Следва

Венецианският филмов фестивал започва довечера с прожекция на "La vérité"

Роман на български автор ще се изучава в Мексико

Романът на Кристин Димитрова "Сабазий" е включен в учебна програма в Националния автономен университет, Мексико сити

Books преди 4 години

"Сабазий" - с година на издаване 2011-та - е българският роман, включен в курс по европейска литература на Националния автономен университет - едно от най-престижните висши учебни заведения в Мексико, съобщават колегите от Дневник. За същото издание авторката Кристин Димитрова разказва, че радостната новината е получила от преводача на книгата, но за момента не може да издаде името на преподавателя, включил романа в учебния си план.


Love and Liberty - Градината на очакванията, или светът през очите на Кристин Димитрова



Кристин Димитрова, автор на снимката: Цветелина Белутова

Ръкописът на романа, занимаващ се основно с темата за прехода, но представена чрез мита за Сабазий (Дионис), печели анонимен национален конкурс на издателство Инк през 2006-та като част от международната програма "Митове" на шотландското издателство Canongate - пишат още колегите от Дневник.

В Мексико книгата излиза пред 2017-та като част от поредицата на Националния автономен университет в Мексико сити - Coleccion Cultura Universitaria.

"Романът беше добре приет в Мексико, но там той беше и добре представен", споменава Димитрова. "Излезли са добри рецензии, а знам и за хора, които са купували по 3-4 бройки, за да подаряват на приятели."

У нас откриваме "Сабазий" онлайн ТУК.

"Сабазий" е отличен с Награда на Министерство на културата и община Пловдив "Христо Г. Данов" в категория "Българска художествена литература". От Кристин Димитрова познаваме още книгите с разкази "Любов и смърт под кривите круши" и "Тайният път на мастилото"; авторката има и десет сборника с поезия, сред които "Образ под леда", "Поправка на талисмани", "Хората с фенерите" и "Сутринта на картоиграча".

Кристин е родена в София през 1963-та, завършва английска филология, работила е като журналист. Носител е на множество национални награди за литература. Нейни разкази и стихотворения са публикувани в 24 държави на 21 езика. "Сабазий" е предлагано и предпочитано четиво в Русия, Румъния и Германия.

Припомняме си също, че съвсем неотдавна друго българско произведение - разказът на Здравка Евтимова "Кръв от къртица" - бе забелязано от училищните издатели отвъд Океана и намери място на страниците на помагала в Щатите. Друг разказ на Евтимова пък - "Васил" - през 2005-та участва в конкурса "10 разказа от цял свят" ма BBC.

Здравка Евтимова ни говори за ЛЮБОВ и ЖИВОТ ТУК.

More Books