Следва

Знаеш ли какво е то, нови дрехи и ПАЛТО... или десет

#TheLatest: Еманюел Макрон ще спасява модния свят

THE LATEST IN FASHION

All fashion преди 4 години

Сред многото поставени теми на разговор по време на тазгодишната среща на Г-7 във френския град Биариц, една специфична такава силно вълнува случващото се в модния свят и по-конкретно влиянието на индустрията върху околната среда. "Модният пакт", както бива наречен, е представеното от френския президент Еманюел Макрон споразумение, което той развива съвместно с конгломерата Kering. Самият Главен изпълнителен директор на Kering Франсоа-Енри Пино разкри три месеца по-рано в Копенхаген по време на събитието Fashion summit, че Макрон го е избрал, за да основат заедно тази коалиция от брандове, с които да работят за по-голяма устойчивост на модата в световен мащаб.


Срещата на върха на Г-7


Мелания Тръмп, безупречна на срещата на Г-7 във Франция, Доналд - не чак толкова



Еманюел Макрон

По данни на Макрон, 32 компании или около 150 бранда вече участват в единствената по рода си инициатива, чиято надежда е да обедини най-големите имена в модата, много от които са конкуренти помежду си, в една голяма цел. А цитат на Пино от Копенхаген гласи следното: "Въпреки усилията, които всички ние еднолично полагаме да намалим вредното влияние, резултатите са крайно недостатъчни. Трябва заедно да определим необходимите цели. Първата стъпка е да се спрем на три или четири теми - основен приоритет за индустрията и да се отдадем на работа в тази посока, за да намерим правилните решения. Уверен съм, че ще стигнем до ниво, което никой от нас поотделно не може да достигне."


Франсоа-Енри Пино

С тези си думи Макрон акцентира върху необходимостта от колаборации - конкуренцията трябва да остане на заден план и да се споделят ресурси вместо да се губи концентрация около ексклузивитет и пазене на информация в тайна. Stella McCartney, разбира се, не просто участва в така наречения пакт, но и е виден представител на устойчивата мода от години насам. След нея се включват и имена като Gucci, Chanel, Coach, Kate Spade, Nike, Alexander McQueen, Prada, Hermes, Ermenegildo Zegna, Burberry, GAP, Zara, Nordstrom и Capri Holdings, собственост на Michael Kors, които притежават още Jimmy Choo и Versace.


Prada Re-Nylon


Лоренцо Бертели, млад рали състезател с Миуча Прада за майка, ясна мисия и много фенки


Пактът е съсредоточен около научни цели в три основни подразделения - глобално затопляне, като целта е вредните емисии да бъдат сведени до нула до 2050г., за да се сведе глобалното затопляне под 1.5 градуса Целзий до 2100г.; възвръщане на биологичното разнообразие, с фокус върху екосистемите и защитените видове; запазване на океаните чрез намаляването употребата на пластмасата за еднократна употреба.


Франсоа и Салма Хайек

За да могат да бъдат достигнати поставените цели, всеки един от гореизброените брандове, ще трябва да нанесе огромни промени в продукцията и начина си на работа, както и да участва със забележителна инвестиция. Тук отново се връщаме на Stella McCartney, която изцяло е елиминирала употребата на нова пластмаса, използва рециклиран полиестер и дори материали от старите й колекции за създаване на новите. По този начин вредните емисии от обработката са много по-ниски ,отколкото ако се използват нови материали. Алесандро Сартори за Zegna пък обяви, че в бъдеще костюмите на марката ще бъдат рециклирани; Prada използват вече единствено рециклиран найлон; Zara се съсредоточава върху органичните и рециклирани материали; Nordstrom представят специална секция посветена на устойчивата мода; Michael Kors, Gucci и Versace пък се отричат изцяло от кожата с косъм.

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 1 ден

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 2 дни

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.