Следва

Знаеш ли какво е то, нови дрехи и ПАЛТО... или десет

#TheLatest: Еманюел Макрон ще спасява модния свят

THE LATEST IN FASHION

All fashion преди 4 години

Сред многото поставени теми на разговор по време на тазгодишната среща на Г-7 във френския град Биариц, една специфична такава силно вълнува случващото се в модния свят и по-конкретно влиянието на индустрията върху околната среда. "Модният пакт", както бива наречен, е представеното от френския президент Еманюел Макрон споразумение, което той развива съвместно с конгломерата Kering. Самият Главен изпълнителен директор на Kering Франсоа-Енри Пино разкри три месеца по-рано в Копенхаген по време на събитието Fashion summit, че Макрон го е избрал, за да основат заедно тази коалиция от брандове, с които да работят за по-голяма устойчивост на модата в световен мащаб.


Срещата на върха на Г-7


Мелания Тръмп, безупречна на срещата на Г-7 във Франция, Доналд - не чак толкова



Еманюел Макрон

По данни на Макрон, 32 компании или около 150 бранда вече участват в единствената по рода си инициатива, чиято надежда е да обедини най-големите имена в модата, много от които са конкуренти помежду си, в една голяма цел. А цитат на Пино от Копенхаген гласи следното: "Въпреки усилията, които всички ние еднолично полагаме да намалим вредното влияние, резултатите са крайно недостатъчни. Трябва заедно да определим необходимите цели. Първата стъпка е да се спрем на три или четири теми - основен приоритет за индустрията и да се отдадем на работа в тази посока, за да намерим правилните решения. Уверен съм, че ще стигнем до ниво, което никой от нас поотделно не може да достигне."


Франсоа-Енри Пино

С тези си думи Макрон акцентира върху необходимостта от колаборации - конкуренцията трябва да остане на заден план и да се споделят ресурси вместо да се губи концентрация около ексклузивитет и пазене на информация в тайна. Stella McCartney, разбира се, не просто участва в така наречения пакт, но и е виден представител на устойчивата мода от години насам. След нея се включват и имена като Gucci, Chanel, Coach, Kate Spade, Nike, Alexander McQueen, Prada, Hermes, Ermenegildo Zegna, Burberry, GAP, Zara, Nordstrom и Capri Holdings, собственост на Michael Kors, които притежават още Jimmy Choo и Versace.


Prada Re-Nylon


Лоренцо Бертели, млад рали състезател с Миуча Прада за майка, ясна мисия и много фенки


Пактът е съсредоточен около научни цели в три основни подразделения - глобално затопляне, като целта е вредните емисии да бъдат сведени до нула до 2050г., за да се сведе глобалното затопляне под 1.5 градуса Целзий до 2100г.; възвръщане на биологичното разнообразие, с фокус върху екосистемите и защитените видове; запазване на океаните чрез намаляването употребата на пластмасата за еднократна употреба.


Франсоа и Салма Хайек

За да могат да бъдат достигнати поставените цели, всеки един от гореизброените брандове, ще трябва да нанесе огромни промени в продукцията и начина си на работа, както и да участва със забележителна инвестиция. Тук отново се връщаме на Stella McCartney, която изцяло е елиминирала употребата на нова пластмаса, използва рециклиран полиестер и дори материали от старите й колекции за създаване на новите. По този начин вредните емисии от обработката са много по-ниски ,отколкото ако се използват нови материали. Алесандро Сартори за Zegna пък обяви, че в бъдеще костюмите на марката ще бъдат рециклирани; Prada използват вече единствено рециклиран найлон; Zara се съсредоточава върху органичните и рециклирани материали; Nordstrom представят специална секция посветена на устойчивата мода; Michael Kors, Gucci и Versace пък се отричат изцяло от кожата с косъм.

More All fashion