Advertisement
 
5 неща, които НЕ правим с мократа коса

5 неща, които НЕ правим с мократа коса

Дълбокото овлажняване на кожата е най-добрият начин да се погрижим за нейната красота. Обаче с косата нещата стоят иначе.

Структурата на косъма се изгражда от белтъка кератин, който покрива с тънък слой кутикулата. В момента, в който върху косъма попадне вода, молекулите й започват да проникват в повърхността, да се абсорбират и да причиняват раздуване на косъма. В резултат кутикулата претърпява сериозна деформация: краищата й започват да се повдигат и ронят.

Когато косата изсъхне, космите "изпускат" събрания обем. И тук се случва най-опасното: от деформираната кутикула косата става непослушна, чуплива, неприятна при допир, просто увредена. За да не се утежнява ситуацията и да се съхрани здравето на косата, привеждаме списъка с неща, които в никакъв случай не правим с косата след миене или къпане.

Не оставяйте косата мокра дълго време
Още веднъж ще повторим - мократа коса е слаба коса. Колкото по-дълго оставате с нея, толкова по-беззащитна става тя. За това състояние специалистите имат специално име - хидро-умора на косъма. Слава Богу, твърде лесно е да се предотврати.


"Ако косите ни можеха да говорят..."


Попийте много хубаво мократа глава с хавлиена кърпа и не чакайте, докато косата изсъхне сама. Да се спи с мокра коса никак не е пожелателно също, специалистите обясняват, че когато мократа коса започне да се търка в повърхността на възглавницата, увреждането й е неминуемо. Съответно на сутринта само можете да мечтаете за идеална прическа.

Днес на козметичните щандове и в специализираните магазини има широк асортимент балсами, спрейове и прочее средства, които да помогнат да се защити структурата на косата по време и след миене, респективно при сушене със сешоар. Така и фризьорът ви няма да остане съвсем без подкрепа в битката за хубава коса.

Не разресвайте косата от корена към краищата
Ако по време на измиването косите се заплетат, не се и опитвайте да сресвате - опитайте като начало да ги сложите в ред с пръсти, така минимизирате угрозата от повреда. Отдайте предпочитание на гребен с широки зъбци и винаги започвайте с краищата на косата, едва след това плавно вдигайте нагоре към корена. Всъщност, най-доброто е да разрешите с широкия гребен внимателно, така че косите да се подредят, за да икономисате време и да запазите доброто настроение след водната процедура и по време на сешоара.


SOS: Скалпът ви се ЗАДУШАВА!


Не връзвайте мократа коса на висока опашка
Когато косата ни е влажна, тя се разтяга силно. Напрежението, което изпитва, когато я вдигнем на опашка /особено висока/, й причинява сериозен стрес, а ако това се прави често, тя много скоро става крехка и нездрава.

Извод: винаги изсушавайте косата преди да започнете да й правите прическа. Отделете особено внимание на материала, от който е направен ластика или панделката - мека тъкан е оптималният вариант, особено ако сте решили или ви се налага да нарушите въпросната точка.

Старайте се да не изправяте косата, докато е влажна

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.