавате по масата римокатолически препратки в книгата - "Пътешествия с леля ми" е много забавно четиво", пише критикът на Guardian Сам Джордисън.

Перфектно плажно четиво е, което, lucky for you, може да е ваше, след като изпълните условията на играта ТУК.

Модерната класика "Пътешествия с леля ми" с автор Греъм Грийн е метаморфозно повествование за пътуванията на оттеглилия се от делата пенсиониран банков чиновник и стар ерген Хенри Пулинг, който на погребението на майка си се запознава със своята ексцентрична, капризна, претенциозна и неуважаваща законите леля. Разказът се следи през неговия поглед, но истинският двигател на действието е лелята, която го повежда на пътешествия из не един континент. Хенри е скован и дистанциран от света, докато седемдесет и пет годишната леля Огъста изстисква от живота всяка капчица радост, драма и възбуда. По време на пътешествията си, които се въртят в един непрекъснато разширяващ се географски кръг (Брайтън, Париж, Истанбул, Парагвай), Хенри е принуден да общува с хора, които при нормални обстоятелства никога не би срещнал. Книгата е филмирана изключително успешно от Джордж Кюкор с Маги Смит в ролята на леля Огъста, за което актрисата е номинирана за Оскар.


кадър на Британския филмов институт от екранизацията през 72-ра

Хенри Греъм Грийн (на английски: Henry Graham Greene) е английски писател, драматург и критик. Той е автор на голям брой романи, в които разглежда различни етични и политически проблеми в съвременния свят. Още през студентските си години публикува статии и разкази. През 1926 г. се премества в Лондон и работи за вестник Таймс . През 1927 г. се жени, но впоследствие се развежда. След това се впуска в доста любовни авантюри, като една от тях е с шведската актриса Анита Бьорк. Автор е още на романите "Силата и славата", "Същността на нещата", "Краят на любовната история", "Тихият американец", "Нашият човек в Хавана" и други.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.