Следва

Let the Sunshine in!

Големите любовни истории: Лейди Ди и Lady Dior

Това е историята на една иконична модна вещ, на една иконична жена, влюбена в тази вещ, и оттук - трансформация на енергиите така, че всичко и веднага да се нареди както трябва /визираме името, но и други неща/.

All fashion преди 4 години

Lady Dior днес е сред най-отличимите модели чанти в света. но малцина знаят /или помнят/, че мястото си в толкова много превъзходни и пристрастни гардероби тя получава след демонстрираната силна любов на покойната Принцеса Даяна към компактната, странно гофрирана модна вещ, символ на лукс, занаятчийска майсторлък и модна иконичност.

Съдбоносната им първа среща се състои през септември 1995 година /само няколко месеца преди официалният развод на Лейди Ди и Чарлс/. Въпреки погрешно разпространеното мнение, Lady Dior не само, че не е направена за Даяна, но дори и не е наречена така в първите две години след създаването й.

Красивата, но все още неразпознаваема в онзи момент релефна чанта с почти квадратна форма се появява в бутиците на Dior през 1994 година като въплащение на идеята за разкош, активно промотирана от креативния директор на Модната къща по това време - Джанфранко Фере. Чантата с изпъкнали точковидни повърхности, имитиращи тапицерията cannage на скъпите кожени мебели от времето на Наполеон III, с четири златни ключодържателя, от които може да се състави думата «D», «I», «O», «R», се превръща в неочаквана алтернатива на модни тенденции от онова време, като предлага и практичност, освен тотален разкош.


Принцесата с Бернадет Ширак, септември 1995                 Първа фотография с чантата, октомври 1995


Forever&Ever: 10 + 1 модни съкровища, наследството на Диор


Както е вярно, че, докато твори, самият Кристиан Диор връща и държи на присъствието на подчертаната женственост в модата, така Фере й дава на жените чантата, която отговаря на времето, в което живеят, но същевременно ги кара да се чувстват много женствени. Новото му творение е наречено Chouchou («шушу», «любимец»).

Смята се, че първа с марковата скъпоценност се сдобива Първата дама на Франция, Бернадет Ширак, също с ключова рола в съдбата на историческия фешън аксесоар.

Черната лачена Chouchou Dior е подарък на Лейди Ди от Първата дама по случай визита на британски гости на изложба на Пол Сезан в Гран Пале, Париж, спонсорирана от концерна LVMH (в чийто Съвет на директорите влиза мадам Ширак).


31 октомври 1996 година                                                         23 ноември 1996 година

Предполагаме, че и самата Бернадет Ширак не е очаквала ефекта, който ще произведе жестът й. Подаръкът извънредно скоростно се превръща в любимия аксесоар на принцесата. Лейди Ди поръчва новата си любимка във всички възможни размери и цветове. Мини-чантички за вечерните поводи, по-големи - за всекидневните срещи. За първи път Даяна се появява с чанта Dior на посещение на детска градина в Бирмингам, цели два екземпляра пък я придружават на официална визита в Аржентина. Точно колко чанти от модела притежава Даяна е трудно да се пресметне. Но до края на 95-та и цялата 1996 година тя практически не пуска модела от ръце. Различават се само размерите, цветът (син или черен) и типа кожа (лак или мат).


октомври 1996 година


1995-та


1995-та


януари 1996-та


о1996-та


1996-та

Благодарение на това, че Даяна е най-сниманата жена в света, а фотографиите й - най-търсените материали в пресата, релефната чанта от Dior става неразривно асоциирана с името на Уелската принцеса. Логично, през 96-та, с благословията на Даяна, Модна къща Dior взима решение да преименува чантата в чест на най-вярната й "стопанка" - Lady Dior.


Даяна на MET галата през 1996-та

За следващите над 20 години лица на легендарния аксесоар са най-различни световни звезди: Карла Бруни-Саркози, Даян Крюгер, Моника Белучи и още много. Днес Lady Bag се идентифицира с лицето и харизмата на френската актриса Марион Котияр.


Марион Котиятр за Dior

До този момент Lady Dior остава един от най-известните модели дамски чанти в света: всяка бройка се изработва от майсторите на Dior на ръка (същото важи и за ключодържателите с букви). И ако все още имате съмнения за изключителността на тази чанта, представете си само, че за да бъде завършен един екземпляр, е нужно да се съединят ръчно точно 140 различни елемента.

Представете си и женският сантимент на Принцесата на народа към нея... Лейдитата знаят защо.

More All fashion

Аксесоарен флирт: тези 9 модела

All fashion преди 2 дни

И нека сезонът на слънчевите очила, освен да започне, да приеме точно определени форми и окраски: сърца, цветя, животински щампи. Най-добрите модели на Лято 24 следват, като гарантираме, че ще издигнат на друго ниво всяка визия, дори и най-семплата.