Следва

Опознай врага, за да го победиш: Пигментните петна

5 неща, които НЕ правим с мократа коса

Дълбокото овлажняване на кожата е най-добрият начин да се погрижим за нейната красота. Обаче с косата нещата стоят иначе.

Hair преди 4 години

Структурата на косъма се изгражда от белтъка кератин, който покрива с тънък слой кутикулата. В момента, в който върху косъма попадне вода, молекулите й започват да проникват в повърхността, да се абсорбират и да причиняват раздуване на косъма. В резултат кутикулата претърпява сериозна деформация: краищата й започват да се повдигат и ронят.

Когато косата изсъхне, космите "изпускат" събрания обем. И тук се случва най-опасното: от деформираната кутикула косата става непослушна, чуплива, неприятна при допир, просто увредена. За да не се утежнява ситуацията и да се съхрани здравето на косата, привеждаме списъка с неща, които в никакъв случай не правим с косата след миене или къпане.

Не оставяйте косата мокра дълго време
Още веднъж ще повторим - мократа коса е слаба коса. Колкото по-дълго оставате с нея, толкова по-беззащитна става тя. За това състояние специалистите имат специално име - хидро-умора на косъма. Слава Богу, твърде лесно е да се предотврати.


"Ако косите ни можеха да говорят..."


Попийте много хубаво мократа глава с хавлиена кърпа и не чакайте, докато косата изсъхне сама. Да се спи с мокра коса никак не е пожелателно също, специалистите обясняват, че когато мократа коса започне да се търка в повърхността на възглавницата, увреждането й е неминуемо. Съответно на сутринта само можете да мечтаете за идеална прическа.

Днес на козметичните щандове и в специализираните магазини има широк асортимент балсами, спрейове и прочее средства, които да помогнат да се защити структурата на косата по време и след миене, респективно при сушене със сешоар. Така и фризьорът ви няма да остане съвсем без подкрепа в битката за хубава коса.

Не разресвайте косата от корена към краищата
Ако по време на измиването косите се заплетат, не се и опитвайте да сресвате - опитайте като начало да ги сложите в ред с пръсти, така минимизирате угрозата от повреда. Отдайте предпочитание на гребен с широки зъбци и винаги започвайте с краищата на косата, едва след това плавно вдигайте нагоре към корена. Всъщност, най-доброто е да разрешите с широкия гребен внимателно, така че косите да се подредят, за да икономисате време и да запазите доброто настроение след водната процедура и по време на сешоара.


SOS: Скалпът ви се ЗАДУШАВА!


Не връзвайте мократа коса на висока опашка
Когато косата ни е влажна, тя се разтяга силно. Напрежението, което изпитва, когато я вдигнем на опашка /особено висока/, й причинява сериозен стрес, а ако това се прави често, тя много скоро става крехка и нездрава.

Извод: винаги изсушавайте косата преди да започнете да й правите прическа. Отделете особено внимание на материала, от който е направен ластика или панделката - мека тъкан е оптималният вариант, особено ако сте решили или ви се налага да нарушите въпросната точка.

Старайте се да не изправяте косата, докато е влажна
Приборите за изглаждане на мокри коси ги обработват чрез нагорещената повърхност, чиято температура може да достигне 100 и повече градуса. Така не просто затопляте, а довеждате почти до кипене водата, намираща се вътре в косъма. Как това му влияе, можете да си представите и сами: напълно възможно е подобно beauty-изпитание да му "струва" живота.

Бъдете внимателни с термозащитните средства на маслена основа
Този тип средства, освен че са мазни на допир и оттук - поне на нас, неприятни, могат да са проблемни за косата. Основно поради факта, че някои масла имат нисък праг на горене. Това означава, че при нагряване, те могат да създадат допълнителна температура и да затруднят разресването на косите. Което е последното, което искаме за тях.


Мръсен градски въздух = мръсна коса. Спасението!


При подсушаване, тези средства е добре да се смесват с балсами без измиване - така разресването ще премине далеч по-леко и няма да навреди на вашата beauty-гордост.

More Hair