Следва

5 неща, които НЕ правим с мократа коса

Взривоопасни са, затова ги забраниха в САЩ, за гръдните импланти говорим

Тезата, че гръдните импланти могат да причинят рак, продължава да е силно щекотлива за обществото, включително и в научните кръгове. Още повече, че една ирландска компания вече активно изземва от пазара партиди с въпросния продукт именно по тази причина.

Body преди 4 години

Освен че в галерията горе>>> сме подготвили няколко примера на звезди, признали си публично за пластичните операции на гърдите и успоредно с това изказали гласното си съжаление, че са пристъпили към тази крачка, разказваме за проблема и в частност причините за това известната компания Allegran, по искане на Управлението по санитарен контрол за качеството на храните и лекарствата на САЩ /PDA/ да реши да изтегли от пазара гръдните импланти Biocell.

Именно те, съгласно проведени изследвания, повишават риска от развитие на анапластичен едроклетъчен лимфом — рядка и агресивна форма на рак, поразяваща клетките на имунната система. Освен това, от пазара ще бъдат спешно изтеглени и някои модели експандъри - силиконовите балони, които се използват за разтягане на тъканите преди да се постави на мястото импланта.

Защо именно този производител е причинил такъв консенсус сред специалистите и те единодушно са взели решение да спрат използването на продуктите им?
Най-важното - в пластичната хирургия се използват текстурирани /грапави/ импланти, което ги прави податливи на натиск, гъвкави. Но имплантите на Allegran имат една от най-агресивните текстури, което провокира образуването и задържането около импланта на гъста течност и дори на новообразования (така организмът реагира на чуждото тяло). Съществува и друг важен момент: Allegran е най-големият световен производител на импланти в света, респективно процентът на заболявания, свързани с техни продукти, е значително по-голям.

В някои държави са абсолютно забранени, в други - не. С какъв мотив?
Факт е, че гореспоменатите импланти са разрешени за употреба в редица страни, например в Русия. Аргументът на тамошните медици е, че се доверяват на статистиката - "Която не е така тежка, както се внушава. За цялото време, през което се използват имплантите, което е от порядъка на 50 години, сред милиони пациенти са диагностицирани едва около 500 случая на злокачествени образования", коментират пластични хирурзи от Москва.

Още повече, появата на новообразования могат да се повлияят и от други фактори — вътрешна инфекция или генетична предразположеност, от което не е застрахован никой. Защитниците на пластичните операции дори апелират към стоматологията - отбелязани са случаи, при които и зъбните импланти са причинили лимфом. Но никой не бърза да ги отменя.

Следва ли неотложната необходимост от премахване на имплантите от този производител, при жени, при които се поставени?
Специалистите смятат, че жените с имплантирани гърди от Allegran няма нужда мигновено да хукват към хирургиите за отстраняването им. Важното е обаче да се наблюдават в стандартния режим, като ежегодно минават през мамография. Подобни прегледи трябва всъщност да минават всички, независимо от "съдържанието" на гърдите им.

Изключително забележителен е фактът, че пациентки, при които поради предразположеност или установеност на злокачествени изменения в млечните жлези, се налага операция, се поставят същите силиконови импланти с агресивна повърхност. Което е одобрено от най-високите регулаторни органи на редица страни в Европа, САЩ, Русия, съответно тези импланти официално се доставят в медицинските онкологични центрове, за да се имплантират.

More Body