Големите любовни истории: Лейди Ди и Lady Dior

Големите любовни истории: Лейди Ди и Lady Dior

Това е историята на една иконична модна вещ, на една иконична жена, влюбена в тази вещ, и оттук - трансформация на енергиите така, че всичко и веднага да се нареди както трябва /визираме името, но и други неща/.

Lady Dior днес е сред най-отличимите модели чанти в света. но малцина знаят /или помнят/, че мястото си в толкова много превъзходни и пристрастни гардероби тя получава след демонстрираната силна любов на покойната Принцеса Даяна към компактната, странно гофрирана модна вещ, символ на лукс, занаятчийска майсторлък и модна иконичност.

Съдбоносната им първа среща се състои през септември 1995 година /само няколко месеца преди официалният развод на Лейди Ди и Чарлс/. Въпреки погрешно разпространеното мнение, Lady Dior не само, че не е направена за Даяна, но дори и не е наречена така в първите две години след създаването й.

Красивата, но все още неразпознаваема в онзи момент релефна чанта с почти квадратна форма се появява в бутиците на Dior през 1994 година като въплащение на идеята за разкош, активно промотирана от креативния директор на Модната къща по това време - Джанфранко Фере. Чантата с изпъкнали точковидни повърхности, имитиращи тапицерията cannage на скъпите кожени мебели от времето на Наполеон III, с четири златни ключодържателя, от които може да се състави думата «D», «I», «O», «R», се превръща в неочаквана алтернатива на модни тенденции от онова време, като предлага и практичност, освен тотален разкош.


Принцесата с Бернадет Ширак, септември 1995                 Първа фотография с чантата, октомври 1995


Forever&Ever: 10 + 1 модни съкровища, наследството на Диор


Както е вярно, че, докато твори, самият Кристиан Диор връща и държи на присъствието на подчертаната женственост в модата, така Фере й дава на жените чантата, която отговаря на времето, в което живеят, но същевременно ги кара да се чувстват много женствени. Новото му творение е наречено Chouchou («шушу», «любимец»).

Смята се, че първа с марковата скъпоценност се сдобива Първата дама на Франция, Бернадет Ширак, също с ключова рола в съдбата на историческия фешън аксесоар.

Черната лачена Chouchou Dior е подарък на Лейди Ди от Първата дама по случай визита на британски гости на изложба на Пол Сезан в Гран Пале, Париж, спонсорирана от концерна LVMH (в чийто Съвет на директорите влиза мадам Ширак).


31 октомври 1996 година                                                         23 ноември 1996 година

Предполагаме, че и самата Бернадет Ширак не е очаквала ефекта, който ще произведе жестът й. Подаръкът извънредно скоростно се превръща в любимия аксесоар на принцесата. Лейди Ди поръчва новата си любимка във всички възможни размери и цветове. Мини-чантички за вечерните поводи, по-големи - за всекидневните срещи. За първи път Даяна се появява с чанта Dior на посещение на детска градина в Бирмингам, цели два екземпляра пък я придружават на официална визита в Аржентина. Точно колко чанти от модела притежава Даяна е трудно да се пресметне. Но до края на 95-та и цялата 1996 година тя практически не пуска модела от ръце. Различават се само размерите, цветът (син или черен) и типа кожа (лак или мат).


октомври 1996 година

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.