Следва

Петте любими книги на Борислав Банев

Какво четеш в момента: Нева Балникова

#bookclub може да те накара да се запишеш в клуба на Четящите хора.

Books преди 4 години

Нева Балникова прави едни от най-вълнуващите бижута в този град - припомняме ТУК!
Освен това се вдъхновява от най-разнообразни източници на поводи за отскок, сред които е и книгата, която чете в момента. Ето я:

"В момента чета Рамон Лул - "Книга за Влюбения и Възлюбения". Много се смея над нея.
Привлече ме случайно, от чисто любопитство, доста саркастично и умело са поднесени кратки афоризми за взаrмоотношенията между влюбен и възлюбен като полюсни състояния.




Рамон Лул е каталунски благородник, живял 1232 -1316 година. Идеята му да извлече типични детайли и да ги перефразира е забавна хронология на влюбването и разлюбването. Има хора, които никога не биха се влюбили, ако не бяха чували да се говори за любовта..."

 

Книга за Влюбения и Възлюбения

Книгата за Влюбения и Възлюбения съдържа
по една морална метафора за всеки ден от годината
и тя според Рамон Лул е достатъчна за цял ден
размишление върху Божиите чудеса. Затова отиди
на днешната дата, прочети съответната метафора
и започни добре деня!



Започват Моралните Метафори

1. Влюбеният попита своя Възлюбен дали е останало в него нещо за обичане и Възлюбеният отговори, че това, което може да умножи любовта на Влюбения, то е за обичане.

2. Пътищата, по които Влюбеният търси своя Възлюбен, са дълги, опасни, осеяни с тревоги, въздишки, сълзи и озарени от любов.

3. Много Влюбени се сбраха, за да обичат Възлюбения, който ги даряваше обилно с любов. И за всеки съкровището му бе неговият Възлюбен и мислите за него бяха приятни, а мъките от тях – усладни.

4. Влюбеният плачеше и думаше: Кога ще дойде краят на тъмните времена в света и с тях на пътищата адови? И кога ще дойде часът, когато обичайно падащата надолу вода да тече по природа нагоре? И кога невинните ще станат повече от виновните?

5. Ах! Кога Влюбеният ще се радва, че умира за Възлюбения? И кога Възлюбеният ще види Влюбеният в него да се томи от любов?

6. Влюбеният каза на Възлюбения: Ти, който изпълваш слънцето с блясък, изпълни сърцето ми с любов. Възлюбеният отговори: Без пълнотата на любовта, нито очите ти щяха да са облени в сълзи, нито ти щеше да дойдеш до това място, за да видиш твоя любим.

7. Възлюбеният изкуси Влюбения, за да види дали обича съвършено и го попита каква разлика има между присъствието и отсъствието на Възлюбения. Влюбеният отговори: Каквато има между невежеството и забравянето, между знанието и помненето.

8. Възлюбеният попита Влюбения: Спомняш ли си с едно нещо да съм те възнаградил, че желаеш да ме обичаш? Той отвърна: Да, защото не правя разлика между мъките и насладите, с които ме даряваш.

9. Кажи ми, Влюбени - рече Възлюбеният, - ще бъдеш ли търпелив, ако удвоя томлението ти?
- Да, отвърна Влюбеният, ако удвоиш и любовта ми.

10. Възлюбеният каза на Влюбения: Знаеш ли още що е любов? Влюбеният отвърна:
Ако не знаех що е любов, щях ли да знам що са болка, мъка и тъга?

11. Попитаха Влюбения: Защо не отговаряш на Възлюбения, който те зове? Той отвърна:
Впускам се в опасни приключения, за да стигна до него, и му говоря, желаейки да го почета.

12. Защо ти, лудо Влюбеният, съсипваш тялото си, пилееш парите си, оставяш насладите на тоя свят и се мотаеш презрян сред людете? Той отвърна: За да почета почестите на моя Възлюбен, който е по-необичан и по-непочитан от людете, отколкото почитан и обичан от тях.

More Books