Следва

Филми на легендарните хореографи Пина Бауш и Морис Бежар част от програмата на Танц Филм Феста

(Не)познатото лице на София се разгръща на страниците на нестандартния пътеводител "Исторически маршрути: София"

Авторът на популярния проект "Исторически маршрути: София" Здравко Петров ни повежда на смайваща историческа обиколка из столицата, разкривайки ни (не)познатото лице на града в едноименния пътеводител за София.

Books преди 4 години

Луксозното цветно издание „Исторически маршрути: София” (ИК „Сиела”) проследява историята на столицата ни чрез редица известни или потайни сгради, пазещи паметта за ключови за българската история събития и личности, и съдържа повече от 200 цветни фотографии и стари пощенски картички.



80 обекта от 7 исторически периода в над 200 цветни снимки и стари картички са побрани в цветните 300 страници на луксозния пътеводител за историята и архитектурата на столицата "Исторически маршрути: София". Автор на книгата е Здравко Петров - създателят на едноименния проект, който представя културното наследство на София в перфектното съчетание на неговото разнообразие и единство.



На страниците на книгата Петров ни повежда на любопитна разходка из най-големия софийски музей - улиците на града, разказвайки ни историята на София с помощта на архитектурата. Сред 80-те обекта, описани в книгата, срещаме както емблематични сгради като Военния клуб, Народен театър "Иван Вазов" и Софийски университет "Св. Климент Охридски", така и не толкова популярни къщи, банки и застрахователни дружества, част от които са съхранени и до днес, а други - запазени само в старите пощенски картички.
От "Исторически маршрути: София" научаваме повече за римското градоустройство на Улпия Сердика, за османската часовникова кула на София, за изгубената улица "Търговска" преди бомбардировките през Втората световна война и преди изграждането на сталинската архитектура на Ларгото, и др.

Освен снимков материал, книгата съдържа също и полезни карти, които реконструират отминали периоди и изгубени места на София.



Урбанист по образование и призвание, Здравко Петров е истински ценител на богатата история и култура на столицата. Именно този негов интерес го подтиква да постави началото на проекта "Исторически маршрути", в рамките на който авторът на едноименния пътеводител организира културно-познавателни обиколки в центъра на София и разкрива любопитни факти за архитектурата и историята на най-красивите къщи и публични сгради в града. Петров вече е разработил три маршрута - "Софийски домове", "Софийски "дворци" и "Женски пазар", като два от тях са описани и в пътеводителя. С високата си ерудиция и знания за София авторът на "Исторически маршрути: София" успява да изненада с интересни факти и малко известни истории жителите на столицата, включително и потомствени софиянци.

Снимката на корицата на „Исторически маршрути: София” е на фотографа Евгени Димитров. Дизайнът на книгата и на корицата е на художника Дамян Дамянов.

More Books